Mola Hidatiform: Komplet (Tam) Ve Parsiyel (Kısmi)

Mola Hidatiform: Komplet (Tam) Ve Parsiyel (Kısmi) :

Tipik mola hidatiform, şişmiş bazen kistik genişleme gösteren ve makroskobik olarak üzüm salkımı görünümünde olan koryon villuslarından ibarettir. Villus yapıları normalden ileri derecede atipi bulguları içeren koryon epitelinden oluşmaktadırlar. Molün iki ayrı alt tipi tanımlanmıştır: komplet ve parsiyel mola. Komplet mola hidatiform embryogenezise izin vermediği için hiçbir zaman fetusa ait dokular izlenmez. Koryonik villusların tümü anormaldir ve koryonik epitel hücreleri çoğunlukla dip10ittir (46 XX veya nadiren 46 XY). Parsiyel mola hidatiform, fetusa ait parçalar, bir miktar normal koryon villusu içerir ve her zaman trip10iddir (örneğin 69 XXY, Tab10 193). Her iki patern de anormal fertilizasyon sonucu meydana gelir, komplet molde boş bir ovum iki spermatozoa (veya dip10id bir sperm) tarafından fertilize edilir ve dip10id bir karyotipe sahiptir. Parsiyel molde ise, normal bir ovum iki spermatozoa (veya dip10id sperm) tarafından fertilize edilir ve trip10id karyotipe sahip olur.

Komplet mola hidatiformun, Birleşik Devletler ve Batı ülkelerinde insidensi, 2000 gebelikte 1 1,5 kadardır. Bilinmeyen nedenlerle bu sayı Asya ülkelerinde çok daha yüksektir. Yirmi yaşından önce ve 40 yaşından sonra çok daha sıktır. Gelenekse10larak gebeliğin 1214. haftalarında "gününe göre çok büyük" gebelik nedeniyle tanınan olgular günümüzde yansılanım sayesinde çok daha önce saptanmakta ve "erken komplet mola hidatiform" tanısı giderek çok daha erken konmaktadır. Her olguda, materyal kanda (anne kanında) hCG seviyelerinde yükselme ve fetal dokuların izlenmemesi ile fetal kalp seslerinin duyulmaması tipik bulgulardandır.

Morfoloji

Uterus normal boyutta olabilir (erken molelerde olduğu gibi) ancak tam gelişimini tamamlamış olgularda uterus kavitesi ince duvarı i kolayca parçalanabilen, ışığı geçiren kistik yapılarla dolu olarak izlenir (Şekil 1920). Fetusa ait parçalar komplet molelerde çok nadiren görülür, parsiyel molelerde ise sıktır. Mikroskobik olarak, komplet molde koryonik villuslarda hidropik şişme vardır ve villus içindeki damarlar yoktur.

Villusların santralinde gevşek miksomatö ve ödemli bir stroma vardır. Koryon epitelinde hem sitotrofoblastlarda hem de sinsityotrofoblastlarda bir dereceye kadar proliferasyon her zaman vardır . Proliferasyon hafif olabilir ancak birçok olguda villusu çevreleyen belirgin hiperplazi bulunur. Klinik seyiri belirlemede histolojik derecenin yerini hCG düzeylerinin takibi almıştır. Parsiyel molelerde, viii us ödemi villusların bir kısmını tutar ve trofoblast proliferasyonu odaksal ve hafiftir. Parsiyel molelerde villus yapıları karakteristik olarak kenar düzensizliği gösterir. Olguları n birçoğunda fetus veya embryoya ait kanıt mevcuttur.

Bu kanıt, villus içinde fetal alyuvarlar şeklinde veya bazı olgularda trip10id karyotipe rağmen normal görünüme yakın tam gelişmiş fetus şeklinde olabilir. Mollerin %8090'ı kürtaj sonrası tekrarlamaz. Komplet Mollerin %10'u invaziv olup sadece %23'ünde koryokarsinom gelişir. Komplet molelerde kürtajdan sonra kan ve idrarda hCG düzeylerinin özellikle de hormonun daha belirleyici olan beta alt biriminin izlenmesi, tam olmayan bir kürtajın ya da daha kötü bir komplikasyonun anlaşılmasına yardımcı olur. Böylece bazı olgularda tümüyle tedavi edici olan kemoterapiyi de içeren uygun tedavi belirlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp