Nasır Ne Demek

Nasır Ne Demek :

Kalınlaşmış ve sertleşmiş deri çıkıntısı olan nasırlar daha çok parmak altında ya da parmak aralarında görülür. Özellikle parmağın üst kısmında oluşan sürtünme derinin tahriş olmasına ve kalınlaşmasına yol açar.

Cilt, sürtünme ya da baskı sebebiyle belli bir bölgede tahriş hissettiğinde o bölgeyi korumak için nasır oluşturur. Diğer bir deyişle nasır, vücudun korunma mekanizmasıdır.

Genellikle nasır bölgesinde keskin bir ağrı hissedilir. Ağrıyla birlikte bölgede kalınlaşma da oluşur. Ancak ağrısız nasırlar da olabilir.

Nasır Neden Oluşur?

- Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar, yüksek topuklu ayakkabılar, dar ve sivri burunlu ayakkabılar, ayağın fazla kemikli olması gibi etkenler nasra yol açar. Ayrıca bunyon ya da çekiç parmak olan kişilerde nasır oluşma ihtimali daha fazladır.

- Ayaktaki sorunların büyük bir bölümü yanlış ayakkabı giyiminden kaynaklanır. Yanlış ayakkabı tercihi nasır, tırnak batmaları, mantar oluşumu, parmaklarda şekil bozukluklarına yol açabilir.

- Dar ayakkabı giymek ayak baş parmağında kemik deformasyonu, nasır, mantar gibi sorunlara sebebiyet verebilir.

- Sivri burunlu ayakkabılar, başparmak bozukluğu, ayak önü ağrıları, tırnak batmaları, nasırlar ve kalıcı şekil bozukluklarına neden olabilir.

- Çocukluk dönemlerinden başlayarak yapılan yanlış ayakkabı tercihleri zamanla nasır, siğil, tırnak batığı ve mantar gibi sorunlara yol açabilir.

- Özellikle diyabet hastalarının ayak bakımı konusunda dikkatli olmaları gerekir. Kan şekerinin yüksek olması ayak damarlarında hasara neden olarak kan akımını azaltır. Kan akımının azalması ayaklarda nasıra ve yaraya yol açar. Diyabet hastaları, ayaklardaki duyu kaybı sebebiyle, ayaktaki yara, nasır ve ayakkabı vurmasını hissetmezler. Ayakta oluşan bu yaralar ise ayak damarlarında tıkanmalara yol açar.

Diyabet hastalarında görülen iyileşmeyen yaralar, tırnaklardaki beslenme bozukluğu, ayakların devamlı soğuk olması, topallama, ayakta renk değişimi gibi durumlar damar tıkanıklığının belirtileridir. Ayaklardaki kapanmayan yaralar zamanla uzuv kayıplarına kadar gidecek ciddi sorunlara neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp