Kurbanlık

Kurbanlık

Kurban Bayramında Kurbanı Rastgele Almak Yanlıştır.Bu Hayvanı Almanın Temel Şartları vardır.Bu Şartları Aşağıdaki Makaleden Bulabilirsiniz.

Kurban olarak kesilecek hayvanın öncelikle sağlıklı olması gerekir. Yüce Allah'a yakınlık için kesilecek kurbanın en iyi cins olması tavsiye edilir. Kendi nefsimiz için her şeyin en iyisini seçmeye özen gösterirken, Rabbimiz için yapacağımız bir ibadeti bundan daha iyisini seçerek yerine getirmemiz gerekir; yoksa bu ibadetin tadına, hikmetine ve bereketine ulaşamayız.

Aşağıda sayacağımız kusurlardan birisini veya birkaçını taşıyan hayvan kurban olarak kesilemez:

1- Bir veya iki gözü kör olan hayvan kurban olmaz.

(Şafiî mezhebine göre gözü tamamen kör olmadığı halde büyük ölçüde görmesine engel göz kusuru bulunan hayvan da kurban olarak kesilemez.)

2- Kemiklerinde ilik kalmayacak derecede zayıf olan hayvan kurban olmaz.

3- Kesileceği yere gidemeyecek kadar topal ve hasta hayvan da kurban olmaz.

(Hanefî mezhebine göre üç ayağı üzerinde yürürken, dördüncü ayağını da destek almak için yere koyabilen hayvan kurban olur.

Kesim esnasında yere yatırılırken ayağı kırılan veya gözüne rest bir cisim batmasıyla kör olan hayvan kurban olur.

(Şafiî mezhebine göre topallığı sebebiyle sürüdün geride kalan hayvan kurban olmaz. Kesildiği esnada kendisini bu şekilde topallatacak bir kazaya uğrayan hayvan da bu mezhebe göre kurban olmaz.)

4- Doğuştan kör, kulaksız veya tek kulaklı olan ve hiç kuyruğu olamayan hayvan kurban olmaz. Ancak yaradılıştan kuyruğu küçük olan hayvan kurban olur

Hanefî mezhebine göre; kulağının veya kuyruğunun yarısından fazlası kesik hayvan kurban olmaz.

Kulağı veya kuyruğu kesildiği halde, bu organlarının en az üçte ikilik kısmı mevcut olan hayvan kurban olur.

(Şafiî mezhebine göre; kulağı veya kuyruğu -az olsun çok olsun- kesik olan hayvan kurban olmaz. Kulağı yarılmış (kesilmiş) veya delinmiş olduğu halde kulağından bir parça eksilmemiş ise kurban olur. Doğuştan kuyruksuz veya kulasız olan hayvan kurban olarak kesilebilir.)

5- Hanefî mezhebine göre memelerinden birisi kesik bulunan koyun ve keçi kurban olmaz; bu durumdaki deve veya sığır ise kurban olur. ancak her iki memesi de kesik olan deve ve sığır da kurban olmaz.

Yine bu mezhebe göre, yaradılıştan hayaları olmayan hayvan kurban olmaz. Ancak çiftleşemeyen, cinsel organı kesilmiş veya iğdiş edilmiş (burulmuş) hayvan kurban olur.

(Şafiî mezhebine göre memesinin hepsi veya bir kısmı kesik olan, iğdiş edilmiş olan hayvan kurban olmaz. Ancak doğuştan memesi veya hayaları bulunmayan, yahut küçüklüğünde hayalarının bir tarafı kesilmiş olan yahut iğdiş edilmiş hayvan kurban olur.)

6- Dişlerinin çoğu dökülmüş olan hayvan kurban olmaz. Ancak dişlerinin az kısmı dökülüp çoğu kalmış ise kurban olur.

(Şafiî mezhebine göre doğuştan dişsiz olan hayvan kurban olur. Dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan ve bu sebeple ot yiyemeyen hayvan kurban olmaz. Ancak dökülen dişleri ot yemesine engel teşkil etmiyorsa, o, kurban olur.)

7- Boynuzları kökünden kırılmış olan hayvan kurban olmaz. Ancak yaratılıştan boynuzsuz olan veya boynuzlu olduğu halde sonradan boynuzunun bir kısmı kırılmış bulunan hayvan kurban olur.

8- Hayvanın uyuz ve deli olması, topallaması kurban olmasına mani değildir. Ancak, uyuzluk ve delilik, hayvanın otlamasına ve beslenmesine mani olacak derecede ileri ise, o hayvan kurban olmaz.

(Şafiî mezhebine göre az derecede uyuz olan hayvan da kurban olmaz.)

9- Dili kesik olup, bu yüzden otlayamayan hayvan kurban olmaz. Ancak dilinin kesik olması otlamasına engel teşkil etmiyorsa, kurban olur.

10- Bir ayağı veya daha fazlası kesik olan hayvan kurban olmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp