lenf hastalıklarına hangi doktor bakar

Lenf Hastalıkları : Vücudumuzda damarlar içerisinde dolaşım halindeki temel sıvı kandır. Kan, atardamarlar aracılığı ile doku ve organlara ulaşır ve toplardamarlar aracılığı ile kalbe döner. Vücudumuzda kan dışında, dokulararasında bulunan ve lenf damarları aracılığı ile kan dolaşımına karışan sıvı, lenf sıvısı (akkan) olarak adlandırılır. Lenfödem, lenfatik (akkan) sistemdeki bozukluktan dolayı dokulardaki lenf sıvısının taşınamaması sonucu dokularda toplanması nedeniyle, bacaklar ve kollar başta olmak üzere, ilgili vücut kısımlarının şişmesidir.

Hastalık doğuştan olabileceği gibi,sonradan lenf damarlarındaki zedelenme (karın içi , meme tümörü ameliyatları sonrası) ve az çalışma veya enfeksiyonlara bağlı olarak da gelişebilir. Halk arasında “fil hastalığı” olarak da bilinen “elefantiazis” ciddi lenfödemi adlandırmak için kullanılan bir terim olup ,“filariazis” şiddetli lenfödeme yol açan ve bir parazitin yol açtığı rahatsızlıktır. Tüm bunların yanında, tıbben saptanmış bir bozukluk olmasa dahi, bazı insanlarda, bacaklarda başta olmak üzere, lenfödem görülebilmektedir.

Lenfödeme sahip kişiler en sık şişlik nedeni ile doktora başvurmaktadırlar. Karşılaşılan diğer belirtiler, tutulan bölgede gerginlik ve ağrıdır. Hastalık genelde tek taraflı uzvu etkilemektedir. Uzuvlarda oluşan bu gerginlik kimi zaman eklemlerde hareket kısıtlılığına da yol açtığından bazen yanlışlıkla artrit (eklem iltihabı) tanısı konulur. Cilt üzerine bastırmakla çukur oluşubilir. Hastalık ilerledikçe ciltte renk değişiklikleri ve kaşıntı şikayetlere eklenbilir. Bacakta enfeksiyon nedeni ile sık sık kızarılık ve yanma da görülebilir. Cilt giderek kalınlaşır ve kabalaşır.

Günümüzde, lenfödem için uygulanan tedaviler hastalığın ilerlemesini durdurmak veya geciktirmek dolayısıyla hastaların şikayetlerini en aza indirmek amacıyla verilmektedir. Çok ileri evredeki hastalarda, ameliyat tedavisi gündeme gelebilse dahi, hafif ve orta dercedeki hastalarda lenfödemi tedavi etmek, iyi bir doktor-hasta iletişimine bağlıdır. Hastanın konuyla ilgili bilinçlendirilmesi ve önlemleri kavraması tedavinin temelini oluşturur.

Hastalıklı ekstremitenin kalp seviyesinden yukarıda tutulması ilk basamaktır. (elevasyon). Buna ek olarak, hastataya öğretilecek el masajları ile lenf sıvısının bölgeden uzaklaştırılması sağlanabilir (manuel lenf drenajı). Yüksek basınçlı giysiler ile hastalanan uzvun şişmesinin önüne geçilebilir.(kompresyon veya bası giysileri). Ayrıca şişliği giderilmiş uzuvlar için basınçlı sargılar veya varis çorapları gündeme gelebilmektedir. Hastaların, ödemli bölgeleri temiz ve bakımlı tutmaları da, tedavinin önemli bir basamağıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp