Laringeal Papillom

Laringeal Papillom : Larinksin en sık görülen benign tümörüdür; tüm benign larinks tümörlerinin % 80 ini oluşturur; çocukta en sık görülen larinks tümörüdür. Jüvenil ve erişkin olmak üzere iki tipi vardır. Larink- ste belli bir bölgeye lokalize olabileceği gibi yaygın tutulum da gösterebilir. En sık vokal kordlar ve ön komissür bölgesini tutar. Tra- kea ve bronşta da lezyon görülebilir. Makros- kobik olarak, kırmızı-pembe renkte, parlak, üzüm salkımı gibi, dokununca kolay kanayan, sesil veya pediküllü lezyonlardır. Jüvenil tipinde lezyonlar multiple olurken, erişkin tipinde daha çok tek lezyon görülür. Human papilloma virüsünün patogenezinde rolü olduğu ileri sürülmüştür; lokal veya sistemik immün bozukluğun varlığı düşünülmektedir.Erişkin tipinde papillom genellikle tektir; jüvenil tipe göre daha küçüktür, daha az ag- resiftir.

Ses kısıklığına neden olur. Genellikle tek eksizyon yeterli olur; nüksler arasında aralıklar uzundur.Jüvenil papillom, bebeklik veya çocukluk çağında ses kısıklığı, stridor veya solunum sıkıntısı ile kendini gösterir. Tedaviye rağmen sık nükseder; oldukça agresif bir tümördür; sık nüks nedeniyle defalarca tedavi edilmesigerekir. Ergenlik çağından sonra lezyonlarda sıklıkla gerileme gözlenir; nüks eğilimi azalır; ayrıca, hamilelik sırasında remisyon görülmesi hormon bağımlılığını düşündürmüştür.

Radyoterapi sonrası malign dejenerasyon olduğu bildirilmiştir. En çok uygulanan tedavi şekli direkt laringoskopi ve mikroskop altında CO2 lazer ile evaporasyondur. Cerrahi tedavi olarak direkt laringoskopi ve mikroskop altında eksizyon, koter, ultrasound ve kriyoterapi yapılmıştır. Cerrahi tedavinin prensibi, normal dokulara en az travma ile papillomların eksizyonudur; çevre dokulara travma ve lokal enfeksiyon nüks şansını artırmaktadır; eksize edilen papillomların tra- keaya düşürülmesi ekime neden olabileceği için kaçınılmalıdır. Ek tedavi olarak podofi- lin, östrojen, magnezyum, çinko, steroidler, 5- fluorourasil, antibiyotikler, kalsiyum, levami- sol, transfer faktörü ve aşılar kullanılmıştır. Yakın zamanda interferon tedavisi ile nüksle- rin azaldığı bildirilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp