Lökositin Oluşturduğu Doku Zedelenmesi

Lökositin Oluşturduğu Doku Zedelenmesi :

Lökositler, birkaç durumda normal hücre ve dokularda önemli zedelenme nedenidir

• İnfeksiyöz mikroplara karşı normal savunma reaksiyonu olarak olayın dışında kalan dokular zedelendiğinde. Tüberküloz ve bazı viral hastalıklar gibi yok edilmesi zor bazı infeksiyonlarda, doku yanıtı, mikrobun kendisinin yaptığından daha fazla patolojiye neden olur.

• Zedelenmiş ve ölmüş dokuları temizleme girişimi olarak (örneğin miyokard enfarktüsünden sonra). İnflamasyon, özellikle reperfüzyonda infarktüsün zedeleyici sonuçlarını uzatabilir ve daha şiddetlendirebilir

• İnflamatuvar yanıt, bazı otoimmün hastalıklarda olduğu gibi uygun olmayan şekilde konakçı dokulara yöneldiğinde veya astıma neden olan alerjik hastalıklar gibi toksik olmayan çevresel maddelere karşı konakçı aşırı reaksiyon gösterdiğinde. Tüm bu durumlarda lökositlerin normal dokuları zedeleme mekanizmalarıyla mikroplara karşı savunmadaki mekanizmalar aynıdır. Çünkü önce lökositler aktive olur, etkileyici mekanizmaları suçlu ile konakçı arasında ayırım yapmaz.

Aktivasyon ve fagositoz sırasında lökositler toksik ürünleri sadece fagolizozom içine değil, hücre dışı alana da bırakabilir. Bu ürünlerin en önemlileri, granüllerde bulunan lizozomal enzimler yanı sıra realetif oksijen ve nitrojen türleridir. Aslında konakçı dokularına karşı kontrolsüz ve uygun olmayan etki varsa, suçlu olan lökositlerin kendisidir. Bu kitapta yer alan spesifık hastalıkların tartışmasından açıkça anlaşılabileceği gibi, birçok akut ve kronik hastalıklarda. Temel neden, lökosit bağımlı doku zedelenmesidir.Lökositler, lizozomal granüllerdeki içeriklerini ekstrasellüler alana birkaç mekanizma ile bırakırlar.

• Fagolizozom tamamen kapanınadan önce fagositik vakuol dışarıya geçici açık kaldığında (sindirim sırasında regürjitasyon).

• Hücreler, düz yüzeylerde (örneğin glomerüler bazal membran) biriken immün kompleksler gibi kolayca fagosite edilemeyen materyallerle karşılaşırsa, bu maddelerin fagositozu (engellenmiş fagositozş, kuvvetli lökosit aktivasyonunu tetikler. Böylece lizozomal enzimler çevre dokuya veya lümene salınır.

• Fagolizozom membranlarını zedeleyen ürat kristalleri gibi potansiyel zedeleyici maddeler fagosite edildiğinde. Aktive lökositler, özellikle makrofajlar, inflamasyonu daha fazla uyaran birçok Sitokrin de sekreter eder. Bu maddeler daha sonra tartışılacak önemli sistemik etkilere sahiptirler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp