Mevsimsel Alerji

Mevsimsel Alerji : En çok ilkbaharda görülür. Bunun nedeni ilkbahrda polenlerin fazla olmasıdır. Alerjisi olan kişilerde gözde burunda kaşıntı, nefes darlığı, göz ve burun akması, hapşırma gibi durumlar görülür. Rinit burun içini döşeyen mukozanın bir enflamasyonudur. Bu enflamasyona neden olan alerjik bir faktörse alerjik rinit olarak isimlendirilir. Alerjik rinitin mevsimsel olarak görülen tipine de mevsimsel alerjik rinit adı verilir.

Halk arasında bahar nezlesi olarak ta isimlendirilen mevsimsel alerjik rinit özellikle sabah saatlerinde artan burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşırma, gözlerde kızarma, sulanma ve kaşıntı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle karşımıza gelir. Belirtiler ilkbahar, yaz ve / veya sonbahar başında ortaya çıkar. Bunlara genellikle ağaç, çimen veya ot polenlerine veya havadaki küf sporlarına karşı alerjik duyarlılık neden olur.

Duyarlı bir kişi, çiçek tozu (polen) gibi bir alerjeni (alerjiye neden olan madde) nefesle aldığında vücudun savunma sistemi alerjene karşı anormal bir reaksiyon gösterir. Alerjen burun mukozasındaki bazı hücreleri uyararak, bunların histamin (alerji belirtilerini ortaya çıkaran madde) ve diğer kimyasal maddeleri salgılamasına neden olur. Histamin, burundaki küçük kan damarlarını genişletir ve sıvılar çevre dokuya sızarak burun akıntısı, kaşıntı, şişlik ve diğer alerji şikayetlerine neden olur.

Yukarıda belirtilen şikayetleri olan bir kişinin öncelikle yapması gereken bir Kulak Burun Boğaz hekimine başvurmaktır. Hekiminiz şikayetlerinizi dinledikten sonra sizi muayene edecek ve gerekirse kuşkulanılan alerjenin deriye küçük miktarda verildiği deri testi uygulayacaktır. Deri testi tanı koymanın en kolay, duyarlı ve en ekonomik yoludur.
Alerjik rinit ailesel olarak geçebileceği gibi çevresel etkenlerde ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Bahar aylarında doğan bebeklerde diğer aylarda doğan bebeklere göre daha sık ortaya çıkar.

Alerjik rinit tekrarlayan boğaz ve kulak enfeksiyonları, sinüzit, baş ağrısı, yorgunluk, uyku düzeninde bozulma ve okul başarısında bozulmaya neden olabilir. Alerjik rinit tedavisi bu problemlerin çoğunu ortadan kaldırabilir veya hafifletebilir.
Alerjik rinit tedavisinde birinci aşama alerjiye neden olan alerjenden uzak durmaktır. İkinci aşama ise doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmak, gerekirse aşı tedavisidir.

Mevsimsel alerjik rinit şikayetleriniz varsa aşağıdaki kurallara uymalısınız;

Geceleri polenlerin ve küflerin evinize girmesini önlemek için pencerenizi kapalı tutun, bunun yerine havayı temizleyen, soğutan ve kurutan klimalar kullanınız.

Polenlerin ortamda en fazla bulundukları sabahın erken saatlerinde (saat 5:00- 10:00) aktivitelerinizi azaltınız.

Yolculuk sırasında arabanızın camlarını kapalı tutunuz.

Polen ve nemin yüksek olduğunun bildirildiği günlerde kapalı yerde kalmaya çalışınız.

Sahil veya deniz kenarları gibi polenlerin en yoğun olduğu yerler yerine polenin daha az olduğu yerlerde tatil yapınız.

Çimen biçmeyiniz veya yeni biçilmiş çimenlerin yanında durmayınız.

Çarşafları yada giysilerinizi kurutmak için dışarı asmayınız.

Küfe karşı alerjiniz varsa ev içinde fazla bitki yetiştirmeyiniz veya bunları fazla sulamayınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp