Manisa İli Şifalı Sular

Manisa İli Şifalı Sular :

Manisa ilimiz, tanınmış birçok şifalı su kaynaklana sahiptir. İlin hemen hemen her ilçesinde şitalı su kaynağı bulunur.

Acı Su İçmesi (Madensuyu):

Sıcaklık 10 OC.

Kula ilçesine 18 km. uzaklıkta, Şehitler Köyü'ndedir. Sindirim yollan hastalıklarına iyi gelir. Çevre halkı tarafından büyük ilgi görür.

Alaşehir Ilıcası:

Sıcaklık 250C.

Alaşehir İlçesi'nde, Alaşehir deresine yakın bir yerdedir. Sular, beş büyük havuzda toplanır. Su çok boldur. Alaşehir yöre halkı, banyo olarak yaz aylarında faydalanır. Bir oteli vardır.

Magnezyum bikarbonatlı bir su olduğundan, içme ile, özellikle safra dökülmesi bakımından, safra yolla n hastalıklarında ve bağırsak rahatsızlıklarında faydalıdır.

Çeren Kaplıcaları:

Sıcaklık 50 OC.

Kula ilçesine bağlı, Şahitler köyündedir. Sulan, iki hamama akar. Kaplıcanın çevresinde görülen yapı kalıntılar, bu şitalı uyun çok eskilerden beri tamladığının işaretidir.

Küçük hamamın suyunda, bol miktarda COZ gazı vardır. Bu yönüyle de, sıcak gazlı sulardan sayılır ve büyük değer taşır. İçme olarak mide, karaciğer, safra yolla n hastalıklarında, banyosu ile de, romatizma, kırık, çıkık ve kadın hastalıklarında büyük fayda sağlar. Ayrıca çevrede oluşan çamuru da aynı etkileri içerir.

Ece Madensuyu:

Sıcaklık 23 OC.

Gördes ilçesine bağlı, Ece köyü'ndedir. Suyun çıktığı yer ağaçlıktır. Çevre halkının büyük ilgisini çeker. İçeriğinde fazla CO2 vardır. İçimi çok hoştur. Mide, karaciğer, safra yolları 'hastalıklarına tavsiye edilir. Eski Hisar Kaplıcası:

Sıcaklık 39 OC.

Demirci ilçesine bağlı, Eski hisar köyü'ndedir. Bir hamamı ve havuzu vardır. İçilirse hafif mülayimlik verir. Banyosundan romatizma, nevrit ve kadın hastalıklar çok fayda görür.

Emir Hamamları (Kaplıcası):

Kula-Selendi karayolu üzerindedir. Çevresinde yeterli tesis olmama- sına karşın, yaz aylan boyunca çevre halkının büyük ilgisini çeker. Bölge halkı hasta olsun veya olmasın bu kaplıcaya giderek kalırlar. Sindirimi ve karaciğeri düzenleyici bir etkisi vardır. Banyosundan yarar görülür.

Kurşunlu Kaplıcaları:

Sıcaklık 48 OC.

Salihli ilçesine 6 km. uzaklıkta Kurşunlu mevkiindedir.Sular, etrafı çevrili bir alanda bir çok yerden kaynar. Baba Anadolu'nun önemli şifa merkezlerinden biridir. Denizden yüksekliği 100 midir. Suyunun bol ve yerinin çok güzel oluşu, her yıl buraya binlerce insanın gelmesini temin eder. Şifalı suyu, Yörük Mehmet Aga adındaki bir kişi tarafından bulunmuş, Osmanlılar döneminde çalıştırılmış, günümüzde ise Salihli Belediyesi yönetiminde hizmetini sürdüre gelmiştir.

Romatizma, cilt, böbrek, karaciğer, damar sertliği, solunum yollan hastalıklarında içme ve banyo kürü olarak büyük fayda sağlar. Modem oteli ve pansiyonlar bulunur. Sezon süresince devamlı geliş-gidiş kolaylığı vardır.

Kurşunlu Açık Dere Kaynağı:

Sıcaklık 91 OC.

Salihli ilçesi, Kurşunlu deresi içindedir. Kurşunlu'daki öteki kaynaklar arasında bu derece sıcak su yoktur. Derecesi 91°C'dir. Çok fazla kükürtlü sulardandır. Kurşunlu Kaplıcalar yakınındadır. Deri ve solunum yollan, romatizma ve nevrit hastalan çok yarar görür.

Sart Kaplıcaları (Çamur Hamamı):

Sıcaklık 51,5 OC.

Salihli ilçesine 1 i km. uzaklıkta, Boz dağ eteklerinde yüksekçe bir yamaçtan kaynar. Yakınında Hamam köyü bulunur. Sart istasyonuna 5 km. uzakta, bulunduğu yer yüksek çınar ağaçlan arasındadır. Sart Kaplıcalar, belki de dünyanın en eski kaplıcasıdır. Libya Krallığı döneminden beri işletildiği saptanmıştır. 10 banyo ile çok sayıda banyolu odalar vardır. Eski hamamı aynen korunmuştur. Gelen ziyaretçiler çoğunlukla çamur banyosu yaparlar. Suda, kalsiyum ve sodyum bikarbonat boldur.

Banyo ve içme kürleriyle, romatizma, nevralji, cilt, solunum yolla n ve kadın hastalıklarında etkin şifalar sağlar. Suyu içmek için, bardakta biraz soğuması beklenir. Bu sürede içindeki kükürt uçar ve içimi daha kolay olur. Yemeklerden önce içilirse, iştahı artırır. Modem konaklama tesisleri vardır.

Sarıkız Madensuyu:

Sıcaklık 18 OC.

Alaşehir ilçesinin güneydoğusunda bir dere kenarın dan kaynar. Karşı yamaçta da Alaşehir Kaplıcası vardır. Ağaçlık bir yerdedir. Eski dönemlerde, Kızılay Kurumu tarafından işletilmiştir. Pazarlanarak dağıtımı yapılır.

Çok aranan bir sofra suyudur. Serbest CO2 normal ölçüdedir. Bu yönüyle doğal bir sodadır.

Yemeklerden önce içilirse, iştahı artırır. Böbrek ve mesanenin iltihap ve küçük taşlarında iyi gelir. Saraycık Kaplıcası:

Sıcaklık 51,5 OC.

Demirci ilçesine bağlı, Saraycık köyündedir. Kaplıcanın kaynadığı yer güzel ormanlıktır. içme ile hafif laksatif etki yapar. Banyosundan romatizma, kadın rahatsızlıklar faydalanır.

Saraycık Madensuyu, kaplıcanın yakınındadır. Sıcaklık 23°C'dir. Sular, birkaç yerden çıkar. içimi hoştur. Güzel bir sofra suyudur. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Südel İçmesi:

Sıcaklık 20 OC.

Salihli ilçesine bağlı Südel-Çakallar köyü'ndedir. Köylüler, yazın müshil olarak 2-3 gün içerler. Sodyum bikarbonatlı ve sülfatlı sular içinde en yüksek değer taşır. İçimi fevkalade hoştur. Mideyi hiç yormaz. Bağırsakların görevini kolaylaştırır, düzene sokar. (Ülkemizin değerli içmelerinden biridir.)

Urganlı Kaplıcaları:

Sıcaklık 62-67 OC.

Turgutlu ilçesine bağı; Urganlı köyü yakınındadır. Yüksekçe bir tepe üstünden, yer yer kaynar. Sulan karbondioksitli, bikarbonatlıdır. Evliya Çelebi, bu kaplıcaya övgü dolu sözlerle Seyahatnamesi'nde yer vermiştir. Halk arasında Turgutlu Kaplıcalar olarak ta bilinir. Ege Bölgemizin en üstün termal tesisleri, bu kaplıcada bulunur.

Çeşitli hastalıklara önerilen bir şifa merkezidir. Kaplıca, Barbayanı, Kumkaldıra, Üfürük, Çamur ve Uyuz Hamamı adlı beş ayrı kaynaktan oluşur.

Romatizma, nevralji, nevrit. kadın ve cilt hastalıklarına iyi gelen sulan, soğutup içilirse, mide ekşimelerini önler.

Vakıf Değirmeni İçmesi:

Sıcaklık 10 OC.

Kula ilçesi çevresindedir. Açıkta kaynar. CO2 gazı boldur. İçme olarak, içimi hoştur. Güzel bir sofra

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp