Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi :

Obezite; öncelikle diyet, eksersiz ve davranış (yaşam tarzı) değişikliği ile önlenebilir ve tedavi edilebilir. Bu konuda diyetisyenden ya da uzman bir hekimden destek alınmalıdır.
Obezite ilaç ile tedavi edilebilir mi?

Evet; obezite tedavisi için iştah kesici ve barsaklardan yağın emilmesini azaltıcı bazı ilaçlar kullanılmaktadır, ancak bu ilaçların yan etkileri fazladır ve bir endokrinoloji uzmanının kontrolü altında kullanılır.

Obezite ameliyatla tedavi edilebilir mi?

Evet; obezite ameliyatla tedavi edilebilir. Obezite hastalık halini almışsa, diyet, egzersiz, yaşam şekli değişikliği gibi tedbirlerle kontrol altına alınamıyorsa, özellikle diyabet, hipertansiyon ve egzersiz yapmayı engelleyen eklem rahatsızlıkları mevcut ise ve ameliyat işlemi ciddi bir risk oluşturmuyorsa ameliyat yapılabilir.
Obez kişiler; zayıflamak için uyguladıkları diyet ve egzersiz sonucunda kilo vermekte iseler de bu çabaları devamlılık göstermediği için bir müddet sonra verilen kilolar geri almaktadırlar. Cerrahi müdahele ile kilo kaybı kalıcı hale getirilir ve şişmanlık önlenir. Günümüzde; bir çok cerrahi teknik obezite tedavisi için uygulanmaktadır. Gastrik bypss gibi mide ve barsaklar üzerine aynı anda müdahele edilmesi gibi komplike ameliyatların yanında, gastrik band, tüp mide, mide katlama gibi sadece mide üzerine yapılan uygulaması daha kolay ameliyatlar başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Cerrahi tedavi, diyabet ve hipertansiyon gibi obeziteye eşlik eden hastalıkları da düzeltir mi?


Evet; cerrahi tedaviden sonra kilo verme ile beraber ve genellikle kilo vermekle bir ilgisi olmadan obez kişilerde mevcut bulunan diyabet, hipertansiyon gibi bir çok metabolik hastalık ya tamamen düzelmekte ya da tedavisi daha kolay hale gelmektedir. Bu nedenle, obezite cerrahisi (bariatrik cerrahi) günümüzde metabolik cerrahi ya da diyabet cerrahi olarak da isimlendirilmektedir.

Diyabet Cerrahisi nedir, diyabet ameliyatla düzelebilir mi ?


Evet, düzelebilir. Obezite hastalarında tip 2 diyabet hastalığı da varsa yapılacak cerrahi tedavisi sonrası, yeteri kadar insülin üretimi varsa kilo kaybı ile birlikte diyabet hastalığı da düzelmektedir. Obez olmayan yani VKİ 35 ve altında olan tip 2 diyabet hastalarında, kanında yeteri kadar insülin varsa yapılacak cerrahi tedavi ile diyabet hastalığından mümkündür. Bu tedavinin hangi hastalara uygun olacağı ancak doktor kontrolü sonrası ortaya çıkmaktadır.

Ameliyatlar nasıl uygulanıyor, hastanede ne kadar kalmak gerekir

Obezite ameliyatları, artık laparoskopik yöntemle yani karın üzerinde yara açmadan yapılmaktadır. Bu nedenle hastaların ameliyattan sonra, genellikle 1 veya 2 gün hastanede kalmaları yeterli olmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu hastane masraflarını karşılıyor mu?

Evet; SGK, şişmanlık durumu hastalık halini almışsa yani morbid obezite (şişmanlık hastalığı) söz konusu ise hastane masraflarını karşılamaktadır.

Her obez kişi ameliyat olabilir mi?

Hayır…
-Obezite; tiroid bezi tembelliği, kortizon kullanımı veya benzeri bir endokrin organ hastalığına bağlı ise,
-İlaç, alkol vs. bağımlılığı varsa,
-Ciddi psikiyatrik bir rahatsızlığı varsa,
-Kadınlarda 10-12 ay içinde bir hamilelik düşünülüyorsa… bu ameliyat yapılmaz.

Kimler ameliyatla tedavi olabilir?


-Diyetisyen ya da endokrinoloji uzmanının kontrolü altında diyet, egzersiz ve davranış değişikliği çabalarına rağmen 6-12 aylık bir süre içinde istenen netice alınamazsa, ya da verilen kilo yeniden alınırsa,
-VKİ 40 ve üzerinde ise ya da 35‘in üstünde olup obeziteye eşlik eden diyabet, hiperlipidemi ve hipertansiyon gibi hastalıkları varsa,
-Ameliyat olmasına bir engel hastalığı yoksa ya da ameliyat uygulaması ciddi risk oluşturmuyorsa,
-Zayıflamayı gerçekten istiyor ve ameliyat sonra dönemde doktorunun tavsiyelerine uyacaksa, ameliyat kararı verilebilir.

Ameliyat hangi yaşlarda uygulanmaktadır


Obezitenin cerrahi tedavisi için yaş sınırlaması vardır. Genel olarak 18-60 yaş arasında uygulanması kabul birlikte gelişimini tamamlamış ve 13 yaşını doldurmuş kız çocukları, gelişimini tamamlamış ve 15 yaşını doldurmuş erkek çocukları ile cerrahi uygulamaya ciddi risk oluşturacak hastalığı bulunmayan 70 yaşını aşmayan morbid obez bireylere ameliyat yapılmaktadır.

Cerrahi uygulamalarında kilo sınırı var mıdır?

Evet; cerrahi tedavi için kilo sınırı vardır. Başka hiçbir rahatsızlığı olmasa bile, obez kişilerin 180 kg ve üzerinde olmaları cerrahi tedavi için önemli bir risk teşkil eder.
Bu kişilere geçici bir süre için öncelikle mide içine balon (intragastrik balon) konarak kilo vermeleri sağlanarak cerrahi için risk teşkil etmeyecek kiloya inmeleri halinde balon çıkarılıp aynı anda cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Mide balonu 6 aylık bir süre için konur. Bu süre yeterli olmazsa 6 ay sonra yenisi ile değiştirilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp