Normal Doğumun Gidişi

Normal Doğumun Gidişi : Birkaç basit soruyla, çocuğun baş ya da makat gelişiyle mi doğacağı ya da annenin normal doğum yapıp yapamayacağı belirlenebilir. Normal doğumda, annenin rahat olması büyük önem taşıdığından heyecanlı davranarak annenin endişelenmesine neden olmamak gerekir. Doğumu yaptıran kişi şu noktalara dikkat etmelidir

• Annenin kaçıncı gebeliğini yaşadığı sorulur. İlk doğumunu yapanlarda doğum 16-17 saat sürebilirken, daha sonrakilerde bu süre giderek kısalır.

• Ağrıların kaç saat önce başladığı, ne sıklıkta geldiği ve "suların gelip gelmediği" sorulur. El kamın üzerine yerleştirilerek dölyatağı kasılmalarının sıklığı ve süresi saptanır.

• Anneye ıkınma isteği olup olmadığı sorulur. Ikınma isteği doğumun ikinci evresinde, bebeğin başınm dölyolunun arka duvarına komşu olan düzbağırsağı sıkıştırması sonucunda ortaya çıkar. Bu isteğin ortaya çıkması ya da annenin çocuğun çıkacağını hissetmesi doğumun çok yakın olduğunu gösterir.

• Ağrı geldiğinde dölyolunun dışa çıkan dudakları aralanıyorsa ve bebeğin başının bir bölümü görünüyorsa doğum çok yakındır.

• Doğumu yaptıracak kişi elini annenin göbeğinin üzerine kor ve ağrıları izler. Ağrıların normal düzende olması ve her ağrının süresinin biraz daha uzun olması doğumun sorunsuz gittiğini gösterir.Bebeğin başının zaman zaman dölyolunun aralanan ağzından görünmesi, anneyi, babayı ve doğumu izleyenleri çok şaşırtabilir. Doğuma yardımcı olan kişinin her yaptığının farkında olması gerekir. Anne dış organlarının tümüyle görünmesi için belinin altodaki bütün giysileri çıkartmak zorunda olduğundan genellikle yakınında bulunan ve doğumu izleyenlerden rahatsız olur.

Bu durumda odadakilere kibarca dışarı çıkmalarını söylemek çok rahatlatıcı olabilir.İlk doğumunu yapacak gebe ıkınmaya başlamamışsa ve her kasılmada çocuğun başı görünmüyorsa, hastaneye yetişecek zaman vardır ve doğumu evde gerçekleştirmenin anlamı yoktur. Öte yandan, daha önce doğum yapmış bir kadında, ıkınmalar başlamışsa ya da bebeğin başı her kasılmada görünüyorsa genellikle hastaneye gitmek için geç kalınmıştır; kadın büyük olasılıkla bir araca bindirilirken doğum yapacağından evde doğurması daha doğru olur.Muayene sonucunda hastayı hastaneye yetiştirmek için yeterli zaman olup olmadığına karar verilmelidir. Yeterli zaman yoksa, kadın doğuma gerektiği gibi hazırlanır. Kadının dışkılama isteği aslında doğumun çok yaklaştığının belirtisi olabileceğinden tuvalete gitmesine izin verilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp