Median Sinir

Median Sinir

Median Sinir Hakkında Genel Bilgiler

Median sinir hakkında bilinmesi gerekenler ve daha fazlası için aşşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.....

ANATOMİ
Medyan sinir liflerini altı, yedi ve sekizinci servikal (C6-7-8) ile birinci torasik sinirden (T1) alır. Dirsekte brakial arterin bir kaç milimetre medialinde uzanır ve brakial kasla dirsek ekleminden ayrılır. Bilekte (transvers karpal ligamentte), palmaris longus kası tendonunun arkasında hafif radialinde uzanır, fasia ve cilt tarafından örtülür.

ENDİKASYONLARI
Cerrahi: Kol ve elde medyan sinirin inervasyon alanında uygulanan cerrahi girişimler ve maniplasyonlar.

Diagnostik: Üst ekstremitedeki ağrının lokalize edilmesi amacıyla.

Terapötik: Medyan sinir nevraljisi

İLAÇLAR
Lidokain: % 1 - 1,5 (10 - 20 ml).

Bupivakain: % 0, 25 (10 - 20 ml).

MEDYAN SİNİRİN DİRSEKTE BLOKU
Hastanın pozisyonu
Hasta, kol abduksiyonda, ön kol ekstansiyonda ve el ayası yukarı bakacak şekilde sırtüstü yatırılır.

Enjeksiyon noktasının belirlenmesi
Humerusun epikondilleri lokalize edilir ve iki kondil arasında bir hat çizilir.

Bu hat üzerinde brakial arter palpe edilir ve işaretlenir.

Aynı hat üzerinde bu noktanın 0,5 cm medialindeki nokta işaretlenir. Bu nokta medyan sinirin hemen üstündedir.

Girişim
Bölge aseptik olarak hazırlanıp örtülür. Anesteziyolog blok tarafında ayakta durur.

İşaretlenen noktanın 2,5 cm altında lokal anestezi oluşturmak amacıyla bir intradermal kabarcık oluşturulur.

Lokal anestetik solüsyonu içeren 10 ml'lik bir enjektöre 22 numara ve 5 cm uzunluğunda bir iğne tesbit edilir. Bundan sonra kabarcıktan girilen iğne lasertus fibrosusun delindiği noktada ciltle 20 derecelik bir açı yapacak şekilde yukarıya doğru yavaş yavaş ilerletilir.

Medyan sinir parestezisi el ayası, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının radialinde duyulan, keskin elektrik şoku benzeri bir his ile karakterizedir. İğnenin ilerletilmesi sırasında, hastadan, bu tip bir his duyması halinde belirtmesi ve hareket etmemesi istenir.

Parestezinin saptanmasından sonra iğne ile cilt arasındaki açı yaklaşık 10 dereceye düşürülür ve iğne brakial artere paralel olarak 2,5 cm ilerletilir. Eğer medyan sinir parestezisi saptanmaz ise iğne geri çekilir. Bundan sonra iğnenin yönü değiştirilerek (önce laterale, sonra mediale) her seferinde parestezi aranır ve bulununcaya kadar araştırılır.

Parestezi saptandığında aspirasyon testini takiben 10 - 20 ml lokal anestetik enjekte edilir.

MEDYAN SİNİRİN BİLEKTE BLOKU
Hastanın pozisyonu
Hasta, kolu abduksiyonda olacak şekilde sırtüstü yatırılır.

Enjeksiyon noktasının belirlenmesi
Median sinir bilekte palmaris longus ve fleksör karpi radialis tendonlarının arasında yer alır . Bu iki tendondan palmaris longus genellikle çok daha belirgindir ve median sinir bu tendonun hemen lateralinden geçer. Hastadan önkolunu dirsekte, yumruğunu bilekte fleksiyona getirmesi ve kol kaslarını sıkması (pazusunu göstermesi) istenir. Bu şekilde palmaris longus tendonu kolaylıkla görülebilir ve palpe edilir.

Bundan sonra ön kol ve el supine pozisyonda masaya konur.

Median sinir palmaris longus ve fleksör karpi radialis tendonlarının arasında bulunur. Bu iki tendondan palmaris longus genellikle çok daha belirgindir ve median sinir bu tendonun hemen lateralinden geçer.

Girişim
Bölge aseptik olarak temizlenir ve örtülür. Anesteziyolog blok tarafında ayakta durur.

Median sinir palmaris longus ve fleksör karpi radialis tendonlarının arasından girilen iğne yoluyla bloke edilir. İğne derin fasiaya ulaşılıncaya kadar ilerletilir. Fasial "klik" hissedilmez ise (sıklıkla), iğne kemiğe temas edinceye kadar ilerletilir. Bundan sonra 2 - 3 mm geri çekilir ve 3 - 5 ml lokal anestetik enjekte edilir .

Medyan sinir parestezisi el ayası, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının radialinde duyulan, keskin elektrik şoku benzeri bir his ile karakterizedir. İğnenin ilerletilmesi sırasında, hastadan, bu tip bir his duyması halinde belirtmesi ve hareket etmemesi istenir.

Median sinir palmaris longus ve fleksör karpi radialis tendonlarının arasından girilen iğne yoluyla bloke edilir. İğne derin fasiaya ulaşılıncaya kadar ilerletilir. Fasial "klik" hissedilmez ise (sıklıkla), iğne kemiğe temas edinceye kadar ilerletilir. Bundan sonra 2 - 3 mm geri çekilir ve 3 - 5 ml lokal anestetik enjekte edilir

ANALJEZİ
Blok noktasının altında medyan sinir ve dallarının inervasyon alanında analjezi oluşur.

KOMPLİKASYONLAR
Sistemik toksik reaksiyon (intravasküler enjeksiyon)


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp