Kurban Bayramı Maldivler

Kurban Bayramı Maldivler

Kurban bayramında maldivlere gitmeden önce kesinlikle makalemizi inceleyiniz.

Tarihçe - Genel Bilgiler

Maldivler, Hint Okyanusu'nda ve Sri Lanka'nın güneyinde yer alan, Asya'daki en küçük bağımsız ülke. Hint Okyanusu'nda 1200 adet küçük adadan meydana gelen, 764 km. uzunluğunda, 129 km. genişliğinde bir adalar topluluğu. Adaların en büyüğü 13 kilometrekarelik bir alana sahip. Bütün alanın %99 ‘u denizle kaplı muhteşem güzelliği ile bilinen bu adacıklar, sayısız isimde ve türde balıklarıyla sualtı gözlem ve su sporlarıyla mükemmel bir tatil ülkesi. "Son cennet" olarak da anılıyor. Son yıllarda, "balayı tatili" turları buraya yönlendiriliyor.

Çiftlerin hayalini süsleyen Maldivler, kristal mavisi sularla kaplı. Özel bir ilgi ve çekim alanı yaratan adaya, önceleri budizm hakim olsa da, bir arap gezgini olan Al-Bar Bari sayesinde ulaşan müslümanlık hızla ada halkı tarafından kabul görmüş.

Sadece uçakla gidilebilen Maldivler'e vize alma zorunluluğu da bulunmuyor.. Adadaki bir tatil rüyadan da öte.. Renk cümbüşü ve hareketlilik dalgıçlıkla, sualtı fotoğrafçılığıyla uğraşan insanlar için de bulunmaz bir ortam yaratıyor.
1981 yılında batan "Victory" adlı batık gemi, dalgıçlar için bulunmaz malzeme. Gri köpekbalıkları, Barracudalar, Yarasa Balıkları, Deniz Kaplumbağaları ve Akrep Balıkları da, bu cennet adasındaki batık geminin içinde görülüyorlar.
Adalar son derece berrak göllere ve bembeyaz kumsallara sahip. Ayrıca Maldivler'de tropikal bitkiler oldukça sık. Bunlar arasında hindistancevizi ağaçları en fazla yer tutuyor.

78 yıl boyunca İngiltere tarafından yönetilen Maldivler, 1965 yılında bağımsızlığını kazanmış. Başkenti ve en büyük kenti Male, resmi dili ise Dhivehi dili.

İklim
Maldivler'in iklimi sıcak ve nemli. Günlük ortalama sıcaklık; 27 derece. Burada yaşayan halkın büyük çoğunluğu Sri Lanka'dan bir kısmı ise Hindistan ve Arabistan'dan gelmiş. Adaların toplam 210 tanesinde yerleşim var. Balıkçılık ve turizm, adalardaki başlıca geçim kaynağı. Binlerce Maldivli hergün balık avına çıkıyor. Birçok balıkçı, teknesini adalardaki hindistancevizi ağaçlarından yapıyor. Adalardan yaklaşık 30 km. açıyorlar. Elde edilen balıklar çoğunlukla Japonya ve Sri Lanka'ya ihraç ediliyor. Adada yetişen yiyecekler arasında ise ananas, hindistancevizi ve nar başta geliyor.

Din - Nüfus
Adaya önceleri budizm hakim olsa da, bir arap gezgini olan Abul Barakhat Al-Bar Bari sayesinde adalara ulaşan müslümanlık hızla ada halkı tarafından kabul görmüş ve günümüzde Maldiv Cumhuriyeti‘ni nüfusunun tamamı müslüman olan birkaç ülkeden biri haline getirmiştir.

Devlet
Tarih boyunca coğrafi konumu nedeniyle istilaya uğrayan adalar topluluğu, 1558-1573 yılları arasında Portekiz‘in, daha sonra da 1953-1965 yılları arasında İngiltere'nin yönetiminde kalmıştır. En son olarak 1965 yılında İngiltere‘den bağımsızlığın kazanılması ve 11 Kasım 1968 tarihinde cumhuriyet rejiminin ilan edilmesi sonrasında bağımsız bir devlet haline gelmiştir. Maldiv adalarına ulaşım sadece uçakla yapılmaktadır. Yolculuk öncesi vize alma zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Sualtı, ayrı bir dünya
Maldiv Adaları'nın dalış tutkunlarını kendine çeken en önemli özelliği neredeyse sonsuz sayılabilecek dalış opsiyonu sunmasından kaynaklanıyor. Gerek mükemmel iklimiyle, gerekse sualtı görüşünün eşsizliğiyle Maldivler, çekim merkezi olmaya devam ediyor. Hemen hemen tüm tatil köylerinin profesyonel dalış okulları var. Bu özellik, yeni başlamak isteyen dalış *******ları için bir avantaj.

Maldivler

, resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusunda bir grup adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 700 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır.Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülen Maldiv halkına, Avusturalya sığınma hakkı vermiştir 15,kasım 2005 itibari ile..

Ekonomi

Turizm ve balıkçılık, Maldiv ekonomisinin 2 temel bileşenidir. Gemicilik, bankacılık ve taşımacılık da hatırı sayılır bir hızla büyümektedir.

Balıkçılık Maldiv ekonomisi yüzyıllardır bütünüyle balıkçılık ve diğer deniz ürünleri üzerine kuruludur. Balıkçılık ülke halkının ana mesleğidir ve balıkçılık sektörünün gelişmesine yönelik çalışmalar hükümetin özellikle öncelik verdiği bir iştir.

1974 yılında geleneksel balıkçılığı makineleştiren "Dhoni" isimli balıkçı botu, balıkçılığın ve daha genel anlamda ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli bir kilometretaşı olmuştur. 1977 yılında Felivaru adasında bir Japon firmasının işbirliği ile balık konserve fabrikası kurulmuştur.

Ev endüstrisi Turizm sektörünün gelişmesi, ülkede geleneksel hasır dokuma, ahşap işleri, el işleri, halat yapımı gibi ev endüstri ürünlerinin gelişmesine de hız kazandırmıştır. Matbaacılık, PVC boru yapımı, tuğla yapımı, deniz motoru tamiri, giyim eşyası üretimi ve içme suyu şişeleme gibi sektörler de son zamanlarda gelişmektedir

Coğrafya

Konum: Güney Asya'da, Hint Okyanusunda atol grubu, Hinditanın güneyinde yer alırlar. Coğrafi konumu: 3 15 Kuzey enlemi, 73 00 Doğu boylamı Haritadaki konumu: Asya Yüzölçümü: 300 km² Sınırları: 0 km Sahil şeridi: 644 km İklimi: tropikal Arazi yapısı: Beyaz kumsallar, düzlükler Deniz seviyesinden yüksekliği: 2,4metre en alçak noktası: Hint Okyanusu 0 m en yüksek noktası: Addu Atolu 2.4 m Doğal kaynakları: balık Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %13.33 daimi ekinler: %30 diğer: %56.67 (2005 verileri)

Nüfus

Nüfus: 359,008 (Temmuz 2006 verileri) Nüfus artış oranı: %2.78 (2006 verileri) Mülteci oranı: 0 mülteci/1,000 nüfus (2006 tahmini) Bebek ölüm oranı: 54.89 ölüm/1,000 doğan bebek (2006 tahmini) Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 64.41 yıl erkeklerde: 63.08 yıl kadınlarda: 65.8 yıl (2006 verileri) Ortalama çocuk sayısı: 4.9 çocuk/1 kadın (2006 tahmini) HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %0.1 (2001 verileri) Ulus: Maldivli Nüfusun etnik dağılımı: Güney Hindistanlılar, Sinhalalılar, Araplar Din: Sünni Müslümanlar Diller: Maldiv Dhivehi (Sinhala lehçesi), İngilizce Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler toplam nüfusta: %97.2 erkekler: %97.1 kadınlar: %97.3 (2003 verileri)

Kültür

Maldivlerin kültürü araplara benzer. bunun nedeni adaya gelen ilk yabancının arap olmasıdır. ada halkının %100 ü müslümandır. Bu nedenle adaya içki ve domuz eti sokmak yasaktır.

Turizm

Turizmin gelişmesi, ülkenin ekonomisinin de büyümesini sağlamıştır. Doğrudan ve dolaylı olarak istihdam ve gelir artışı sağlamıştır. Günümüzde turizm ülkenin en büyük döviz kaynağı haline gelmiştir ve ülke ekonomisinin %20'sini oluşturmaktadır. 84 turistik tesisi ile 2000 yılında 467,154 turisti ağırlamıştır.

ULAŞIM ve TAŞIMACILIK

Demiryolları: 0 km Su yolları: yok Limanları: Gan, Male Hava alanları: 5

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp