Menopozda

Bayanların en stresli dönemlerinde biri olan menopoz dönemi ne zaman başlar ne kadar sürer şikayetleri nelerdir, menopozda dikkat edilmesi gereken hususlar ve alınması gereken önlemler nelerdir... Konu hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır sayfamız üzerinden gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Menopoz ülkemizde ortalama olarak 47 yaşında meydana gelir ve adet kanamalarının en az bir yıl boyunca kesilmiş olması olarak tanımlanır. Menopoza girilmesinin nedeni yumurtalıklarda olgunlaşacak yumurta hücrelerinin tükenmiş olmasıdır. Yumurta hücreleri tükendiğinde östrojen ve progesteron hormonu üretimi de olamayacağından rahim iç tabakası kalınlaşamayacak ve bu nedenle adet kanaması olmayacaktır.

Menopoz döneminde yine de çeşitli nedenlere bağlı olarak kanamalar görülebilmektedir. Menopozda kanama başta rahim iç tabakası kalınlaşması ve rahim kanseri öncüsü lezyonlar ve rahim kanseri olmak üzere, rahimağzı kanseri öncüsü lezyonlar ve rahimağzı kanseri, yumurtalık kanseri ve diğer genital kanserlerin bir habercisi olabileceğinden her zaman ciddiye alınması gereken ve en gelişmiş tanı yöntemleri kullanılarak nedeni açıklığa kavuşturulması gereken bir durumdur.

Menopoz döneminde görülen kanamanın en sık görülen nedeni rahim iç tabakasının östrojen hormonu üretiminin durmasıyla aşırı incelmesi ve tabakanın altında bulunan damarların yırtılmasıdır.

Bunun yanında "hormon replasman tedavisi (HRT)" alan kadınlarda östrojen içeren bu ilaçların yan etkisi olarak kanama ortaya çıkabilmektedir.

Menopozda kanama bazı kadınlarda rahim veya rahimağzı poliplerine bağlı olarak meydana gelebilmektedir.

Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması vajina duvarında incelmeye ve kuruluğa neden olur. Bu durum menopoz döneminde ilişki sonrasında görülen kanamanın en muhtemel nedenidir.

Çeşitli idrar yolu sorunları idrar yollarından kan gelmesine neden olabilir. Bu nedenle gerekli durumlarda Üroloji Uzmanı tarafından muayene yapılır. Yine çeşitli bağırsak sorunları bağırsaklardan kan gelmesine neden olabilir. Bu tür durumlarda ise Genel Cerrahi Üroloji Uzmanı tarafından muayene yapılır.

Menopozda kanamanın nedeninin belirlenmesi son derece önemlidir. Buna yönelik olarak genel jinekolojik muayene, ultrasonografi ve papsmear testine ek olarak kolposkopik biyopsi, rahim iç tabakası biyopsisi ve diğer bazı ileri incelemeler gerekebilir.

Tedavi etkene yönelik olarak yapılır. Tanının net olarak konamadığı durumlarda ameliyatla rahimin alınması gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp