Nikotin Eksikliği Belirtileri

Nikotin Eksikliği Belirtileri.Sorusuna yanıt olarak Nikotin Attırıcı bitkisel tedavi yöntemi ve Nikotin Attırıcı bitkisel tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Sigara bağımlılığından kurtulmaya çalışan kişilerde nikotin eksikliğine bağlı olarak depresyon yaşanabileceği açıklandı.Kamu binaları ile bar, restoran ve cafe gibi eğlence yerlerinde sigara yasağını getiren kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte sigara bağımlılarının yaşadığı sıkıntıların arttığı belirtildi.

Uzmanlar, sigara bağımlılığından kurtulmaya çalışanlarda nikotin eksikliğine bağlı depresyon yaşandığını belirterek, “Kimi tiryakiler sigarayı bırakmaya karar verirken kimileri de bu süreçte yaşayacağı sıkıntıları nasıl aşacağını kara kara düşünmeye başladı.Kapalı ortamlarda sigara yasağının gerekli olduğu konusunda hiç kimsenin bir itirazı olduğunu sanmıyorum ama ülkemiz şartlarında açık ortamlarda da sigara yasağının mantığını anlayabilmiş değiliz. Zira hava kirliliği ya da eksoz gazları nedeniyle hala kimi yerde hayatı tehdit ederken, fabrika bacalarından çıkan dumanları bırakıp , açık havada sigara yasağı ile uğraşmamız biraz vitrine oynamak gibi geliyor” dediler.

BIRAKAN DEPRESYONA GİRİYOR

Sigarayı bırakmaya çalışan kişilerde nikotin eksikliği nedeniyle sinir bozukluğu, depresyon, anksiyete, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk gibi gündelik hayatı olumsuz etkileyebilecek psikolojik belirtiler meydana getirdiğini kaydeden REEM Nöroloji Merkezi Kurucusu Dr. Mehmet Yavuz, “Nikotin eksikliği, depresyon ve anksiyeteye neden olmaktadır.Dolayısıyla sigaradan yoksunluk, sigara depresyonu dediğimiz durumu ortaya çıkabilir. Sigara depresyonu, nikotin eksikliğine bağlı olarak bırakanların hemen hepsinde görülmektedir. Bu yüzden gerçek sigara tiryakisinin nikotin yerine koyma tedavilerinin yanı sıra antidepresanlarla da tedavinin desteklenmesi gerekmektedir” dedi. Sigara ile savaş konusunda gerek

Avrupa da gerekse ülkemizde çok katı kısıtlamalar ve yasaklar getirildiğini anlatan Dr. Yavuz, “Elbette ki, sigaranın meydana getirdiği kanser başta olmak üzere bir çok rahatsızlıklar, sigara yasağını mantık çerçevesinde tartışmasız kabullenmemiz gerektiğini gösteriyor. Ama en iyi reklam, bizzat yasaklamanın kendisidir.Yasaklanan şeyler daha çok ilgi çekmeye başlar. Sigara ile savaşta çok katı yasaklar yerine, eğitime önem verilmesi, topluma sigaranın zararlarının açık seçik anlatılması daha doğru olur kanaatindeyiz. Sonuçta sigara içmek sağlığa zararlıdır ama, bireyin sigarayı içip içmeme özgürlüğüne, aşırı boyutta karışmak ta ne kadar doğrudur tartışma konusudur” diye konuştu.

SİGARA YASAĞI, ANKSİYOLİTİK VE ANTİDEPRESAN İLAÇLARIN KULLANIMINI ARTIRIYOR
Sigara‘nın nikotin maddesiyle sinir sistemi üzerine genel bir sedasyon etkisi yaptığını söyleyen Dr. Yavuz, “Sinirlenen ya da çok üzülen insanların sigara yakarak sakinleştiklerini çok görmüşüzdür. Bu nedenle, sigara tiryakilerinin, sigara yasağı ile beraber anksiyete ya da depresyon giderici ilaçlara ihtiyaç duyacağı tahmin edilmektedir” şekinde konuştu.

SİGARAYI BIRAKMAK KİLO ALIMINA NEDEN OLABİLİR

Dr. Yavuz, daha sonra şunları söyledi; “Sigara içmek, iştahı kesmektedir. Bu yüzden sigara içenlerin büyük bir bölümünde kilo problemi olmaz. Onlar zaten ortalamanın altında bir kiloya sahiptirler. Hatta bir çok sigara tiryakisi zayıflıktan ve kilo alamamaktan şikayetçidir.Sigara bırakıldığında ise iştah birden anormal artar ve kişi kontrolsüz bir şekilde yeyip içmeye başlar. O kadar zaman iştahsız bir yaşamdan sonra birden iştahın normale dönmesi memnuniyet bile uyandırır. Bu ise kişinin gittikçe kilo almasına neden olur. Bireyin canı her sigara istedikçe ağzına bir şeyler atması da kilo alınımını ayrıca tetikler. Bu yüzden sigara tiryakilerinin, sigarayı bıraktıktan sonra kilo alımına azami dikkat etmelidirler”

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN TAKTİKLER

Dr. Yavuz, sigarayı bırakmak isteyen kişilere şu tavsiyelerde bulundu; “El hareketlerinizi artırın. Bir tespih veya bir kalemle elinizi oyalayın, bulmaca çözün. Bol bol su için. Sigara aklınıza geldiğinde dışarı çıkın, telefonla konuşun, arkadaşlarınızla sohbet edin, müzik dinleyin.Herkese sigarayı bıraktığınızı söyleyin. Aklınıza sigara geldiğinde sakız çiğneyin ya da ağzınıza bir şeyler atın, bu esnada sigarayı unutmaya çalışın. Sık öğünlerle ve küçük küçük miktarlarda yiyin. İlginizi başka taraflara çekmek için bir hobi bulun, spor yapın, sinemaya, konsere daha sık gidin. Çay veya kahveyle beraber sigara içiyorsanız bunun yerine meyve suyu, süt vs. için. Sabah uyanır uyanmaz sigara arıyorsanız sabah düzeninizi ve alışkanlıklarınızı değiştirin. Örneğin arabanızla işe gittiğiniz yolu değiştirin.Bu şekilde alışkanlıklarınızı değiştirmiş olursunuz. Eğer durumunuz müsait ise sigarayı bıraktığınız ilk günlerde bir seyahate çıkın veya bir süre için mekân değiştirin. Evinizdeki tüm sigara paketlerini, çakmağınızı, kibritleri ve tüm tablaları velhasıl sigarayı hatırlatan her şeyi ortadan kaldırın veya imha edin.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp