Lifin (Posa) Kansere Müthiş Etkisi

Lifin (Posa) Kansere Müthiş Etkisi :

Beslenme yoluyla alınan lifin, kolon-rektum kanseri riskini % 31 oranında düşürebildiği rapor edilmektedir. Lifin kanser riskini önlemedeki etkisi, kolon bakteri florasını değiştirerek toksik metabolitlerin üremesine engel olmak şeklindedir. Ayrıca, eğer üremiş metabolitler varsa bağırsakları iyi çalıştırma özellikleri sayesinde lifler, bunların bağırsak hücreleriyle temas sürelerini mümkün olduğu kadar kısaltmaktadır. Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, düşük lifli besinlerle beslenenlerde kolon kanseri, yüksek lifli besinlerle beslenenlerden çok daha sık görülmektedir. Kanserli tümörlerin gelişmesinden sonra, östrojen seviyelerinin düşürülmesiyle bu tümörlerin yaklaşık üçte birinde gerileme olduğu bulunmuştur. Östrojen seviyelerinin düşürülmesi ve bu sayede meme kanserini önleme yöntemlerinden biri lifler olabilir. Yüksek lifli besinlerin, özellikle buğday lifinin iki aylık bir süre zarfında tüketilmesiyle bile kandaki östrojen seviyesi düşmekte, dolayısıyla risk azalmaktadır. Kısaca meme kanseri riskini azaltmanın etkili yöntemlerinden birinin, lif alımının yükseltilmesi ve yağ alımının azaltılması olduğu söylenebilir.

Az lifli besinlerle beslenen bireylerde genellikle kabızlık sorunu bulunmaktadır. Çünkü, kalınbağırsakları az çalışmaktadır. Kalınbağırsaklarda biriken besin artıkları, salgı artıkları ve bakteriler kanser yapıcı metabolitler oluşturabilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu metabolitlerin bağırsak yüzeyiyle uzun süre temas etmesini önlemek için dışkı atım hızını artırmak gerekmektedir.

Bunun için life ihtiyaç vardır. Ayrıca bazı ilaçlar, katkı maddeleri ve kimyasallar toksik etki gösterebilmektedir. İşte gene lif burada devreye girmektedir. Yüksek lifli besinlerle beslenmede kimyasal öğelerin toksik etkileri önlenebilmektedir. Yüksek lif içeren besinler, safra asidi ve kolesterol yan ürünleri gibi kansere neden olan maddelerin uzaklaştırılması işlemini hızlandırmakta ve kolon kanserinin görülme riskini azaltmaktadır.

Ayrıca, lif yönünden zengin besinler, kolonda kanser öncesi poliplerin gelişme riskini azaltmaktadır. Ancak, günlük alınacak lif miktarı da sınırsız değildir. Yani, ne kadar çok lifli besin alsak o kadar iyidir, manasını çıkarmak doğru değildir. Çünkü lif, aynı zamanda bazı vitaminlerin emilimini azaltmaktadır. Kalsiyum, çinko, demir gibi hayati minerallerin de emilimini engellemektedir.

Öyleyse günlük alınacak lifin bir miktarı olmalıdır. Günlük alınacak lif miktarının ortalama 14-24 gr. civarında olması önerilmektedir. "Tamam her şey güzel, ancak bu önerilen miktarı tamı tamına almayı nasıl başaracağız?" diyebilirsiniz. Haklısınız. İşte size en yüksek lif içeren besinlerde bulunan lif miktarlarını veriyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp