Lazer Varis Ameliyatı

Lazer Varis Ameliyatı ve tedavi yöntemleri

Lazer Varis Ameliyatı ,varis nedenleri,varis hastalığının tedavisi,varis hastalığının tedavi yöntemleri,varis hastalığının bitkisel tedavi yolları hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.varis hastalığı ve bu hastalıkla ilgili tüm bilmek istediklerinizi aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

Lazerle Varis Tedavisi


2008-09-21 12:05:24 Kadinlaricin.net sitesinde Lazerle Varis Tedavisi baslikli sayfadasiniz.Bu sayfada Lazerle Varis Tedavisi ile ilgili yazi bulunmaktadir.

Lazerle Varis Tedavisi

Atardamarlar, kanı kalpten alarak bütün vücuda dağıtır. Toplardamarlar (venler) da kanı tekrar kalbe ulaştırırlar.

Bunu yapabilmek için venlerin içinde, tek yönlü çalışan kapakçıklar vardır. Kapakçıklar bozulduğunda kan geri kaçar. Özellikle bacak damarlarında kan göllenir, böylece damarlar genişler ve varis oluşur.

Lazerle Varis TedavisiVaris tedavisinde ilk adım cerrahi midir?

Varisin başlangıç döneminde, kompresyon çoraplarının her zaman faydası olabilir. İleri varislerde, cerrahinin (striping) dışında, son yıllarda uygulanmaya başlanılan lazer tedavisi (DİLT-EVLT) giderek yaygınlaşıyor.

Tüm varis cerrahilerinde lazer mi kullanılıyor?

Avrupa‘da ve ABD‘de son 4-5 yıldan beri lazer tedavisi giderek cerrahinin yerini alıyor. Öyle görünüyor ki önümüzdeki birkaç yıl içinde, ülkemizde de cerrahi yöntemler yerini, damar içi lazer tedavisine(DİLT) bırakacak.

Lazerin operasyondaki işlevi nedir?

Damariçi lazer tedavisinde (DİLT) lazer, kanı buharlaştırıyor. Damarı yakarak büzülmesini sağlıyor. Böylece varisli damarın, yerinde yok edilmesine imkan veriyor.

Striping ile EVLT (DILT) arasındaki fark nedir?

Cerrahi bir yöntem olan striping, ameliyathane koşullarında bir hastanede, genel anestezi altında uygulanır. DİLT ise muayenehanede lokal anestezi altında yapılır. Hastalar uygulamadan hemen sonra, ayağa kalkarak yürürler. Aynı gün normal yaşamlarına geri dönerler. Ayrıca hasta, cerrahi yöntemlerdeki kesi izlerinden de kurtulur.

Sonrasında tekrarlama riski var mı?

Yöntemin uygulandığı Avrupa ve ABD kliniklerindeki başarı oranı yüzde 97 olarak bildiriliyor. Cerrahiye kıyasla tekrarlama oranının çok düşük olduğu açıkça görülüyor.

Lazerle Varis TedavisiSonrasında hastanın dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Uygulama sonrası hastaya 1 hafta süreyle, varis çorabı giydirilir. Bu süre içinde ağır sportif faaliyetlerden ve çok sıcak banyodan kaçınması önerilir.

İz kalır mı?

DİLT uygulanmasında sadece bir iğne deliğinden çalışıldığı için iz kalması söz konusu değil.

Hangi yöntem ekonomik açıdan daha avantajlı?

DİLT uygulama ücreti ameliyat masraflarının yarısından bile az.

Doktorlardan varis uyarısı

Bacaklardaki toplardamarların genişlemesi olarak bilinen ‘Varis‘in, uzun süre ayakta durmaktan veya aralıksız uzun süre oturmaktan dolayı oluştuğu belirtildi. Dr. Şebnem Yıldırımoğlu, genellikle varis terimini bacaklardaki genişlemiş toplardamarlar için kullandıklarını belirterek, varislerin deri üzerinde mor renkli, düzensiz kabartılar olarak görüldüğünü kaydetti. Varis tehlikesi karşısında uzun süre ayakta durmamak veya aralıksız uzun süre oturmamak gerektiğini belirten Dr. Yıldırımoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: “Varisi olanlar, uzun süre bacak bacak üzerine atarak oturmamalı, yüksek topuklu dar ayakkabı giymemeli, düzenli ayak ve bacak jimnastiği yapmalıdır. İşte veya uzun yolculuklarda, arada bir arabayı durdurarak, uçak, otobüs ya da trende iseniz yerinizden kalkarak kısa yürüyüşler yapmalıdır. Fırsat buldukça bacaklarınızı yukarı kaldırın, yatarken mümkünse bacaklarınızın altına bir yastık koyun. Bacaklarınıza her gün, orta sıcaklıkta basınçlı suyu ayağınızdan yukarı doğru yavaşça çıkararak uygulayın.”

Uygun tedavi olmazsa VARİS TEKRARLAYABİLİR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bengisun, varis tedavisinin güzellik salonları yerine bilinçli ellerde yapılması gerektiğini söyledi. Bengisun, bacaklardaki küçük kılcal damarlar veya mavi-yeşil renkteki damar genişlemelerinin büyük damarlardaki varisin habercisi olabildiğini belirterek, tedavinin uzman hekimlerce yapılmaması halinde altta yatan asıl rahatsızlığın göz ardı edilebileceğini, hastalığın tekrarlayabileceğini bildirdi.

Yaz gelmeden, varislerinizi tedavi ettirdiniz mi?

Varis hastalığında yüzeyel toplar damarlar dilate olup elastisitelerini kayb ediyorlar. Varis hastalığı gerçek bir hastalik olup kozmetik problem değıldir ve bu hastalığın tedavisi gerekmektedir.
Varis hastalığı çeşitli nedenlere bağlı gelişir. Varis hastalığının şikayetleri arasında bacaklarda yorgunluk, yanma, kramp, ağrı, renk geğışimi, ve özellikle ayak bileklerinde şişme yer almaktadır. Bazen genişlemiş varislerde yırtılma, kanama ve yüzeyel toplar damar iltihâbı ve derin toplar damarlarda tıkanıklık (tromboz) gelişir. Uzun süre ayakta durmak, uzun süre oturmak, bacak bacak üstüne atmak ve sıcak havalarda uzun süre güneşlenmek, sıcak banyo yapmak ve kaplıcalarda banyo yapmak, özellikle genetik yapıları müsait olan kişilerde ve kadınlarda toplar damar hastalıklarına yol açar.
Güneş banyosu ve sıcak su ile banyo yapma alışkanlığı varis hastalığının risk faktörleri arasında yer alır. Sıcak havalarda bacaklardaki yüzeysel toplar damarlar genişler ve dolayısıyla genişlemiş ve yüksek basınca maruz kalan toplar damarlar, iç ve derin toplar damarları da etkileyip bacaklarda şişkinlik, ağrı, yanma, kramp ve örümcek ağlarının artmasına neden olur. Sıcaklar gelmeden rahat ağrısız ve estetik bir yaz geçirmek istiyorsanız varislerinizi tedavi ettiriniz.

Uygulamalar yüzeysel
Son zamanlarda estetik amaçlar güdülerek varis tedavileri için güzellik salonlarının tercih edilmesinden kaynaklanan sağlık problemlerinde artış olduğunu ifade eden Bengisun, bunun hasta açısından riskler taşıdığını belirtti. Bacaklarda zararsız gibi görünen küçük kılcal damarlar veya mavi-yeşil renkteki damar genişlemelerinin yüzde 20‘sinin büyük damarlardaki varisin habercisi olduğunu bildiren Bengisun, şunları söyledi: “Estetik salonlarında tedavi, uzman hekimlerce yapılmadığı zaman sadece görünen, yüzeysel varisler gideriliyor. Bir süre görünümde düzelme olabiliyor ama altta yatan asıl rahatsızlık göz ardı edilebildiği için hastalık tekrarlayabiliyor. Bu da hastanın aynı operasyonu tekrar geçirmesini gerektiriyor” dedi. Hastanın büyük damarında bir varis olup olmadığı tespit edildikten sonra varis tedavisinin gerçekleştirilmesi gereğine işaret eden Bengisun, uzmanlarca lazer metoduyla yapılan tedavide son derece başarılı sonuçlar elde edilebildiğini bildirdi.

Lazerle Varis TedavisiLazerle 2 saatte...
Varis tedavisinde uygulanan damar içi lazer metodunun, genel anestezi gerektirmediğini, iş gücü kaybını önlediğini ve hastanede kalış süresini azalttığını anlatan Bengisun, bu metodun uygulanırken bacağın iç yüzeyi ve üst kısmının uyuşturulduğunu belirtti. Bengisun, özel bir kataterle (ince plastik boru) içine girilen varisli damarın ultrason altında işaretlenerek yok edildiğini kaydederek, “30-45 dakika süren işlemin ardından bacağı sarılan hasta 1 saat dinlendirildikten sonra evine yürüyerek gidebiliyor” dedi.

Bayanların en büyük problemlerinden biri olan varis, verdiği ağrı kadar, görüntüsüyle de kişileri rahatsız ediyor. Varis kış aylarında çorap ve pardesülerle gizlenebilse de yaz aylarında daha çok rahatsızlık veriyor. Bacaklarda yorgunluk, yanma, kramp, ağrı, renk değişimi ve özellikle ayak bileklerinde şişme belirtileriyle kendisini hissettiren varis ilerleyen dönemlerde yırtılma, kanama ve yüzeysel toplar damar iltihâbı ile derin toplar damarlarda tıkanıklık oluşumuna yol açabiliyor.

Boşuna ağrı çekmeyin
Güneş banyosu ve sıcak su ile banyo yapma alışkanlıklarının varis hastalığının risk faktörlerinin başında geldiğini söyleyen Türkiye Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Opr. Dr. Cafer Abbasoğlu, “Sıcak havalarda bacaklardaki yüzeysel toplar damarlar genişler ve dolayısıyla genişlemiş ve yüksek basınca maruz kalan toplar damarlar, iç ve derin toplar damarları da etkileyip bacaklarda şişkinlik, ağrı, yanma, kramp ve örümcek ağlarının artmasına sebep olur. Sıcaklar gelmeden rahat, ağrısız ve estetik bir yaz geçirmek istiyorsanız varislerinizi tedavi ettiriniz” dedi.

Riskli meslek grupları
Türk kadınının yüzde 20‘sini etkileyen varis, tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabiliyor. Varisin her 3 kadına karşılık bir erkekte de gözlendiğine dikkat çeken Opr. Dr. Cafer Abbasoğlu, riskli meslek gruplarını ise şöyle özetledi: “Sürekli bacaklarını sarkıtarak oturanlar, (sekreter, şoför, kasiyer) uzun süre sabit olarak ayakta kalan kişiler, (berber, tezgahtar, garson, öğretmen, hostes, hemşire) bacak hareketlerini kısıtlayan dar elbise ve pantolon giyenler ile yüksek topuklu ayakkabıları tercih edenler. Varisin oluştuğu bölge itibariyle 3 çeşide ayrıldığını anlatan Opr. Dr. Abbasoğlu, tedavide 12 değişik seçeneklerinin bulunduğunu açıkladı.

Yeni metotla varise son
İnce bir iğne aracılığıyla damar içine zerk edilen ilaç ile gerçekleştirilen FOAM tekniğinin varis tedavisinde son gelişme olduğunu kaydeden Opr. Dr. Abbasoğlu, hava ile karıştırılmış bu özel ilacın çok ince damarlara kadar ulaşıp damar içinde şişmeye yol açarak hastalığı ortadan kaldırdığını dile getirdi. Doppler eşliğinde FOAM tekniğiyle 2. ve 3. tip varis vakalarının ameliyat ve anesteziye gerek kalmadan tedavi edildiğini kaydeden Opr. Dr. Abbasoğlu, metodun avantajları hakkında şunları söyledi: “FOAM skleroterapide, hasta müdahaleden sonra daha az ağrı ve rahatsızlık hisseder. Bu metot cerrahiye göre daha ucuzdur. Hasta çabuk işine döner. Kozmetik olarak iyi sonuçlar veren bu metot daha büyük toplar damarlarda kolaylıkla uygulanabilir.”

İşte yenmenin formülü

Uzun süre hareketsiz ayakta durmayın ve oturmayın.
Ayaklarınızı vücudunuzdan biraz yukarıda tutarak yatın. Bu şekilde ayaklardaki basınç yükünü azaltabilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapın, en iyisi yürümektir. Böylelikle kas pompasını çalıştırmış olursunuz.
Kilo almayın.
Elastik (basınç uygulayan) çorap giyin. Kasık ve bacağınızı sıkan dar, streç iç çamaşırları ve dar pantolon gibi giysiler giymeyin.
Yiyeceklerinizdeki tuz miktarını azaltın.
Bacak egzersizi yapın.
Uzun uçak yolculuklarında veya konferanslarda her 35-45 dakikada bir kalkıp hareket edin.
Uzun otomobil yolculuklarında her 45 dakikada bir kısa süreli yürüyün.
Sıcaktan uzak durun.
Oturduğunuzda bacak bacak üstüne atmayın.
Güneşte uzun süre kalmayın, bacaklarınızda güneş yanığı olmamasına özen gösterin.
Bacaklarınıza ayaktan ve dış taraftan başlayıp yukarı doğru 15 saniye süreyle her gün 1-2 defa soğuk duş yapın.

Lazer her yerde kullanılabilir mi?

Yeni bir teknoloji olması nedeniyle bazı koşullarda avantajlarının bulunması doğaldır ama bilinmesi gereken şey, lazerin her alanda kullanılamayacağıdır. Ayrıca ameliyatlardaki başarının lazere bağlı olmayıp, ameliyatı yapan cerraha bağlı olduğunu da unutmamak gerekir. Böyle olunca ameliyatta kullanılacak tekniğin seçimi, cerrahın tercihine kalmalıdır.

Lazer nedir?

Belki de 'Laz'ları çok sevdiğimiz için Türkçe'ye lazer ismiyle alınan bu teknolojinin gerçek ismi 'Laser'dir. Bu ışının oluşum teknolojisi ile ilgili kelimelerin İngilizcesinin (Light Amplification by Stimulated Emmission of Radiation) ilk harflerinden oluşmuş bir kelimedir. Gaz, sıvı ya da katı haldeki çeşitli maddelerin elektrikle uyarılması sonucunda oluşan bir ışındır. Çeşitli maddelerle oluşturulduğu için farklı tipleri vardır ve bunlar da oluşumunda kullanılan maddelerin ismiyle adlandırılır, argon lazeri, karbondioksit lazeri gibi. Kullanım amacına göre farklı lazer tipleri arasından tercih yapılır.

Cerrahide lazer, dokuları kesme, tümörleri ve yaraları küçültme ya da yok etme, kan damarlarını tıkama gibi işlerde kullanılır. Lazerin temelde yaptığı iş dokuları buharlaştırmadır. Kesmede kullanılırken, çok ince bir hat boyundaki dokuları buharlaştırdığı için diğer dokular birbirinden ayrılmaktadır. Tüm lazer tipleri ısıtıcı ya da yakıcı etkide değildir. Örneğin göz dibindeki kanayan damarları tıkamak için kullanılan lazerler, gözden hiçbir zarar vermeden geçer ve sadece damarın kapanmasını sağlayacak etki gösterir.

Lazer bistürinin (neşterin) tam olarak yerini alamadı, ancak, kesilen yerlerde çok az kanamaya yol açtığı için ameliyat alanının daha rahat görülmesini sağlamak, ince ve zor alanlarda daha rahat çalışma imkanı sağlamak gibi avantajlarından da yararlanılıyor. Lazerle yapılan çoğu ameliyatlarda enfeksiyon riskinin, yaralanan dokusu miktarının ve iyileşme süresinin azlığı gibi avantajlar vardır.

Tıpta kullanımı

Lazer tıbbın çeşitli alanlarında kullanılmaktadır.

Deri ve plastik cerrahi: Lazerin en yoğun kullanıldığı alanlardan biri deri hastalıklarıdır. Doğumsal lekelerin, istenmeyen kılların, bazı tür benlerin, ciltte görünen kılcal damarların, kırışıklıkların giderilmesi gibi alanlarda sıklıkla kullanılıyor. Döğmelerin yok edilmesinde de en etkin yöntem, lazer. Cilt kanserlerinin bazı türlerinde de lazerden yararlanılıyor.

Göz: Göz hastalıkları alanında lazerin ilk kullanımı, özellikle şeker hastalarında görülen göz dibi damar hasarlarında görülen kanamaların kontrol altına alınmasında olmuştur. Daha sonra glokom (göz tansiyonu) tedavisinde ve görme bozukluklarında gözlükten kurtulmada yaralanılmaya başlandı.

Sindirim sistemi: Lazer özellikle yemek borusu ya da kalın bağırsağı tıkayan tümörlerin giderilmesi ya da küçültülmesinde kullanılmaktadır.

Kadın hastalıkları; Lazer rahim ağzı ve dış cinsel organlardaki prekanseröz (kansere dönüşebilir) sorunların giderilmesinde, rahim iç çeperinin rahim dışında gelişmesi durumu (endometriosis) ve tüpleri tıkayan miyomların giderilmesi gibi durumlarda kullanılıyor.

Üroloji: İdrar yolunun tüm tümörlerinde, genital siğillerin giderilmesinde, böbrek taşlarının kırılmasında, büyümüş prostatın tedavisinde kullanılıyor.

Kardiyoloji: By-pass veya anjiyoplasti (balonla açma) gibi işlemlerin uygulanamayacağı ileri dereceli koroner hastalıklarında kalp kasında delikler açarak yeni damarların oluşturulması işleminde lazerden yararlanılıyor. Ayrıca büyük damarları tıkayan damar sertliklerinde de lazerin kullanımı üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

Diş hekimliği: Diş çürüklerinin temizlenmesi ve diş eti hastalıklarının ve bazı ağız içi tümörlerinin tedavisinde lazer kullanılabiliyor.

Beyin cerrahisi: Beyin ve omurilik tümörlerinin çıkarılmasında lazer kullanılıyor.

K.B.B.: Ses telleri üzerindekiler de dahil olmak üzere bazı tümörlerin çıkarılması ve horlamayı giderici ameliyatlarda yararlanılıyor.

Ortopedi: Özellikle bel fıtığı ameliyatlarında küçük bir alandan girilerek fıtığın buharlaştırılması işleminde lazer kullanılıyor. Ayrıca diz ve omuz eklemi bağlarıyla ilgili ameliyatlarda da lazerden yararlanılabiliyor.

Dikkat


Uzmanlar lazerde büyük bir enerji bulunduğunu ve dikkatle uygulanması gerektiğini belirtiyorlar. Bu nedenle kullanmasını iyi bilen kişilerin elinde olması gerektiği belirtiliyor.

Halkın da bunun bir mucize olmadığını, bir çok olayda klasik yöntemlerin kullanılmasının çok daha doğru olduğunu bilmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca lazerle yapılan ameliyatların, risksiz, ağrısız, iz bırakmayan türde olduğu yolundaki kanaatin yanlış olduğu da belirtiliyor.

Yazımın başında da belirttiğim gibi, ameliyat sırasında hangi yöntemi kullanmanın daha doğru olacağına, ameliyatı yapan cerrah karar vermelidir.

Varis

“Benim ayaklarımda varis var. Havalar ısındığı zaman şikayetlerimde artma oluyor. Bunun için ne yapmalıyım?”
Bu konu ile ilgili olarak Türkiye Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Cafer Abbasoğlu aşağıdaki bilgileri verdi. Bunlara uyarsanız şikayetlerinizin azaldığını göreceksiniz ve hissedeceksiniz.
1- Bol bol yürüyüş yapmalısınız
2- Uzun süre oturmamalısınız, ancak oturarak çalışan kişiler ara sıra baldır kaslarını hareket ettirip kasılmalarını sağlamaları gerekmektedir. Böylelikle kas pompa mekanizmasını çalıştırmış olursunuz.
3- Ayakları yüksek tutarak kan akışına yardımcı olmalısınız.
4- Tıbbi esnek coraplar kullanarak bacaklardaki basıncı yüksek tutmalısınız.
5- Hareket edip spor yapmak çok yararlı olacaktır: a) Yürüyüş b) Cimnastik c) Bisiklet d) Yüzme
6- Uzun yolculukta arada bir arabayı durdurun kısa yürüyüş yapınız.
7- Aşırı sıcaktan kaçınınız.
8- Çok sıcak banyo yapmayınız.
9- Güneşte uzun süre kalmayınız, bacaklarınızda güneş yanığı olmamasına özen gösteriniz.
10- Bacaklarınızı ayaktan ve dış taraftan başlayıp, yukarı doğru15 sn. süreyle her gün 1 veya 2 kez soğuk duş yaptırınız.
11- Kilo almamaya özen gösteriniz.
12- Yiyeceklerdeki tuz miktarını azaltınız.
13- Uzun uçak yolculuklarında her bir saate bir hareket ediniz.
14- Kasık ve bacaklarınızı sıkan dar, streç iç çamaşırları ve pantolon gibi giysiler giymeyiniz.
15- Tepkilerinizin ve kavrama kabiliyetinizin geç olması psikolojik rahatsızlıktan ileri gelebilir. Uyuşuk ve uykulu bir kimsenin bunları hemen yapabilmesi zordur.

Varisin 5 gerçeği

Kalbe kan taşıyan damarlardan biri de varis damarlarıdır. Bacaklardaki bu damarların şişmeleri, bakılınca görülecek duruma gelmeleri, ‘‘varis‘‘ adı verilen hastalığın habercisidir. Hem kadınların hem de erkeklerin sorunu olan varisle ilgili gerçeklere bir göz atalım:

1 Her bir erkeğe karşılık beş kadında varis hastalığına rastlanır. Bunun başlıca nedeni hormonlardır. Hastalığın kalıtımla ilgisinin olduğu da sanılıyor. Erkeklik ve dişilik hormonları, varis hastalığına neden olabilirler

2 Hormonların etkisi yüzünden, adet dönemi öncesinde varis damarları daha çok şişer .

3 Hamilelik döneminde vücudun ağırlığının artması damarlara baskı yapar. Aynı zamanda hormonlar da etkili olurlar. Bu nedenle hamile kadınlarda varis hastalığına çok sık rastlanır.

4 Hareketsiz kalmak ve yüksek topuklu ayakkabı giymek de hastalığın yaygınlaşmasında önemli rol oynuyor.

5 Ayakta uzun süre hareketsiz kalmayın. Elastiki spor taytlar ve çoraplar giyerek de varis hastalığını önleyebilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz yapmak çok önemlidir.
kadinlaricin.net Lazerle Varis Tedavisi hakkinda aciklamalar Lazerle Varis Tedavisi konusunda bilgiler.

Anahtar Kelimeler:Lazerle Varis Tedavisi, varis tedavisi lazerle nasıl yapılır, lazerle varis tedavisi nasıl olur, neştersiz varis tedavisi ,varis lazer tedavisi , lazerle varis tedavisi ücreti ,lazerle kılcal damar tedavisi

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp