Mikromalar (Mima’lar) Ve Kanser

Mikromalar (Mima‘lar) Ve Kanser :

MiRNA'lar kod içermeyen,tek zincir RNA'larıdır, yaklaşık 22 nükleotid uzunluğundadır ve negatif regülatör gen fonksiyonundadır. Bazı vakalarda mRNA ayrılması ile, transkripsiyon sonrası gen ekspresyonunu inhibe eder. Hücre büyümesi, diferansiyasyon ve hücre yaşamasını kontrol eden miRNA'nın, karsinogenezdeki rolünü de tekleyen delillerin birikimi sürpriz olmamalıdır. Şekil 6-28' de gösterildiği gibi, miRNA'ların onkogen ekspresyonunu artırarak veya tümör bakılmayıcı gen ekspresyonunu azaltarak neoplastik değişime yol açacaktır. Onkogen değişimini inhibe eden miRNA, miRNA miktar veya fonksiyonunu azaltarak, aşırı onkogen ürün yapımına yol açacaktır. Aksine, miRNA hedefi tümör baskılayıcı gen ise, miRA aşırı aktivitesi tümör baskılayıcı proteini azaltır. Değişik insan tümörlerinin miRNA profilinde benzer iliş-kiler gösterilmiştir.

Örneğin, bazı lösemi ve lenfomalarda belirli miRNA'ların azalması ve silinmesi, antiapoptotik gen olan BCL2 ekspresyonunda artıma yol açar. Böylece, negatif düzenlenen BCL2'de, böyle miRNA tümör baskılayıcı gen gibi davranır. Benzer miRNA'lar ile olan RAS artımı ve MYC onkogenleri, sırasıyla akciğer tümörü ve belirli B hücreli lösemilerde bulunur. Bazı beyin ve meme tümörlerinde belirli miRNA'ların saliminde vardır. Bu miRNA hedefi bilinmediği halde, aşırı miRNA'ların ekspresyonunda, azalan aktiviteli belirlenemeyen tümör baskılayıcı gen gibi davranır.Bu bulgular sadece karsinogenez bilgilerine ışık tutmaz, aynı zamanda pratik uygulamaları da vardır.

Örneğin, miRNA'ların fonksiyonunu inhibe eden veya şiddetlendiren ilaçlar kemoterapide kullanılabilir. miRNA'ların normal hücresel diferansiyasyonu düzenlediğinden miRNA ekspresyon kalıbı ("miRNA profili") hücre orijini ve tümörlerin sınıflamasında ipuçları verir. Onkogenik miRNA veya "onkomir" hakkında öğrenilecek çok şey vardır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp