Malformasyonlar

Malformasyonlar :

Nöral Tüp Defektleri

Beyin gelişiminin en erken evreleri arasında, iç kısmı ventriküler sisteme ve düven beyin ve memulla spinal ise dönüşecek nöral tüp oluşumu yer alır. Oral tüp kapanmasında kısmi bir hata veya babanlı bir kapanmayı izleyen yeniden açılma, pek çok malformasyona neden olabilir. Bunların tümü, sinir dokusunu, meninkileri ve üzerlerini örten kemik ve yumuşak doku kombinasyonlarını içeren anormallikler ile kendini gösterir. Genel olarak bakıldığında nöral tüp defektleri, en sık görülen santral sinir sistemi malformasyondandır.

Gebeliğin başlangıç dönemlerindeki foslat eksikliği bir risk faktörüdür; prenatal dönemde vitamin kullanılmasının kısmen bu riski önlediği bilinmektedir. Alfafetoprotein yükselmesini saptamak için yapılan anne taramalan ve ultrason değerlendirmeleri, nöral tüp kusurlarının erken saptanması olasılığını artırmaktadır. Bir sonraki gebelikte toplam yineleme riski %4 %5 arasındadır. En sık görülen nöral tüp kusurları, spinal kordu ilgilendirmektedir. Bunlar belirti oluşturmayan kemik kusurlarından (spinal bifida occulta), üstte yer alan meningeal fıtıklaşmaya bağlı olarak gelişen yassılaşmış, organizasyonu bozulmuş, spinal korda kadar farklılık gösterebilirler. Myelomeningosel, santral sinir sistemi dokusunun vertebral kanaldaki bir kusurdan dışarı çıkmasıdır.

En sık lumbosakral bölgede gerçekleşir; hastaların alt ekstrem itelerinde motor ve duyusal kusurlan ve kalın barsak ve mesane kontrolünde de sorunları vardır. Belirtiler, bu bölgedeki spinal kord anormalliklerinden kaynaklanır ve üstte yatan ince veya ülserleşmiş deriden geçen enfeksiyonlar da olaya eşlik edebilir. Anensefali. nöral tübün ön ucunda, beynin ve kafatası kemiklerinin üst kısmının olmamasıdır. Ensefaloset, bozuk santral sinir sistemi dokusunun, kafatasındaki bir kusurdan dışarı Çıktığı bir divertiküldür. En sık oksipital bölgede veya arka fossada gelişir. Ön tarafta yerleştiğinde, beyin dokusu, sinüslerin içlerine doğru uzanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp