Lenfoma Evreleri

Lenfoma Evreleri : Lenfoma tedavisi lenfoma çeşitleri‘ne göre değişmektedir. İlk aşama olarak Hodgkin lenfoma türü için kemoterapi, Hodgkin dışı lenfomaların B hücreli kökenlilerinde ise kemoterapi ve immünoterapi, T hücrelilerinde ise kemoterapi tedavileri uygulanmaktadır. Erken tanı konulan lenfoma hastalığında ise tedaviye radyoterapi de eklenmektedir. Eğer lenfoma hastalığı yavaş ve erken dönemde tanı konmuşsa ‘Bekle ve gör‘ taktiği izlenmektedir.

Ancak Burkitt lenfoma gibi çok kötü huylu lenfoma varsa hastaya gereken tedaviyi vermek ve yan etkileri hızlı fark ederek tedavi etmek gerekmektedir. Eğer hastalık B hücreli lenfoma ise ilk aşamada kemoterapiye ilaçlı tedavi olan immünoterapi de eklenmektedir. İlk aşama tedaviye yanıt en doğru olarak 2 - 4 kür sonrasında değerlendirmektir. Tedaviye yeterli yanıt alınmaz ise değiştirmek ve ardından da hastaya kök hücre nakli planı yapmak gerekir. Bu nakille de hastalık tedavi edilemezse bu kez başkalarından alınan kök hücrelerle nakil gerçekleştirilmektedir. Tedaviye yanıt verip sonra tekrarlayan hastalara kök hücre yapılmaktadır.

ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Lenf kanserinin tedavi sürecinde hastalar ısırgan otundan, polene kadar birçok bitkisel ürün kullanıyor. Unutulmamalıdır ki bu tip yöntemler tedaviye zarar verebiliyor. Çünkü kemoterapi tedavisi ile birlikte çiçek tozunu ya da bitkiyi alan hastanın enfeksiyon kapma riski artmaktadır. Böylece kanseri yenmeye çalışan bağışıklık sistemi, daha da bozuluyor ve yetersiz kalıyor. Bu tarz ürün ayada bitkilerin alımından önce mutlaka uzman doktora başvurulmalı ve kendisinin bilgisi dahilinde kullanılmalıdır.

TEDAVİ UZUN SÜRE KONTROL EDİLMELİ

Lenfoma‘da tedavi başarısı artınca, hastaların yaşam süresi de uzamaktadır. Bu da beraberinde başka hastalık risklerini getirebilir. Hodgkin olan kadınlar, iyileştikten 15 - 20 yıl sonra meme kanserine yakalanabilme riskini taşıyabilmektedirler. Diğer sağlıklı insanlara göre diğer kanser türlerine yakalanma riski çok daha yüksek bir oranda olmaktadır. Çünkü hastaya verilen radyoterapi, dokuda bozukluk ya da kanser komplikasyonu olarak ortaya çıkartmaktadır. Lenfoma olan hastaların beş yıl izlenmesinden sonra her yıl bir kez kontrol edilmesi gerekmektedir.

Lenf Kanseri hastalarına ayrıca tedavi dışında ortaya çıkacak sorunların ve nelere dikkat etmesi gerektiği konularının uzman tarafından çok iyi anlatılması da oldukça yararlı olmaktadır. Hastalar vücutlarında bulunan bezeleri zaman zaman kendi kendilerine kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu nedenden dolayı takip ve tanıyı anlama bilgisine sahip olmaları çok önemlidir.

Andy Whitfield - Michael C.Hall

Lenfoma Kanserine yakalanan ünlüler arasında son zamanlarda adından çokça söz ettiren Spartacus dizisinin başrol oyuncusu Andy Whitfield ve Dexter dizisinin oyuncularından Michael C.Hall; Türkiye‘de ise Türkiye ve Avrupa güzellerinden oyuncu Arzum Onan bulunmaktadır.

LENFOMA TEDAVİSİNDE BAŞARI ORANI

Lenf kanserinde uygulanan ilk tedavi ile alt tipine göre değişmekle birlikte yüzde 50 ile 90 oranında kür sağlanmaktadır. Fakat T hücreli lenf kanserlerinde başarı oranı ne yazık ki bu kadar yüksek olmamaktadır. Hodgkin lenfomada ise, Hodgkin dışı olan lenfomaya göre tedavide iyileşme oranı daha yüksektir. Tedavi ile kür şansı yüzde 80‘lere kadar yüzde çıkabilmektedir. Erken teşhis ile hastalığın tanısı konulduğu takdirde, bu oran yüzde 95‘lere çıkabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp