Obsesif Kompulsif Takıntı

Obsesif Kompulsif Takıntı


Obsesif Kompulsif Takıntı, Birçok kişinin temizlik, simetri, kontrol etme ya da biriktirme şeklinde takıntıları vardır . Obsesif Kompulsif Takıntı ile ilgili detaylı bilgi için sayfamızı incelemeniz yeterlidir.


Takıntılı davranışların ana nedeni, huzursuzluğu önlemek veya azaltmak ya da korkulan bir olayı / durumu engellemeye çalışmaktır.Obsesyonu olan hastalar bu tekrarlayıcı nitelikteki, takıntı haline gelen düşünceleri anlamlı bulmazlar. Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalar engel olamadıkları düşünceleri ve davranışlarından dolayı bezginlik, tahammülsüzlük ve umutsuzluk yaşayabilirler. Hastalar bu düşüncelerden kurtulmanın mümkün olmadığını ve kimsenin kendilerine yardım edemeyeceğini düşünürler. Klinik olarak en sık görülen obsesyonlar; tekrar edici davranışlar (örn. el yıkama, düzenlilik, kontrolcülük gibi) veya zihinsel aktiviteler (örn. sayı sayma, sessizce bir şeyler tekrarlama…)‘dır. Kirlenme, mikrop kapma, simetri, düzen, sayı sayma, plaka-tabela okuma, din, cinsellik, kontrol ile ilgilidir. Hasta kendinin veya sahip olduğu bazı eşyaların veya giysilerin temizlenemediğine, kirli olduğuna, kendisinin veya yakınlarının mikrop kapabileceğine dair bir düşünceye kapılabilir. Bu düşüncelerle örneğin elini defalarca yıkayabilir.

Durdurulamaz bir şekilde evin temizliği ile uğraşabilir. Yolda yürürken tüm araçların plakalarını okumak zorunda hissetmek ve bir aracın plakasını okuyamadığında bunun vermiş olduğu sıkıntı, elektrikli bir ev aletinin prizde takılı kalıp kalmadığını kontrol etmekten dolayı evinden çıkamaz hale gelmek ya da kapıdan defalarca dönmek, bir eşyanın tam olması gereken yerde olup olmadığının durdurulamaz kontrolü, kapıdan sağ (veya sol) ayağı ile çıkıp çıkmadığına ilişkin şüphesinden dolayı defalarca geri dönmek, yerdeki çizgilere basınca kendisinin veya yakınlarının başına kötü bir şey geleceği düşüncesi ve çizgilere basmadan yürümeye çalışmak, namazı doğru kılıp kılmadığından emin olamadığından tekrar tekrar namaz kılmak gibi davranışlar bu hastalıkta sık rastlanan belirti örneklerini oluşturur.Genellikle aşırı titiz, düzenli, mükemmeliyetçi, kontrolcü, kuralcı, gergin, içe kapanık ve sorumluluk duygusu fazla olan kişilerde daha fazla görüldüğü düşünülmektedir. Genellikle ergenliğin başlangıç yaşlarında görülürken çocukluk yaşlarında da hastalık başlayabilmektedir. Hastaların üçte ikisinde belirtiler 25 yaşından önce başlamaktadır.Takıntı hastalığınınbilinen tek nedeni yoktur. Çeşitli etkenlerin bir araya gelmesi ile bu hastalığın ortaya çıktığı belirtilmektedir.Beyin yapısındaki bazı anormallikler, ailesel geçiş ve öğrenme davranışı hastalığın oluş nedenlerinden bazılarıdır.Ailesel Geçiş, yapılan araştırmalar ailede takıntı hastalığı olan kişilerde hastalığın görülme oranının yüksek olduğunu göstermektedir. Öğrenme Davranışı, kişiyi rahatsız eden düşünce, yaptığı davranışla ortadan kalktığında ya da azaldığında kişi bu rahatlayıcı davranışı tekrarlamaya başlar ve bu sayede tekrarlayıcı davranışlar pekişir.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp