Kurban Bayramı

Kurban Bayramı

Zilhicce Ayının Onuncu Gününden Sonra 4 Gün Boyunca Kutlanan Bir Bayramdır.Müslümanlar Bu Bayramda Kurbanlarını Keserler ve Aile Ziyaretleride Yapılır.

Kurban Bayramı;Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır.

Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olun birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir.

Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke‘de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Bayramda da Bayram Namazı kılınır ve Bayram hutbesi okunur.

Tarihçe

Dini kaynaklara göre İbrahim Peygamber, oğlu İsmail Peygamber‘i Tanrıya kurban etmek ister. Ancak onun yerine bu manevi adanışın kabulü sebebiyle kendisine gönderilen bir hayvanı kurban eder.

Kökenbilim

Bu bayram adını Müslümanların Allah rızası için büyük baş veya küçük baş hayvan kurban etmesinden alır. Kurban, Türkçeye Arapçadan geçmiş bir sözcüktür. Arapça ku-r-b kökünden türemiş olup,sözlükte “yaklaşmak” anlamına gelir.

Istılahta, yani bir İslam dini terimi olarak Kurban, Allah‘a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur‘an‘da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah‘a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.

Kurban Bayramı farklı dillerde ve farklı kültürlerde, kültürel etkilerle de, farklı isimlerle anılmaktadır. Arapça İyd-el Adha şeklinde okunan tüm dünyada yaygın olan bir isimdir. Türkçede Kurban Bayramı olarak anılırken, Hindistan ve Pakistan‘da bayrama genelikle Bakra Eid denir ki bunun anlamı “Keçi Bayramı”dır; bu ülkelerde sıklıkla kurban edilen hayvan keçidir. Bakra Eid Güney Afrika‘da da kullanılan bir isimdir. Bangladeş‘te kullanılan yaygın isimlerse İd-ul-Azha ve Korbani İd‘dir. Türkçe ismine benzer bir şekilde Bosna Hersek, Bulgaristan da Koç bayram, Arnavutluk‘ta Kurban Bajram şeklinde anılır. Nijerya‘da Babbar Sallah, Somali‘de ve Kenya ile Etiyopya‘nın Somalice konuşan bölgelerinde ise Ciidwayneey olarak anılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp