Larenks Yabancı Clsimleri

Larenks Yabancı Clsimleri : Bronşlarda ve trakeada görülenler kadar {azla olmamakla beraber larenks- te yabancı cisimler oldukça sık görülür. Daha ziyade çocuklarda ve akıl hastalarında rastlanır. Terzi, kunduracı gibi bazı meslek sahiplerinde fena itiyad neticesi çalışırken iğne ve çivileri ağızlarında tutmaları neticesi sık olarak görülür.Yabancı cisimlerin tabiatları çok değişiktir.

Bunlar arasında organik, madeni olanlarına ve çok defa da canlılarına tesadüf edilir.Canlı yabancı cisimlerden en çok sülükler görülür. Sıcak memleketlerde bilhassa geceleyin su birikintilerinden görmeden içmekle sülük evvelâ farenkse girer, oradan larenkse geçer. Yapılan bütün zorlu öksürük hareketine rağmen yerinden kıpırdamaz.Organik yabancı cisimlerden en ziyade ufak kemik parçaları, balık kılçıkları, meyva çekirdekleri veya meyva kabukları bulunur. Birde adenotomi ameliyatlarında paniyesiz adenotomlarla yapılan adenotomi neticesi vejetasyonlar larenkse düşebilir.Madeni yabancı cisimlerden daha ziyade sivri uçlu, girintili çıkıntılı ve büyük olanlar görülür. Diğerleri trakea veya bronşlara inerler.

PATOJENİ — Hava yollarına kaçan yabancı cisimler çok defa ihmal neticesidir. Bilhassa çocuklar her şeyi ağızlarına götürmek itiyadında olduklarından elleri altında bu gibi maddelerin bulundurulmamasına çok dikkat etmelidir.Ağızda bir cisim bulunduğu zaman gülme, korku, yanlış bir hareket kuvvetli bir enspirasyon meydana getirerek cismin hava yollarına geçmesine sebep olur. Aspirasyon mekanizması bava yolları yabancı cisimlerinin en önemli faktörlerinden birini teşkil eder. Bu vaziyet sarhoşluk, tabii veya anestezik uyku, demans hallerinde artar.

BELİRTİLER — Yabancı cismin hava yollarına geçmesile derhal şiddetli reaksiyonlar husule gelir. Hepimiz hususi hayatımızda yemek yerken, su içerken en ufak bir parça yemek veya bir damla suyun hava yoluna kaçtığına şahit olmuşuzdur.İlk görülen belirti şiddetli öksürük ve boğulma nöbetidir. Teneffüs teşevvüşü cisim büyük ise mekanik olarak küçük ise glottis spazmı neticesi husule gelir. Her iki halde de hastanın yüzü konjesyone, gözleri kırmızı, kan içinde ve bakışları endişelidir. Bazan siyanoz ve asfiksi görülür. Ani ölüm mümkündür.Fakat çok defa öksürük nöbeti ile cisim dışarı atılır veyahut da trakea veya bronşlara iner, bazan da larenkste yerleşir.

Larenkste yerleşen yabancı cisim büyüklüğüne ve mevkiine göre teneffüs teşevvüşü meydana getirir. Ses kısıklığı az çok mevcuttur. Cismin larenks mü- kozasında yaptığı tahrişten dolayı her zaman öksürük vardır. Sivri cisimler larenks hareketlerde spontaıı ağrı tevlit ederler, bazan biraz kanma olabilir. Fakat kanama dalıa ziyade bol miktarda olmak üzere sülük vak’alarında görülür.Muayenede hastanın yüzü bazan kızarmıştır.

Hastada klavikula ve sternum üstii tiraj vardır.Yabancı cisim laernkste serbest olduğu vakit her nefes vermede kord vokallere çarpar, onları takallus ettirir ve bu sebepten dışarı çıkamaz. Patognomonik belirti olarak ıslık çalar gibi teneffüs meydana gelir, cismin çarpmasile bayrak sesi ( bruit de drapeau ) duyulur.Palpasyoııda boyun nahiyesi ve cismin bulunduğu larenks kısmı ağrılıdır. Eğer yabancı cisim septik değilse el veya aletle kurcalama olmamışsa genel belirti görülmez. Aksi halde bu semptomlara enfeksiyon ilâve olunur. Hararet yükselir spontan veya konuşmada, yutkunmada provoke ağrılar meydana çıkar.

SEYİR — C isim larenksten bir öksürük nöbetile spontan olarak atılır, veya hutta trakea veya bronşlara iner. Bazan da larenks kavitesine takılır.KOMPLİKASYON — Cismin larenkse girmesile çok defa ani ölüm görülebilir. Bundan başka larenks ödemi, perilarenks apsesi veya flegmonları, peri- kondrit sık görülen komplikasyonlardır. Enfeksiyon cismin septik olduğu veya asepsiye riayet edilmeden yapılan müdahalelerden sonra görülür.

PROGNOS — Her şeyden evvel cismin larenkste kalma müddetine, septik olup olmamasına, şekline, larenksteki yerine ve hastanın yaşına tabidir. Çocuklarda larenks kalibresinin çok ufak olması, müdahalenin güçlüğü, organizmanın mukavemeti vehameti arttıran sebeplerdir. Bilhassa süt çocuklarında glottis o kadar dardır ki bronko - pülmoner ifrazların çıkmasına imkân kalmaz, bu sebepten kolaylıkla bronşit kapiler husule gelir.

DÎYAGNOSTÎK — Oldukça kolayd ır. Hastanın kendisi veya etrafı yemek yerken birdenbire boğulur gibi olduğunu, bunun bir öksürük nöbeti takip ettiğini söyler. Eğer hasta küçük çocuk ise oynarken elinde bulunan şeyi ağzına götürdüğünü, sonra birdenbire bu halin meydana çıktığı görülür.Cismin larenkste ve daha aşağılarda olduğu veyahut da hipofarenkste veya özofagusta olduğnu endirekt larengoskopi, radyografi, tomografi bildirir. Fakat en iyi araştırma, teşhis ve tedavi metodu direkt larengoskopi iledir.

TEDAVİ — Cismin vakit geçirilmeden çıkarılmasından ibarettir. Çıkarılma ameliyesi cismin vaziyetine göre endirekt, diket laregoskopi ile veya dışardan müdahale ile yapılır.Endirekt larengoskopi uslu çocuklar ve büyüklerde kolaylıkla çıkarılabilecek yabancı cisimler için kullanılır, cisim iyice görüldükten sonra hususi la- renks pensi ile yakalanır, kolaylıkla çıkarılır.

En ufak bir mukavemet görüldüğü vakit zorlamamalı derhal direkt larengoskopiye müracaat etmelidir.Direkt larengoskopi için iyi anestezi yapılır, larengoskop larenkse sokulur. Cisim görüldükten sonra yabancı cisim larenks yabancı cisim pensile tutularak çıkarılır.Eğer cisim larenkse iyice gömülmüş, hareket imkânı yoksa ve teneffüs bozulmuşsa trakeotomi yapılır, cisim çıkarılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp