Nevralji Ameliyatı

Nevralji Ameliyatı :

Nevralji sinir yollarının biri boyunca duyulan şiddetli ağrı spazmlarından oluşur. Bu spazmlar sinirin zedelenmesi veya tahrişi sonucu ortaya çıkabilir. Ancak birçok vakaların olarak nedeni bilinmemektedir.

Sinirde hiç bir anatomik bozukluk olmadan ağrı başgösterir. Sebebi bilinmeyen nevraljiye temel ya da birincil nevralji, sebebi bilinen nevraljiye ise sentomatik ya da ikincil nevralji adı verilir.

Sentomatik nevralji hastalık yapıcı bölgesel ya da genel etkenlerden ileri gelebilir. Hastalık yapıcı bölgesel etkenler, donma, üşütme gibi ısısal kökenli ya da sıkışma, ezilme, bir sinirin dış bir darbe, yabancı bir cisim tarafın dan irkitilmesi, ur, anevrizma, kırık kemiğin yer değiştiren parçaları, çok fazla sıkıştırılmış, ya da kötü yerleştirilmiş alçı aracı gibi mekanik kökenli olurlar.

Nevralji Ameliyatı:

Cerrahi işlemler 3 e ayrılabilir.

1- Periferik geçici etkili işlemler
2- Ganglion ve periferik dallara perkutan işlemler
3- Posterior fossa yolu ile microvaskuler dekompresyon

En basit cerrahi işlemetkilenen duyusal sinirin yüzdeki çıkış bölgesine lokal anestezik injeksiyonu yapılmasıdır.anestezik maddenin etki süresince ağrı oluşmammaktadır, bu tanı koydurucudur.Eğer yüz agrısı azalıyor ve hasta anestezik alanı tolere ediyorsa lokal saf alkol yapılabimektedir.saf alkol injeksiyon yerinin distalinde nöroliz yapmakta ve hastalar birkaç ay ağrısız kalmaktadır.Fakat gittikçe agrısız dönemler kısalmakta ve tekrar injeksiyonlar gerekmektedir.

Perkutan ganglion ve duyusal köklerin direkt harabiyeti de yapılabilir.Bu amaçla gl,serol enjeksiyonu,termokoagulasyon ve ya gangliona direkt balon kompresyonu uygulanabilmektedir.Bu işlemler hasta uyanıkken yapılır,İnce bir iğne TGN için foramen ovaleden GFN için juguler foramenden sokulur,TGN için gliserol, TGN ve GFN için termokoagulsayon (RF) uygulanabilmektedir.TGN için yapılan balon kompresyonunda 4 numara fogarti kateteri mekkel çukuruna sokularak balon şişirilir.

Bu rizotomi işlemleri hastaların 5 yıl süre ile agrısız kalmasını sağlayabilir.Hastaların %20-30 da ağrı tekrar etmaktedir, bu durumda rizotomi tekrarlanabilmektedir.Gliserol rizotomi RF e göre korneal ülser yapmaması sonucu daha avantaylıdır.

Bu işlemlerle ağrısı geçmeyen hastalara Posterior fossa yaklaşımı ile microvasküler dekompresyon yapılmalıdır.MVD tekniği ile hastlar ağrıdan kurtulmakta,yüzün duyarlılığı sağlam kalmakta ve dizestezik sekel kalmamaktadır.Bu teknik ile hastaların %80 de fazlasında şifa sağlanmakta,%14.1 de tekrarlama görülmektedir.Dekopresyondan önce yapılan rizotomi işlemleri başarı şansını azaltmakta ve rekürrense sebeb olmaktadır.Eğer vasküler bası olmasa bile sinire yapılacak manüplasyonlar bile ağrının azalmasına neden olacaktır.

Cerrahi teknik; hasta oturur, yüzü koyun ve ya lateral dekübitus pozisyonun olabilir.pozisyon ne olursa olsun mastoid çıkıntının 5 mm medialinde 2/3 ü mastoid çıkıntının üzerinde 1/ 3 altınada olan vertikal bie cilt insizyonu yapılır.kemikte tek burrhole açılarak 3 cm kadar genişletilerek kraniektomi yapılır.Bu sınırlar yukarda transvers sinüse lateralde sigmoid sinüse kadar uzanmalıdır.Dura sinüsten 3-5 mm uzaklıkta Ters 'L' şeklinde açılır.

Sonra serebellum superolateral bölümden ekartörle retrakteedilir.Önce araknoid açılmalıdır,petröz venöz kanallar koagüleedilerek açıldıktan sonra TG sinir etrafınadki araknoid açılmalıdır.TG sinir beyin sapından çıkmakta ve yukarı önee seyrederek meckel cave içine girmektedir. Sinire genellikle kök giriş bölgesinde Superior serebellar arter,anterior inferior serebellar arter ve ya venöz damarsal basısı olduğu görülür.Venöz bası varsa ven önce koaguleedilmeli ve daha sontra kesilmelidir, SSA basısıs varsa arter yukarı doğru, AİSA basısı varda arter loopu aşağı dogru retrakte edilmeli ve sinir ile damarlar arasına plastik bir sponge protez olan ivalon(polivinil formal alkol köpüğü) ve ya teflon plakalar konulmalır.

Nevralji Çeşitleri:

Nevralji çok sayıda siniri etkileyebilir. Bu açıdan çeşitli nevralji türleri vardır. Örneğin ;

  • Yüzde meydana gelen ve prosopalji adını alan beşinci kafa siniri (tregeminus) nevraljisi;
  • Bacaklarda görülen ve siyatik adını alan kalça siniri nevraljisi;
  • Kollarda görülen ve brakialji adını alan kol siniri nevraljisi;
  • Göğüste görülen kaburga içi sinirleri nevraljisi başlıca türlerdir.

En çok bilinen ve en önemli nevralji türleri beşinci kafa siniri nevraljisi ve kalça siniri nevraljisidir.

Vücudumuzdaki sinirlerin herhangi bir yerde sıkışması veya zehirlerin tesirine veya alerjiye karşı koyamamasının sebebiyet verdiği ağrıdır. Bu ağır zaman zaman şiddetlenir veya hafifler. Hastalık bulunduğu bölgelere göre de değişik adlar alır: Yüz nevraljisi, kal nevraljisi, kaburgalar arası nevralji ve siyatik gibi. Sıcak, ultraviyole, enfraruj, diatermi ve müsekkin ilâçlar tatbiki en çok iyi gelmekle beraber asıl hastalığın sebebini bulup onu gidermek gerekir.

Yüz nevraljisi daha çok 50 yaşını aşkın kimselerde özellikle kadınlarda görülür. Grip, sıtma, şeker gibi hastalıklar, kurşun zehirlenmesi gibi vücudun tümünü ilgilendiren durumların yanında sinüzit, çene kemiği urları, çürük dişler, nezle, ense kökü urları gibi yüze yakın yerlerde meydana gelir. Ağrı yüzün yarısını kaplar, ağrının düzeyi o kadar büyüktür ki hasta kendini öldürmek ister. En hafif dokunmayla ağrı artar.

Kol nevraljisi: Bu rahatsızlık çoğu kez kol sinirinin iltihaplanmasından meydana gelir. Omurilikten çıkan kol sinirlerinin, omurga kanalı deliklerinden geçerken omurlar arası disklerin kayması sonucunda sıkış mamasından ileri gelir, kemik vereminden ileri gelme omur çöküntüleriyle göğüs içindeki urların basıncından da olabilir. Devamlı bir ağrı omuzdan başlayıp parmak uçlarına kadar uzar. Geceleri daha fazla ağrıyarak uykuya da engel olur. Kollarda bir ağırlık, parmaklarda karıncalanma vardır. Bazen romatizmadan da ileri, gelebilir.

Bacak Nevraljisi: (Siyatik) Omurlar arasındaki disklerin kaymasından ileri gelir. Kemik vermendi, kalça kemiğ: vereminde, omurga kırıklarında, omurga urlarında, iltihaplarında görülür. Mikroplu hastalıklarda, zehirlenmeler de siyatik ağrısı olabilir. Kadınlarda yumurtalık kisti veya uru bulunanlar da, kalçadan iğne yapılırken tahriş olan sinirlerin neden olduğu da sap tanınıştır. Ağrısı tipiktir. Kalçadan başlayarak topuğa kadar, bir hail şeklinde ağrı belirir. Hareket halinde bu ağrı fazlalaşır. Özel tedaviler arasında ağrı kesici ilaçlar alınır. B vitamini almak faydalıdır. Fizik tedavisi uygulanır. Ameliyat yolu ile ağrıyan sinir vücuttan çıkarılabilir. Sebeplerini araştırıp ortaya çıkma nedeni saptandıktan sonra uygun bir yöntemle tedavi yoluna gidilip hastanın normale dönmesi sağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp