Obezitede Hızlı Kilo Vermenin Zararları

Obezitede Hızlı Kilo Vermenin Zararları : Burada olası belalı sonuçlarıyla tam bir çelişki söz konusudur. Sıklıkla tedavisine yardımcı olduğu önerilen kiloların kaybedilmesi bu hastalıklardan ölüm ihtimalinin artmasını sağlar görünüyor! Bu tüm yardımcı mesleklerin en büyük kuralı olan “Her şeyin ötesinde, zarar verme!” ilkesini akla getiriyor. Kilo kaybının hem tedavi edici -kalp ve damar hastalıklarının bir çoğuna etkileri bakımından- hem de tehlikeli olması nasıl mümkün olabilir? Bu sorunun açıklaması aslında kilo alımından bağımsız olarak kilo kaybını tartışmanın imkansız olmasında yatmaktadır. Rejim olgusu büyürken rejim yapanların ortalama kilosu da artmıştır. Özellikle rejim yoluyla kilo kaybı sıklıkla kilo alımına sebep olur. Yine Hipokrat’ın yirmi beş yüzyıl önceki uyarısını hatırlayalım: “zorluklarla kuşatır” ki bu zorlukların çoğu kesinlikle rejimin döngüsel doğasına atfolunabilir.Dr. Lee ve Dr. Paffenbarger tarafından gerçekleştirilen Harvard mezunları kilo döngüsü araştırması bu kapsamda bilinmeyen bilgileri ortaya çıkarmaktadır. 1988 yılında en güncel izleme verileri toplandığında mezunlara ne sıklıkla rejim yaptıkları ve yaşamlarında kaç kez 2’den az, 2, 5, 10, 15 ya da fazlası kilo kaybetmiş oldukları soruldu.

Tüm kilo verme çabaları ve kaybedilen kilolar kaydedildiğinde 1962-1977 yılları arasında 5 kilo üzerinde kilo vermiş olan mezunların verdikleri toplam kilo 45 kiloydu ve bu da yıllar içinde büyük ölçüde kilo da almış olduklarının göstergesiydi! Yo-yo rejimin sağlık üzerine etkileri çarpıcıydı: vücut ağırlıkları değişmeyen erkeklere göre en çok kilo veren ve alan erkekler % 80 yüksek kalp hastalıkları,% 123 yüksek tip 2 diyabet riski taşımaktadırlar. Net 5 kilo üzerinde kilo alan yo-yo rejimcileri için de benzer sonuçlar gözlenmiştir ve bu da tehlikeli olanın kilo almanın ya da vermenin değil yo-yo döngüsünün yüksek olması olduğu anlamına gelir. Sıklıkla ya da her zaman rejim yaptıklarını açıklayan mezunlar hiç rejim yapmayanlara göre ^ yaklaşık iki kat fazla tip 2 diyabet, koroner kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riski taşımaktadır.En çok yo-yo rejim yapılanlarda görülen yüksek kalp rahatsızlıklarıriski daha önce bahsedilen Çoklu Risk Etkeni Müdahale Deneyi ve Framingham Araştırması da dahil birçok araştırmada yer almaktadır. Yılda iki kez vücut ağırlığı ölçümleri içeren 30 yılı aşkın izleme değerlendirmeleri sonunda Framingham denekleri arasında yo-yo rehincilerin kilo oynamaları en az olan deneklere göre % 100 daha yüksek kalp krizi riski taşıdığı görüşmüştür! New England Tıp Dergi- si’nde yer alan 1991 raporunda bu bulguların “rejim nedeniyle kilo döngüsünün kronik rahatsızlıkların gelişiminde rol oynama olasılıkları bulunduğu” tereddütlü biçimde önerilmiştir.

Gerçekte rol oynarlar! Ancak geleneksel olarak tutucu olan tıp ve bilim araştırma toplulukları hala yo-yo rejimin kınanmasıyla ilgili kesin bir tutum sergilemekten uzaktır.Obezitenin sağlığa zararları beynimize öylesine derin işlenmiştir ki bu yargılarımız yo-yo rejim yapmanın çok daha tehlikeli olduğu gerçeğini gölgelemektedir. Bu nedenle Obezitenin Önlenmesi ve 1yi- leştirilmesi’ndeki Ulusal Görev Gücü hala yo-yo rejimin tehlikeleri ile ilgili kanıtlara temkinli yaklaşarak “aşırı obez insanlarda ılımlı kilo kaybının olası faydalarının üzerine çıkacak kadar zorunlu olmadıklarını” öne sürer. Bu öğüdün çıkarımlarına bir bakalım. Dr. Pamuk’un araştırmasında BMI standartlarına göre kilolu olan ve ılımlı ölçüde kilo kaybeden (% 5-14 arası) kadınlar kilosu sabit kalan şişman kadınlara göre kalp ve damar rahatsızlıklarından ölüm oranı riskini % 40 ila 150 arası artırmışlardı.

Bu ”obez” kadınlar için kilo kaybının getirdiği “olası faydaların” ne olduğunu görebilmek oldukça zor! Gerçekte Dr. Pamuk ve meslektaşları şişman insanları zayıflamaları için baskı altına alan kilo kaybıyla ilgili geleneksel bilgiyi sorgulamıştır: “Zaten şişman olan kişilere 'ideal' kilolarına dönmelerini önerme politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir. Burada yer alan sonuçlara göre bu tavsiye özellikle 26-29 arası BMI değerlerine sahip olanlar için haksız görülmektedir.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp