lenf bezi nedir uzmantv

Lenf Bezi Nedir? : Lenf bezleri, lenf damarları üzerine yerleşmiş olan küçük lenfoid cisimciklerdir. Lenf bezleri “Korteks” ve “Medulla” olmak üzere başlıca iki bölümden oluşmuşlardır. “Medulla”, lenf bezinin ortasında yer alırken, “Korteks” de medullanm hemen dışında onu saracak biçimde yerleşmiştir. Lenf bezi en dıştan “Kapsül” denilen bir zarla sarılmıştır. KapsülVücuttaki yüzeysel lenf bezleri lenf bezinin derinliklerine doğru bazı uzantılar gönderir.

Bu uzantılara “Trabekül” denilmektedir. Gerek kapsül gerekse trabeküller , bağ dokusu kollagen liflerinden zengin bir yapı gösterirler ki, içlerinde kan ve lenf damarları seyreder. Trabeküllerden daha ince ve yaygın bir iskelet sistemi ayrılır. “Retiküler” ya da “Ağsı” diyebileceğimiz bu ince iskelet, lenf bezi öğelerinin asıl taşıyıcı iskeletini oluşturur. Lenf bezinin bir noktasında “Hilus” denilen bir girinti vardır. Bu bölgede “Korteks” bulunmaz. Lenf bezine giren ve çıkan kan damarları ve lenf bezinden kaynaklanan lenf bezinin “Götürücü lenf damarı”, hilus bölgesinden lenf bezine girer yada çıkarlar.

Lenf bezinin medulla bölgesinde lenfositlerin yoğunluğu kortekse oranla daha azdır. Korteks bölgesi yakından incelendiğindeyse, lenfositlerin yer yer yoğunlaşarak birbirinden tümüyle bağımsız olmayan topluluklar oluşturdukları görülür. Bu toplulukların bir ya da birkaç trabekül aracılığıyla birbirlerinden tam olmayarak ayrıldıkları görülür. Bu toplulukların her birine “Lenfatik nodul” denir. Lenfatik nodüUerin ortaları daha az yoğundur. “Germinal merkez” denilen bu bölgeler, yeni lenfositlerin yapım merkezleridir. Herhangi bir mikrobik infeksiyon ya da antijen uyarısı karşısında lenf bezi korteksinde bulunan lenfatik nodüllerih sayısı, hacmi ve lenfosit yapımı artar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp