Lodos Baş Ağrısı

Lodos baş ağrısı migren hastalığı migren belirtileri baş ağrısı bulantı tedavisi nedir bitkisel ürünler nelerdir kapsüller kremler çaylar yağlar için aşağıda yazılı makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.

Türk Nöroloji Derneği Baş Ağrısı Çalışma Grubu Koordinatörü Prof.Dr. Mustafa Ertaş, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan öğretim üyeleri grubunun, ''Türkiye'de Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyoloji Çalışması'' yaptığını bildirdi.

Prof. Dr. Aksel Siva, Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, Prof. Dr. Betül Baykan, Prof.Dr. Sabahattin Saip, Doç. Dr. Necdet Karlı, Dr. Elif Kocasoy Orhan ve Doç. Dr. Emel Önal'ın önderliğinde gerçekleşen çalışmanın, 5 bin 323 kişiyle yüzyüze görüşmelerle gerçekleştirildiğini ifade eden Ertaş, çalışma sonuçlarını açıkladı.

Türkiye'de her 4 kadından birinde migren görüldüğünü bildiren Ertaş, her 3 kadına karşılık sadece bir erkekte migrene rastlandığını belirterek, migrenin kadınlarda daha sık görülmesinin sebebinin ise kadınlık hormonları olduğunu kaydetti.

Baş ağrısı çekenlerin yüzde 48.6'sının, migrenlilerin ise yüzde 29.4'ü doktora başvurmadığına dikkati çeken Ertaş, migren hastalarının yüzde 61.5'inde aile ilişkilerinde, yüzde 54.9'unda arkadaşlık ilişkilerinde, okula gidenlerin yüzde 57.9'unda ise okul hayatında bozukluk olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Ertaş, araştırma sonuçlarına göre, migreni tetikleyen faktörler arasında yüzde 68.5 oranla stresin ilk sırada yer aldığını kaydederek, lodosun yüzde 54, açlığın yüzde 54, uykusuzluğun yüzde 50 etkilediğini bildirdi.

Migren hastalarının yüzde 88.3'ünün ilaç kullandığını ve bu hastalardan sadece yüzde 36.9'unun doktor tavsiyesiyle ilaç kullandığını ifade eden Ertaş, migren hastalarının sadece yüzde 10.7'sinin yaşam kalitesinin migrenden etkilenmediğini söylediğini, yüzde 89.3'ünün hayatının migrenden etkilendiğini ve engellilik yaşadığını bildirdiklerini kaydetti.

Ertaş, migreni olan ve doktora giden hastaların sadece yüzde 45'inin ilk gittikleri doktorda doğru tanı aldığına dikkati çekerek, migren olduğu halde tanı almayan hastaların oranının yüzde 55 olduğunu vurguladı.

LODOSUN MİGRENE ETKİSİ

Stres, açlık ve uykusuzluğun migreni tetikleyen başlıca faktörler olarak sıkça gündeme geldiğini belirten Ertaş, bu faktörlerin yanı sıra hava, nem ve basınç değişikliğinin de atakları başlattığını ifade etti.

Ertaş, açıklamasında, araştırmaların migren hastalarının hava durumuna karşı duyarlı olduğunu ortaya koyduğunu ve mevsim değişikliğiyle birlikte hastaların şikayetlerinin arttığını söyledi.

''Biyoritmi bozan lodos, atakları tetikliyor'' diyen Ertaş, ''Tatil planı yapan migren hastaları, seçtikleri yerin özelliklerine bağlı olarak hava, nem ve basınç değişikliğinin atakları tetikleyebileceğini unutmamalılar'' ifadesini kullandı.

Migren ataklarının sıklıkla lodoslu havalarda arttığını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Ertaş, lodosun, vücudun biyoritmini bozarak yorgunluk, mutsuzluk ve ağrıya neden olabildiğini söyledi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp