Libido Nedir?

Libido Nedir?

Doğuştan olan ve biyolojik olarak belirlenen cinsel zevk dürtüsü anlamındadır.”SIGMUND FREUD” un ortaya koymuş olduğu bir terimdir. Freudulcu görüşte cinsellik önemli bir yer tutar. Bu görüşe göre insan yaşamı önemli oranda cinsellik içgüdüsüne göre değerlenir. Cinsellik öğesi dar anlamda değil libido denen ilkel benliğe bağlı ve genel anlamda cinsel özlem denilebilecek ruhsal güç veya dirilik olarak da ele alınır. Libido, yaratıcı hayatı teşvik edebilir. İnsanlık için doğal yol cinsel ilişki ile gerçekleşmesidir. İnsan ilişkilerine ve etkinliklerine yön veren ana öğedir.

Libido, çocuklarda cinsel nitelik taşır. Çocuğun zihinsel gelişimi ilerledikçe libidonun bir bölümü cinsel işlevi sürdürürken, diğer kısmı da kişinin sanata, bilime, tekniğe dönük her türlü buluş ve yaratıcı etkinliğe kaynaklık eder. Libido insan yaşamını oluşturan dönemlerin her birinde ayrı bir nitelik taşır. Agızcıl evre(süt emme ve ısırmadan haz duyma evresi),dışkıl evresi(dışkılamadan haz duyma evresi),ve üretken evre(cinselliğin ayrımına varan çocuğun haz kaynağı cinsel organlara ilettiği evre)dir.

Üç yaşından sonra başkalarına, özellikle anne, babaya yönelir. Beden ve ruhça olağan bir durumda yetişmekte ve kız çocuk babasına, erkek çocukta annesine aşırı şekilde sevgi duyar. Bu duruma da “OİDİPUS KOMPLEKSİ” adı verilir. Ergenlik çağından sonra libido büyük değişikliğe uğrar. Bu aşamada kişi karşıt cinsle ilişki kurma isteği duyar. Libidonun azalışını, erkekte testosteron ve kadında östrojen hormonunun üretiminin azalmasına bağlarlar.Hormon yetersizliği hormon tedavileriyle düzenlenebilir.

Libidonun gelişimini, yönünü heteroseksüel ya da oto seksüel olmasını birkaç etmen(kalıtım, yapı, ortam)belirler. Yoğunluğunu ise toplumsal koşullanma etkisini gösterir. Ameliyat, aşırı yorgunluk, depresyon libidoyu azaltabilir. Üzüntü, sevinç, heyecan ,stres libidoyu etkiler.

Kadın Libidosu Ne Demek


Libido kadında ergenlikten 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur. Hatta menopoza yaklaşmakta olan bir kadında hamilelik oluşma ihtimalinin giderek azalmasıyla birlikte hamile kalma korkusunun da azalması, çocukların büyümesiyle birlikte ev iş yükünün hafiflemesi gibi etkenler, kadında bu dönemlerde libidonun artmasına bile neden olabilir.
 
Hamilelik sırasında kadında hamileliğin farklı dönemlerinde libidoda önemli değişiklikler ortaya çıkar. Özetle, hamileliğe henüz uyumun sağlanılmaya çalışıldığı ilk üç aylık dönemde kadınların önemli bir kısmında libidoda ve cinsel ilişki sıklığında azalma gözlenir. ikinci üç aylık dönem genellikle kadının hamileliğe uyum sağlamış olduğu, hamileliğin erken döneminde görülen bulantı, kusma ve halsizlik gibi şikâyetlerinin azaldığı ve genel olarak anne adayının kendini en iyi hissetiği bir dönemdir ve libido sıklıkla artmış olarak geri döner.

Son üç aylık dönemde ise rahmin büyümesinin yarattığı mekanik etkiye bağlı olarak ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıklar, yaklaşan doğumun özellikle ilk defa anne olacak kadında yarattığı endişe ve diğer etkenler libidonun genellikle tekrar azalmasına neden olur.Kadın menopoza girdiği andan itibaren kanda östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kadın genital organlarında atrofi adı verilen değişiklikler meydana gelir. 
 
Vajina dokusu "incelir", elastikiyetini kaybeder, kadın uyarılsa da genital bölgenin salgılarının artarak ilişkiye hazır hale gelmesi daha uzun sürer. Genital bölgedeki bu değişiklikler ve "kuruluk" kadında ilişki esnasında ve sonrasında ağrıya, idrar yaparken yanma gibi şikâyetlere neden olabileceğinden, bu dönemde kadının libidosunda azalma görülebilir. Bu sorunu yaşayan kadınlarda çeşitli yollardan (tablet, flaster, fitil gibi) uygulanan östrojen tedavisiyle şikâyetlerin etkili bir şekilde giderilmesi mümkün olabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp