Kurban Bayramı Fas Turları

Kurban Bayramı Fas Turları


Kurban bayramında fas'a gitmeyi düşünyoruzsanız kesinlikle makalemizi inceleyiniz.

Berberiler bugünkü Fas topraklarına İ. Ö. 2000 dolaylarında girdiler. İ. Ö. 12. yüzyılda Fenikeli tüccarlar bölgenin Akdeniz kıyıları boyunca çeşitli ticari merkezler oluşturdular.
M.Ö. 3. yüzyıldan başlayarak ülkenin kuzeyine Mağripliler, güneyinde bugünkü Berberiler‘in ataları olan Gaetullar yerleşti. Mağrip krallığı ya da Moritanya İ. S. 40‘ta Romalılar tarafından ilhak edildi; 42‘de Claudius Moritanya‘nın batı yarısını batı bölümünden ayırarak Roma Fas‘ı kurdu; o tarihlerde yalnız kuzey ovaları işgal altındaydı. İmparatorluk dağlıların baskısı altında sınırlarını Lukkos‘a dek geri çekmek zorunda kaldı ama boşaltılan bölgelerde Roma uygarlığı devam etti ve Hıristiyanlık yayıldı. Vandal akını Roma‘nın ülke üzerindeki egemenliğine son verdi; yalnız Septem Fratres 534‘ten 709‘a kadar Bizanslı kaldı.

İster Hıristiyan, ister Yahudi ya da Pagan olsun tüm Berberiler, kabileler halinde gruplaşmış büyük aileler içinde yer alıyorlardı: Rif'te Atlas Okyanusu‘nun kıyı ovalarıyla Yüksek Atlas dağlarında yaşayan yerleşik Masmudalar; Batı Sahra'da devecilik yapan ya da Yüksek ve Orta Atlaslarda yaylayan Şanhaceler; Doğu ve Fas göçebeleri Zaneteler.

Berberiler her bir sorunu aşiret meclisine danışırlardı; bazen kabile önderleri ortaya çıktıysa da, sürekli hanedanlar oluşmadı. Berberilerin İslamiyeti çok çabuk benimsedikleri sanılır. Araplar Fas'ı Musa bin Nuseyr zamanında (708'e doğru-711) fethettiler. Müslümanlığı benimseyenler, Tarık bin Ziyad'ın yönetiminde İspanya'nın fethine katıldılar ama Berberilerin bağımsızlık ruhu, 739 ayaklanmasına ön ayak olan haricilik mezhebinin kazandığı başarıyla kendini gösterdi: Batı Mağrib, Arap siyasal dünyasından ayrıldı, ancak Arap kültüründen kopmadı. Bu parçalanmadan Fas'ın kuzeyinde I. İdris tarafından kurulan İdrisiler hanedanı doğdu; Fas'ı gerçek bir başkent yapan II. İdris'den sonra mirasçıları krallığı paylaşması üzerine İdrisiler hanedanı tüm önemini yitirdi. Kayveran Fatmileri'nin hizmetindeki bir general Fas'ı istila etti ve son İdrisileri tahtan indirdi, ancak Sünniliğe dönen ve Şanhaceler ile Zaneteler arasındaki savaş nedeniyle birçok berberi cumhuriyetine bölünen bu ülkede Fatimi egemenliği tutunamadı.

Çölde yaşayan ve Murabıtlar Tarikatına dönüşen Şanhaceler Mağrib'in fethine giriştiler; önce vahaları ve güney Fas'ı işgal ettiler. Marekeş'i kuran ve önderleri olan Yusuf bin Taşfin Fas'ın gerçek kurucusudur: Fas'ı, Septe'yi aldıktan ve Cezayir kentine dek ilerledikten sonra İspanya'da kutsal savaşa girişti ve bu ülkenin güneyini Fas'a bağladı, böylece Murabıtlar İmparatorluğu‘nu kurdu. Oğlu Ali bin Yusuf zamanında Fas Endülüs uygarlığı etkisi altına girdi.

1125'ten başlayarak, muvahhit öğretisinin kurucusu olan Muhammet bi Tumart'ın yönettiği Atlas dağlarında yaşayan Masmudalar bir ayaklanma başlattı. Muhammet bin Tumart'ın öğrencisi ve ardılı olan ve kendini halife ilan eden Abdülmümin Murabıtlar'ı yenilgiye uğrattı İrfikiye'yi ve İspanya'yı kendine bağladı. Muvahhit egemenliği Yakup Yusuf zamanında güçlendi; Yakup Yusuf oğlu, Ebu Yusuf Yakup el Mansur'a barış içinde bir imparatorluk bıraktı; fakat ülke iki tehlikenin tehdidi altındaydı: Kuzeyde Hıristiyanlar doğuda da Murabıtlar ile Araplar. Birinci tehlike bir süre için Alarcos'ta bertaraf edildi; fakat ikinci tehlike daha ciddiydi ve 1187'de büyük seferini ve karşılık çıkaran Araplar'ın ülkeden sürülmesini zorunlu kıldı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp