menisküs yırtığı nasıl anlaşılır


Menisküs Yırtığı Tedavisi


Menisküs Yırtıklarının Belirtileri Gelen Travmaya ve Dizdeki Ek Patolojilere Göre Değişir. Genellikle Dizin Bükülme Durumunda Ağrı Artışı, Takılma Hissi, Dizde Boşalma Hissi, Kilitli Diz Denilen Dizin Tam Açılmaması Şeklinde Olabilir.


MENİSKÜS YIRTIĞI TEDAVİ


İleri yaş, artroz dediğimiz kireçlenmiş dizlerde esas şikâyet altta yatan dejenerasyona bağlı olduğu esas tedavi sebebe yönelik olmalıdır. Fizik tedavi, kilo verme ve bazı kıkırdak destekleyici tedaviler yapılırken, takılma hissi gibi mekanik şikayetlerde artroskopik tedavi dediğimiz kapalı endoskopik yöntemler devreye girer.

Ameliyata karar verilen hastaya genel anestezi, spinal-epidural anestezi denilen, belden yapılan iğne bel aşağısı uyuşturulur veya bölgesel anestezi denilen kalçadan bacağa giden sinir bloğu yapılır.

Artroskopi; ucunda açılı merceği olan soğuk ışık kaynağından aldığı ışıkla görüntüyü kamera ile ekrana yansıtan bir cihazdır. Dizin ön yan kısmından ekleme sokulup eklem serum ile şişirilerek görüntülenir. Simetrik kısımdan açılan delikten eklem içi patolojiler, ucu kıvrık çengel şeklindeki alet ile muayene edilir. Bazı menisküs yırtıkları dikilebilirken, büyük çoğunluğunun yırtık kısmı çıkarılır. Kenar yırtıkları kanlanma açısından iyi olduğu için dikilebilir.

Ameliyattan sonra özel durumlar dışında hastaya tam yükle hareket etmesi önerilir. Kıkırdak aşınması gibi durumlarda kıkırdak destekleyici ağızdan alınan tablet veya dize enjeksiyon yapılabilir. Genç, travmatik, mekanik şikâyetleri ön planda olan hastalarda yapılan tedavinin sonuçları artrozik, travmatik olmayan, ileri yaşlara göre daha yüz güldürücüdür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp