Masaj

Masaj

Masaj, deri altında ve daha derin tabakalarda kan dolaşımını kolaylaştırır. Adalelerin elastikiyetini muhafaza eder. Yalnız, masaj yapılacak yeri ve zamanı iyi seçmelidir. lltihaplı dokuların üstüne masaj yapılmaz. Çıban ihtimali olan mide bölgesine masaj yapılmaz. Masajın yerini ve dozunu hekim tayin etmelidir. Masaj yapacak olan kadın veya erkek bu tekniği öğrenmiş olmalıdır.

Masajm altı çeşidi vardır:

Sıvamaki: El cilt üzerine konur ve hafifçe basılarak yarı daire hareketiyle yapılır.

Çimdikleme (Petrisaj): Cilt ve adale baş parmakla işaret parmağı arasına alınır ve bunların arasında sıkılır.

Vurma (Tapotman): Bir elin dört parmağının uçları birleştirilir. El eklemi kuvvetle hareket ettirilerek parmaklar cildin üzerine düşürülür.

a) Parmakla Vurmak: Parmak uçlarını cilde çarpmaktır.

b) Elle Vurmak: tki elin el ayasıyla ve sıra ile cilde vurmaktır.

Ovma: Bilhassa eklemlerde tatbik edilir. Kaslara da faydalıdır.

Sarsma (Vibrasyon): Sinir uçlarını uyarmak içindir. Bütün el cilde dokundurularak bilek eklemi yardımıyla sarsma hareketleri yapılır. Su, hava, ışık, kum ve çamur banyoları tıbbın hizmetinde kullanılır. .

Su Banyolan: Bütün vücuda veya bazı bölgelere tatbik edilir. Banyo küveti tam doldurulur. Hasta, omuzlarına kadar suyun içine girer. Banyonun devamı ve sıcaklığı ihtiyaca göre tanzim edilir. Bunun bir şekli de serin suya dalma banyosudur. Bu maksatla suyun ısısı 15 ile 20 derece arasına getirilir. Hasta banyoya girer ve bir iki dakika el ve ayaklarını oynatarak bu su içinde kaldıktan sonra çıkar.

Terleme Banyosu: Suyun ısısı 30 ile 40 dereceye getirilir. Hasta bunun içinde 5-10 dakika kalır.

Devamlı Banyo: Bunun içinde hasta saatlerce, hatta günlerce kalacaktır. Yanıklarda ve uzun yatmadan yara açılmış insanlarda tatbik edilir. Bu tedavi banyolarına muhtelif maddeler ilave edilir.

Sabunlu Banyo: Küvetin içine 100-200 gram saburreritlllr,

Tuz Banyosu: Yemek tuzu veya deniz tuzundan 1-5 banyoya dökülür.

Kükürtlü Banyo: 50-150 gram kükürt tozu konur.

Hardal Banyosu: 100 gram hardal su ile pişirilir, bir bezden geçirilerek banyo suyuna akıtılır.

Malt Banyosu: tki kilo arpa maltı iki litre suda kaynatılır ve banyoya dökülür.

Tanenli Banyo: İki kaşık tanen eritilir ve banyoya dökülür.

Ihlamur Banyosu: Ihlamur kaynatılır, süzülerek küvete dökülür.

Çam Özü (Lakpinol) Banyosu: Bir iki tablet suya atılır.

Köpüklü Banyo: Köpük veren muhtelif cisimlerden elde edilen kokulu karışımlar suya atılır.

Bütün vücudun içine girdiği bu banyolardan başka yarım banyolar da vardır. Hastanın başı ve boyu ıslatıldıktan sonra banyoya sokulur, su seviyesi göbeğe kadar gelir. Sıcaklık 16-30 derece arasında olur.

Oturma Banyosu: Oturacak şekilde hazırlanmış bir küvette yapılır. Yalnız kalçalar girer.lcabına göre 10-18 derece soğuk su veya 33-40 derece sıcak su kullanılır.

Buharlı Banyolar: Tam veya kısmi olur. Büyük yerlerde, mesela hamamlarda birçok adam aynı zamanda alabilir. Terletmeye yarar. En güzel örneği Türk hamamlarıdır. Evde buhar banyosu almak için vücut çarşafa sarılarak karyolanın altına buhar veren su konur. Vücudun muhtelif kısımları için özel buhar banyoları yapılmıştır. Bunlar tedavi edilecek yerlere tatbik edilir.

Hava Banyoları: Ya sıcak hava veya açık hava banyosu şeklinde tatbik edilir. Sıcak hava banyoları Roma hamamları şeklinde olup hastaya ısıtılmış kuru hava tesir ettirilir. Açık hava güneş banyoları ormanıarın uygun yerlerinde yapılır. Hastalar sadece mayo giyerek oturur veya bedeni hareket yaparlar. Bu usul üşütmeye karşı vücudu sertleştirir.

Işık Banyoları: Elektrikli cihazlarla yapılır. Bu hususta kavis Iambası veya adi ampul kullanılır. Bu suretle hasta kolayca terler ve kalp yorulmaz.

Kum Banyoları: Vücudun her tarafına birden veya bir kısmına tatbik edilir.

Çamur Banyosu: Muayyen kaplıca şehirlerinde veya şifalı çamurların bulunduğu yerlerde tatbik edilir. Sıcaklık 40 dereceyi bulur

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp