Manuelterapi Nasıl Uygulanılır?

Manuelterapi Nasıl Uygulanılır? :

Manuel Terapi Nedir Ve Nasıl Uygulanır

Bilindiği üzere bazı bölgelerde doktorların yetersiz kalıp ameliyat yada başka çareler ile çözüm üretmeye çalıştığı bölgeler bulunmaktadır. Doktorların yetersiz kaldığı bazı bölgelerde uygulanabilecek el ile yapılan ve sizi rahatlatmaya ve kesin çözüm üretmeye yarayan medikal manuel terapi şeklini sizlere az da olsa anlatmaya çalışacağız..

Manuel Terapi Nedir:

Özel tekniklerin kullanıldığı ve el ile uygulanan tedavi yöntemlerinin genel adıdır. (Manus=El, Terapi=Tedavi )
Kısaca bu bölümü anlatmak gerekirse sizlere şöyle anlatabiliriz;

Manuel Terapi, ülkemizde henüz yeni bir tedavi olsa da, geçmişi Hipokrat’a kadar dayanmaktadır ve modern tıp’ta da yerini çoktan almıştır. Yaklaşık bir asırdır ABD ve Avrupa ülkelerinde fakülteleri kurulmuş bir bilim dalıdır. Ülkemizde ise, Manuel Terapi eğitimi almış Fizyoterapistler tarafından tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak, diğer fizik tedavi metotlarıyla da bütünleştirilerek gereksiz ameliyatları önlemek ve yaşam kalitesini arttırmak üzere tüm kas iskelet sistemi problemlerinde uygulanmaktadır. Omurga ve ekstremite eklemlerindeki ağrı ve fonksiyon bozukluklarının tedavisinde yüzyıldan fazla bir süredir uygulanan manuel terapi, maniplasyon mobilizasyon ve poztizometrik relaksasyon teknikleri gibi yöntemler içerir.

Manuel Terapinin amacı:

Eklemlerdeki blokaj olarak adlandırılan kısıtlanmış hareketi postüral denge içinde en yüksek derecede ve ağrısız artırıp fonksiyonu sağlamak ve beden mekaniğini korumaktır.

Manuel Terapi Nasıl Uygulanır:

Manuel Terapide Ağrı Sızı Olur mu?
Tekrarlayıcı stres koşulları vücudumuzdaki kasların aşırı kasılıp gerilmesine dolayısıyla sertleşmesine yol açar. Bununla beraber; hareketsiz yaşam, egzersiz yapmama, ısı farklılıkları, düzensiz beslenme ve uyku alışkanlıkları da işin içine girince uzun vadede başta omurga olmak üzere tüm eklem ve kaslar üzerinde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu da yaşam kalitemizi düşüren inatçı ağrılara davetiye çıkarır. Ağrılar üzerine farklı bir yaklaşım da manuel terapidir. Manuel terapi; etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış; yumuşak doku ve eklemlerdeki işlevsel hareket kısıtlılıklarını belirlemek ve geri dönüşümlü olanları düzeltmek amacıyla yalnızca eller kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Doğru ellerde uygulandığında hastanın şikayet ve belirtilerinin oldukça azaltarak hayat kalitesini arttırır..

Sizinde Bu Tür Şikayetleriniz Varsa Çözümü Bizde..

• İnatçı bel, sırt ve boyun ağrıları,
• Bel ya da boyun fıtığı,
• Sinir sıkışmaları,
• Donuk omuz ya da omuzda sıkışma sendromu,
• Priformis sendromu,
• Çene eklemi rahatsızlıkları,
• Boyun kökenli baş ağrılarınız varsa,
• Tenisçi dirseği (Lateral epikondilit)
• Menisküs, ön çapraz bağ sorunları,
• Topuk dikeni,
• Kırık sonrası eklem hareket kısıtlılığı,
• Kalça diz problemleri gibi birçok eklem ve yumuşak doku rahatsızlıklarında manuel terapi sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Ayrıntılı bir hasta özgeçmişi dinleyen doktor, daha sonra hastanın duruş bozukluklarını, iskelet sistemindeki eklemlerin fonksiyon yeteneklerini ve hareket kısıtlılıklarını anlamak için onu fonksiyonel ve yapısal bir muayeneden geçirir. Burada özellikle omurganın her segmentinin (kesitinin), sakroiliakal eklem (sakrum, yani kuyruk sokumu ile bel omurgaları arasındaki bölüm ile leğen kemik- leri-ilium arasındaki eklem) ve kas gruplarının durumu önem taşımaktadır.Dengesiz bölgelerin röntgen filmini muhtemelen bazı tahliller de isteyecek olan uzman, bir tedavi planı oluşturur.Temelde tedavide amaçladığı hedefler şunlardır:
 
1. Duruş bozukluklarını düzeltmeye çalışmak
2. Omurga, kalça ve sakroiliakal eklemlerin bozulan fonksiyonlarını yeniden yerine getirmek
3. Ağrıya ve fonksiyon bozukluklarına sebep olan sinir yıpranmalarını ortadan kaldırmak
4. El-ayak bileklerindeki; diz ama özellikle kalça eklemlerindeki hareket kısıtlılığından kaynaklanan rahatsızlıkları gidermek.Sakroiliak ve kalça eklemleri traksiyonu, mobilizasyon ve mo- bilizasyonu. Sakroiliakal eklem için yaylanma testi: her iki taraftan modifikasyonlar var. Kalça 900 fleksiyonda, diz ve femur üzerinde vertikal kuvvet ile SİE yaylanması araştırılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp