Myeloid Hücre Fonksiyonu

Myeloid Hücre Fonksiyonu :

Myeloid hücrelerin üç temel görevi olduğu düşünülür. Birinci özelliklerinin flamasyon, hasar ve infeksiyon durumlarında dolaşımdan dokuya geçebilmeleridir. Bunu yapabilme mekanizmaları yakın zamanda aydınlatılmış olup üç sınıf adezyon molekülü kullanılır. Birincisi lökosit adezyon molekütü olup (LAM-I, L-selektin), adezyon moleküllerinin selektin sınıfındandır ve myeloid hücre ile endotel arasındaki düşük afiniteli ilişkiyi kontrol eder böylece damar ciderında yuvarlanma ve migrasyon hareketine olanak sağlar. İkincisi adezyon moleküllerinin integrin sınıfı olup subendotelyal matriks ile myeloi hücre arasında güçlü bir bağlantı sağlar. Üçüncüsü ise müsin benzeri yüzey molekülü olup Pselektin glikoprotein ligand olarak adlandırılır (PSGL-I). Bu myeloid hücre üzerinde eksprese olur ve hasarlanmış veya aktive olmuş endotelyal hücrelerde bulunan Pselektine bağlanır. Bu etkileşim hücrelerin damardan dokuya geçişi için gereklidir. Migrasyonun yönü CSb kompleman bileşenliler de olduğu gibi iyi belirlenmiş kemotaktik faktörlerce belirlenir. Bu etkileşim üzerinden etki gösterecek yeni ilaçlar üzerinde çalışmalar devam etmekte olup yeni ve güçlü antı-inflamatuar bir ilaç grubu olması ümit edilmektedir.

Myeloid hücrelerin ikinci majör fonksiyonu fagositozdur. Bir partikülü hücre içine alıp sindirmeleri hücre yüzeyi ile partikülün arasındaki ilişkinin doğasına bağlıdır. Bakteriler gibi bazı partiküller fagositozu arttıran doğal yüzeyel maddelere sahipken diğerleri fagosite edilebilmeleri için antikor ya da kompleman ile kaplanmalıdır (opsonizasyon). İçeri alındıktan sonra patiküller fagositik vakuoller içine hapsedilir ve fagozom oluşturmak üzere hücre sitoplazmasındaki granüller ile birleştirilir. Bu organeler içinde partiküller, infeksiyöz partikülün öldürülmesi için oksidanlar ve enzimler ile yıkıma uğrar. Myeloid hücrenin fagositoz yapabilme ve hücre içinde infeksiyöz ajanı öldürebilme kabiliyeti belli ölçülerde düzenleme ve kontrol altındadır. Öyle ki aktive edilmiş hücreler belirgin artmış kabiliyete sahiptirler. Bu aktive durum sitokinler, CSFler ve diğer myeloid hücreler tarafından salınan granüllerce oluşturulabilir.

Myeloid hücrenin üçüncü fonksiyonu ekzositoz da denilen granül içeriğinin salınmasıdır. Myeloid hücrelerde bulunan granüller en iyi tanımlanmış morfolojik özelliğidir. Hücreler arası farklılık göstermekle birlikte granüller hidrolitik ve sindirim enzimleri veya inflamatuar cevabı düzenleyen maddeler içerebilir. Bunlar kemotaktik faktörler, kompleman sistem aktivatörleri, koagulasyon ve fibrinolitik sistem aktivatörleri, kan akımını ve damar geçirgenliğini atkileyen maddeler ve hücre dışı matriks proteinlerini yıkan enzimler içerir. Bu granüllerin salınımı ile myeloid hücre; bölgeye yeni myeloid hücre çağırarak ve organizmanın diğer bileşenlerini hasar, kanser ve infeksiyona karşı aktive ederek hem inflamasyonu devam ettirir hem de arttırır.

Myeloid hücrenin vücuttaki değişimlere cevabı hücrenin bireysel özelliklerine bağlıdır. Hastalık durumu myeloid hücrelerin her birinin bu anahtar fonksiyonlarının özelliklerine göre tanımlandığından myeloid hücrelerin bireysel özelliklerinin iyi bilinmesi gereklidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp