Manik Depresyon Tedavisi

Manik Depresyon Tedavisi


Manik depresyon tedavisi için neler yapılmalı? Sorusuna yanıt olarak manik depresyon tedavisi için yöntemler ve manik depresyon tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Manik Depresyon Tedavi edilebilir mi?

Evet, başarıyla tedavi edilebilir. Tedavide atak tedavisi ve koruyucu tedavi diye iki aşama var. Atak tedavisi hastanın zaman zaman geçirdiği manik veya depresif atakların tedavisidir. Manik atağın ayaktan tedavisi çok zordur. Hastanın genellikle hastaneye yatırılması gerekir. İlaçlarla hasta genellikle iki -dört hafta içinde tam veya tama yakın düzelme gösterir. Mani atağının çok ağır olduğu veya ilaçlarla düzelmediği durumlarda, halk arasında ‘şok tedavisi‘ olarak bilinen elektrokonvülsif tedavi uygulanır. Depresif atak sürecinde ise depresyon tablosu ağır değilse hasta yatırılmadan da tedavi edilebilir. Bipolar bozukluk içinde görülen depresyonlarda genellikle antidepresan ilaçlardan kaçınır ya da çok dikkatli kullanırız. Zaman zaman başka sinir sistemi ilaçlarıyla tedaviyi tercih ederiz. Ağır veya dirençli depresyonlarda şok tedaviye başvururuz.

Koruyucu tedavi nedir?

Manik depresif bozuklukta asıl kritik nokta koruyucu tedavidir. Çünkü ataklar geçicidir ancak tekrarlama riski her zaman vardır. Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde kullanılan ilaçlara ‘duygu durumu düzenleyicileri‘ adı verilir. Bu amaçla en çok başvurulan ilaç, 107 elementten biri olan lityumdur. Ama son yıllarda bazı sara hastalığı ilaçlarının da manik depresif bozukluk koruyucu tedavisinde etkili olduğu anlaşıldı. Koruyucu tedaviyle atak sıklığı azaltılır, hasta tekrar mani veya depresyon geçirse bile bunların hafif olması ve kısa sürmesi sağlanır. Bazı hastalar ömürleri boyunca bir daha ne depresyon ne mani, hiçbir hastalık atağına yakalanmazlar. Hastaların yaklaşık yüzde 80‘inin ömür boyu koruyucu tedavi alması gerekir.

Depresyondaki bir kişinin yakınlarına neler önerirsiniz?

Toplumda çoğu kez depresyondaki kişi bu konuda deneyimi olmayan kişiler ya da yakınları tarafından yanlış algılanır ve durumun ciddiyeti tam anlaşılmaz. Bunun sonucu olarak depresyondaki kişiler çevrelerinden yeterince yardım, ilgi, anlayış göremez. Çoğu kez depresyondaki kişiye ‘rahatla, bunlardan kurtul‘, ‘gez, toz, tatile çık, kendine gelirsin‘ gibi öneri ya da eleştiriler yapılır. Depresyondaki kişi ise çektiği sıkıntıların yanı sıra anlaşılamama, rahatsızlığını, sıkıntısını aşırı abartıyor gibi görünme gibi güç durumlar yaşar. Benim ailelere önerilerim şunlar: Hastanıza yardıma yakınınızın doktordan randevusunu alıp, doktora gitmesini sağlamakla başlayabilirsiniz. Daha sonra ilaçlarını alıp almadığına dikkat edin. Duygusal destek verin, anlattıklarını dinleyin. İntiharla ilgili söylemi olmuşsa mutlaka tedavi eden hekime bildirin. Sosyal aktivitelere, yürüyüşlere davet edin ancak kabul etmezse çok ısrarcı olmayın. Yakın bir zamanda sınav, nişan, düğün gibi bir durum varsa bunları erteleme isteğine anlayış gösterin, hatta destekleyin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp