Alışveriş Sepeti
Okuduğunuz makale ile ilgili aklınıza takılan sorular için uzman kadromuz hizmetinizde.

Sorunuzu sorun, uzman kadromuz sorunuzun cevabını hemen e-posta adresinize göndersin.
Uzmana Sor
Masaj Yağı
Hastalığınız hakkında merak ettiklerinizi uzmanımıza sormak için tıklayın, hemen cevaplasın.

Ayçiçeği yağı (Helianthus annuus seed oil) İçindeki yüksek tokoferol oranından dolayı ayçiçeği yağı ışığa ve sıcaklığa karşı çok hassastır. Bu nedenle az miktarlarda satın alınıp, muhafaza edilmelidir. Ciltte hızlı bir biçimde emilir ve yağlı bir his bırakmaz.

Normal ve yağlı ciltler için kullanılır. Ayçiçeği yağı bitkisel mazeratlann (hayvansal ve bitkisel uçucu maddelerin soğuk işlemle ve suyla ayrılması suretiyle elde edilen madde) elde edilmesinde kullanılır.

Üzüm çekirdeği yağı (Vitis vinifera oil) Bu yağ genellikle ekstraksiyon işlemi ile elde edilir. Presle elde edilen yağ, ekstraksiyonla elde edilen yağdan beş misli daha pahalıdır. Üzüm çekirdeği yağı cildi yağlanmış hissini bırakmadan yumuşatır.
Antioksidan içeriğinin bol olması nedeniyle güneşten korunma ürünlerinin içine katılır. Olgun ve yıpranmış ciltler için ve akne tedavisinde kullanılır. Bu yağın yara iyileştirici özelliği birçok çalışmada kanıtlanmıştır.

Buğday filizi yağı (Triticum vulgare germ oil) Bu çok yoğun bir yağdır ve ancak %10 15'lik bir seyreltilmiş karışım halinde kullanılabilir. İçerisindeki yağlarda çözünen vitaminlerden (A, D, E ile yağda çözünen B ailesi vitamini ve F vitamini) ve Anti Aging etkisinden dolayı olgun ve Kuru Ciltler için kullanılır. Yıpranmış kasları sakinleştirir.

Bu nedenle spor faaliyetlerinden sonra yapılan masaj işlemlerinde kullanılır. Yağın hücreleri yenileyen etkisi vardır ve güneşten yanmış ciltlerin tedavisinde de kullanılır. Ayak tabanları ve hamilelik sırasında karın masajı için çok uygun bir yağdır. Glüten alerjisine dikkat etmek gerekir. ¦ Dr. Elham Eghbali I Doktoralı kimyacı olan yazarımız 15 yıldan beri kozmetik endüstrisinde faaliyet gösteriyor. Firmalara verdiği danışmanlık ve ürün geliştirme hizmetlerinin yanında litokozmetik, phytokozmetik ve aroma bakımı hakkında eğitim veriyor.

Zeytinyağı (Olea europaea oil) Zeytinyağı insanlık tarihindeki en eski yağlardandır. En önemli etken maddesi polyfenol'dur. Bu madde antioksidan işleve sahiptir.

Kışın kuru ciltler için kullanılır. Zeytinyağının nemlendirme etkisi bulunmaz. Cilt bariyerine de etkisi yoktur. Kepekli saçlar için de uygun değildir. Zeytinyağında 2005 yılında oleocanthal keşfedilmiştir. Bu etken maddenin aspirin gibi iltihapları önleyen, ağrıları hafifleten bir etkisi mevcuttur. Zeytinyağı uzun Yaz tatilinden sonra veya ağrıyan eklemlere iyi gelen etkili bir masaj yağıdır. Alerjik tepkilere neden olabilir.

Susam yağı (Sesamum indicum oil) Bu yağ da zeytinyağı ile birlikte tarihin en eski yağlarındandır. Ayurveda tıbbında ve abhyanga ile shirodhara gibi uygulamalarda büyük bir Öneme sahiptir. Susam yağında sesamolin (doğal bir muhafaza maddesidir), A, B vitaminleri ile yüksek oranda tokoferol Argan yağı üretiminin Fas'ta yaşayan Berberi kabilelerin ekonomik durumları üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Avokado meyvesinin etli kısmından elde edilen yağ, kuru ciltlerin bakımını yapar ve saçları yumuşatır.

Kavrulursa içindeki antioksidan maddelerin oranı yükselir. Kavrulmuş yağın keskin bir kokusu vardır. Bu yağ cilt tarafından hızla emilir. Keskin kokusu nedeniyle daha hafif yağlarla karıştırılarak tatbik edilir. Olgun, kuru ve kan dolaşımları kötü olan ciltler için çok uygundur. Susam yağı cilt ve bedenin zehirlerinden arıtılması için kullanılan bir kür yağıdır. Isıtıcı özelliği nedeniyle kışın yapılan masajlar için uygundur. Sportif yağlara kasları gevşetmek için katılır. Cildi gerginleştirip kan dolaşımını harekete geçirir ve hücre metabolizmasını uyarır (çoğunlukla selülit tedavisinde kullanılır).

lojoba yağı (Simmondsia chinensis oil) Kimyasal açıdan bakıldığında, iojoba yağı bir yağ değil, mumdur. Bu nedenle dayanıklılığı mükemmeldir. Bu maddeye haklı olarak sıvı altın adı da verilmiştir. Zira (soğuk preslenmiş ise) E vitamini açısından zengindir, amino grup asitler ve mineraller içerir, lojoba yağı cilt tarafından hızla emilir, yağ tabakası bırakmaz ve cildin nem kaybetmesini engeller. Bağdokuyu güçlendirir ve kırışıklıkları önler. Anti bakteriyeldir, bu nedenle yağlı, kirli ve akneli ciltlerin tedavisinde kullanılabilir. Tırnaklar için de değerli bir yağdır, lojoba yağı serinletici bir yağ olup, yaz mevsiminde yapılacak masajlar için uygundur.

Badem yağı (Prunus dulcis var. dulcus) Tatlı badem yağı, masaj yağlarının başını çeken geniş kullanımlı bir klasik yağdır. Bu yağ A, Bl, B2, B6 ve E vitaminlerini içerir. Her cilt tipine uygundur. Bebek ciltleri ve hassas ciltler için rahatlıkla kullanılabilir. İltihapları hafifleten etkisi vardır. Örneğin güneş yanıkları için başarıyla kullanılır. Badem yağı cildin içine iyi nüfuz eder ve cildi yağlar. Egzama, Sedef hastalığı, dermatit gibi rahatsızlıklarda kaşınma hissini hafifletir. Kuru ve pullu ciltlere de iyi gelir. Badem yağı ne yazık ki çabuk bozulan bir yağdır. Badem yağının dayanıklılığı, içine lojoba yağı ve/veya E vitamini katılarak artırılabilir.

Argan yağı (Argania spinosa oil) Fas altını da denen bu yağın fiyatı yüksek olduğundan yalnızca diğer yağlarla karıştırılarak kullanılır. Argan yağı, Iinolik asitleri gibi, doymamış yağ asitleri açısından zengin olup yüksek oranda E vitamini içerir (anti oksidan bir maddedir).

Ciltteki hidro lipit tabakasını yeniler, bu nedenle kuru, olgun ve bariyerleri hasarlı ciltler için değerli bir yağdır. Serbest radikallerin nötrleştirilmesi ve hücrelerin yenilenmesi bu yağın en önemli etkileri arasındadır.

Avokado yağı (Persea gratissima oil) Masaj için mutlaka gerekli bir yağdır. Bu yağ phytosterin, squalan, lecithin, carotinoid ve vitaminler içerir (A, Bl, B2, D ve E, vitaminleri ile biotin). Cildin boynuz tabakasına iyi nüfuz eder ve nemlendirici bir etkisi vardır. Cildin görünümünü güzelleştirir ve kirliliklerin giderilmesinde yardımcı olur. Kuru, hassas, pullanmış ciltler, saçlar ve tırnaklar için tavsiye edilir. Güçlü kokusundan ve renginden dolayı çoğu zaman karışım olarak kullanılır.

Babassusyağı (Orbignya oleifera oil) Babassusyağı hindistancevizi yağının Brezilyalı kardeşidir. Bu yağın avantajı cilt üzerinde komedon (siyah sivilceler) oluşturmamasıdır.

Bu yağ babassus palmiyesinin çekirdeklerinden elde edilir, boynuz tabakanın içine yüzeysel olarak çekilir ve cilt üzerinde yağlı bir etki bırakır. Erime noktası 21 -26 °C derece arasında olduğundan genelde oda sıcaklığında sıvı halde bulunmaz. Laurin, mystrin asit, vitamin ve mineral madde açısından zengindir, kuru, yıpranmış ve iltihaplı ciltlere iyi gelir.

PRATİK İPUÇLARI

¦ Masaj yağınıza Jojoba yağı veya buğday filizi yağı (yaklaşık %$ - ıo kadar) karıştırarak bunun çok kıvamlı olmasını önleyin.
¦ Yağ kabının tüm içeriğini ısıtmayın, yağı küçük porsiyonlar halinde tatbik edin.
¦ Yağları ışık geçirmeyen kaplarda muhafaza edin. Kabı yağ ile iyice doldurarak havayla temas etmesini önleyin.
Soğuk olarak preslenmiş yağlarda değerli içerik maddeleri bulunur« Tatlı bademden kazanılan yağ, cilt bakımında kullanılan en pahalı yağlardan biridir.

Yorumlar Konuya Yorum Yapın

Konu ile ilgili düşüncelerinizi paylaşın.

Diğer Makaleler

Masaj

Yağı