Mesir Macunu

Mesir Macunu

Mesir Macunu,mecir macunun bulunuşu,mesir macunun özellikleri,mesir macunun içindekiler hakkındaki makalemiz aşağıda yer almaktadır.Mecir Macunu ve içeriği hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi aşağıdaki makalemize göz atarak öğrenebilirsiniz.

Osmanlı Şehzadelerinin imparatorluk yönetimine hazırlık olmak üzere Manisa'da görevlendirilerek eğitim gördükleri 1437 - 1595 döneminde şehzadeler maiyetleri ve yakınları ile Manisa'da yaşarlarken kent büyük ölçüde imar görmüş yoğun bir yapılaşma yaşanmıştır.Bu dönemde yaptırılan yol köprü çeşme camii han hamam mektep medrese gibi önemli bir şok eserin içinde şüphesiz ki Yavuz Sultan Selim'in annesi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hafsa Sultan tarafından yaptırılan Sultan Külliyesinin ünlü Mesir Macunu nun vaktiyle bu külliyeye ait darüşşifada hazırlanması ve yine külliyenin camiinden halka saçılması nedeniyle Manisa işin farklı bir önemi vardır.

Mesir Türkçede “gezilecek yer” “gezi yeri” anlamına gelmektedir. Anadolu ve Ön Asya'nın çok eski bir geleneğinden gelen Mesir'in 5000 yıl öncesinde bile örneklerine rastlamak mümkündür. Genel Tıp kitaplarının bir kısmında mesir'e benzeyen bir macunun Sümerliler zamanında kullanıldığı yazmaktadır. İlk defa Sümerliler ünlü şehirlerinden Nippur‘da ana maddesi İsin olan bir otla çeşitli baharatlar kaynatılarak bir macun elde etmişler.

Mesir Macununun ortaya çıkışıyla ilgili çeşitli öyküler mevcutsa da yöre halkı tarafından benimsenen ve nesilden nesile günümüze ulaşan öykü Hafza Sultan'ın hastalanması ve saray doktorları tarafından derdine çare bulunamayan Vali de Sultan'ın Sultan Külliyesine ait darüşşifanın yöneticisi Merkez Efendi tarafından hazırlanan macun sayesinde şifa bulmasıyla başlar.

aBaşlangıçta Hafza Sultan'ın emriyle sadece darüşşifada ki hastalara verilmekte olan ve Mesir adı verilen macun halk arasında rağbet görmesi ve talebin büyük boyutlara ulaşmasıyla halka da dağıtılma ya başlanırsa da zamanla talebin karşılanamaz hale gelmesi ve şikayelerin artması nedeniyle Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka saçılma sına karar verilir. Mesir Macununun ününün giderek yaygınlaşması bölge hatta ülke çapında talep edilir hale gelmesine paralel olarak halka saçım işi törenselleşmiş ve bir şenlik haline gelerek günümüze kadar ulaşmıştır.

Mesir Macunu'nun Özellikleri

Mesir Macunu'nun genel özellikleri hoş ve lezzetli kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara sancılara soğuk algınlıklarına hazımsızlıklara iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz.

Halk arasında Mesir Macunu ile ilgili olarak Nevruz günü bu macundan yiyenleri bir yıl boyunca yılan çıyan gibi zararlıların sokmayacağı hastalıklardan korunacağı macundan yiyecek gelinlik kızların o yıl içinde evlenecekleri çocuğu olmayanların çocuğu olacağı çocuk hastalıkları ve ağır hastalıklarda bile faydalı olduğu gibi inançlar yaygındır.

Esasen çoğu baharat olmak üzere 41 çeşit maddeden yapılan Mesir Macununun terkibine giren maddelerin özellikleri göz önüne alındığında uyarıcı iştah aşıcı idrar söktürücü gaz giderici bağırsak hareketlerini arttırıcı ve afrodizyak etkilerinden söz etmek mümkündür. Günümüzde Nevruz günü Sultan Külliyesinde düzenlenen Dua Töreni İle yapımına başlanan Mesir Macunu Nisan ayında sosyal kültürel sportif çeşitli faaliyetlerle kutlanan Mesir Şenliklerinin Nisan ayının üşünşü ya da dördüncü Pazar gününe rastlayan sayım töreninde halka saçılmaktadır. Saçım Töreni gerek çeşitli rahatsızlıklarına şifa arayan gerekse de sadece izlemeye gelenler ile yerli yabancı turistler tarafından büyük rağbet görmektedir.

Zaman işinde değişen yaşam koşullarına paralel olarak eski gelenek ve göreneklerimizin yavaş yavaş kaybolduğu günümüzde Mesir Şenlikleri yaklaşık beş yüzyıldır sürdürülen bir öneme sahiptir.

MESiR MACUNU'NUN TERKiBi

41 sayısı ile manevi etkisi de arzulanan Mesir Macunu'nun terkibine giren ve tıbbi tesiri bilinen baharat ile maddeler şunlardır:

Anason hindistancevizi hindistan çiçeği çivit çöpçini çörekotu dar-ı fülfül hardal tohum havlican hıyarşenbekakule kalbarda karabiber karanfil kebabe kimyon kırımtartar kişniş Iimontuzu iksir mailleziz meyanbalıportakal kabuğu ravend kökü safran sakız sarı hajile sinameki şamlı şeker rezene tarçın tarçın çiçeği teke mersini tiryak udülkahar vanilya yenibahar zencefil zerde çöp zulumba.

Anason : İştah açıcı ve karminatif olarak kullanılır. Karminatif etki bağırsaklardaki fermantasyona engel olmasından ileri gelir.

Hindistan Cevizi Ve Beşbase : Kaynatılmış suyu mide ağrılarına iyi gelir. Etkisi bileşimdeki uçucu yağlardan ileri gelir.

Çivit : Halk arasında kabakulak ve pnömonide iyi geldiği bilinir. Bebeklerin ağız mukozasındaki ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır.

Çöpçini : Kökünün kaynatılmış suyu ekzemede kullanılır. Bileşimindeki tanenden dolayı astrenjan etkisi vardır.

Çörek Otu : Gaz söktürücü olarak kullanılır.

Darfülfül : Bedeni ısıtıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır.

Hardal Tohumu : İştah açıcı ve mide yatıştırıcı olarak toz halinde kullanılır. Cilt hastalıklarında iltihap ve ağrı giderici etkisi vardır

Havlican : Öksürük kesici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırır gazı dağıtır balgamı giderir.

Hiyarşenbe : Mushil olarak kullanılmaktadır. Bileşiminde antrekion türevi vardır.

Kakule : Lezzet verici gaz söktürücü iştah açıcı olarak kullanılır.

Karabiber : Öksürük kesici uyarıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır.

Karanfil : Ağız kokusu gidermede diş çürüklerinde ve ağrılarında kullanılır. Bileşimindeki karanfil esansı antiseptik ve ağrı gidericidir.

Kebabe : İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.

Kimyon : Baharat gaz söktürücü iştah açıcı ve terletici olarak kullanılır.

Mesir macunun asıl kullanımında bulunan baharat çeşitlerinin bir kısmının doğa da artık bulunmuyor olması nedeni ile mevcut baharatlar ile bu işlem yürütülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp