Künt Karın Travmaları

Künt Karın Travmaları : Genellikle motorlu araç kazaları, yüksekten düşmeler, direkt darbeler, "crush ınjurı- ler" gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelirler. Sıklıkla yaralanan organlar dalak ve karaciğerdir. Mezenterik laserasyonlar ve du- odenum, pankreas ve böbrekleri içeren retro- peritoneal yaralanmalar daha az sıklıkta gö- rülseler bile akıldan çıkarılmamalıdırlar.Asıl sorun tanıdaki güçlüktür. Karın içinde önemli hasar olmasına rağmen dışardan birşey anlaşılamayabilir. Birlikte olan kafa travması, diğer karın dışı travmalar ve hastanın şokta olması doğru tanı koymayı güçleştirir. Künt karın travması olan hastalarda fizik bulgular olmayabilir veya başlangıçta önemsenmeyebilir. Bu hastaların ancak üçtebirinde lezyonlar belirgin hale gelir. Karın travmalarında başlangıçta klinik değerlendirmenin doğruluk oranı %65.5, yalancı pozitiflik %24.5, yalancı negatiflik %10 dur.Fizik incelemede karın ağrısı (bilinç açıksa), duyarlılık, defans, rebound varsa laparo- tomi gerekebilir.

Karın içinde sessiz bölgeler diye tanımlanan "intratorasik abdomen", pel- vik abdomen ve retroperiton yaralanmaları fizik incelemede çok az bulgu verebilir. Sol subdiafragmatik bölgedeki bir hematom sol omuz ağrısına neden olur (Kehr belirtisi).Hipotansiyon, taşikardi ve postural hipotansiyon karın içi kanamayı düşündürür. Os- kültasyonda barsak sesleri alınmayabilir.Laboratuvar incelemelerinde hemoglobin, hematokrit düzeylerine bakılır ve lökosit (> 15.000) sayımı yapılır. Serum amilazı yükselebilir (pankreas ve ince barsak yaralanmalarında). İdrar tetkiki yapılır (hematüri). Nazo- gastrik sonda konur (hematemez). Kan gazlarına bakılır.Radyoloji 1/3 olguda yardımcı olabilir. Akciğer grafisi (ön-arka ve yan), direkt karın grafisi (ön-arka, lateral dekübitis), üriner sistem yaralanması düşünülüyorsa ÎVP ve sis- togram, gastrointestinal sistem yaralanmaları için gastrografinle film çekilebilir.

Pozitif radyolojik bulgular:
1. Serbest periton içi hava, içi boş organ perforasyonunu gösterir.
2. Psoas gölgesinin silinmesi retroperito- neal kanamayı gösterebilir.
3. Alt kostalarm kırığı karaciğer, dalak ve böbrek yaralanmasından şüphelendirir
4. Göğüs içinde barsak looplarının görülmesi diafragma rüptürünü akla getirir.Parasentez oldukça yardımcıdır. Pozitif olması (0.1 mİ pıhtılaşmayan kan veya gastrointestinal içerik) anlamlıdır fakat negatif olması karın içi olayın varlığını ekarte ettirmez.Peritoneal lavaj karın içi travmalarının değerlendirilmesinde standart metoddur. Güvenir lirliği %98’dir.

Endikasyonları:
1. Öykü alınmayan veya güvenilir fizik inceleme yapılamayan durumlar: kafa travması, spinal kord yaralanmaları, intoksikasyon, psikiatrik bozukluklar gibi
2. Açıklanamayan hipotansiyon
3. Negatif parasentez
4. Karın travması ile sıklıkla birlikte olan bulgular: hematüri, alt kosta kırıkları, lumbar vertebra kırıkları ve pelvik kırıklar
5. Abdomenin seri fizik incelemesinin yapılamayacağı durumlar: birlikte olan travmaların tedavisi için genel anestezi gerekmesi gibi.

Peritoneal lavaj daha önceden multipl ameliyat geçirenlerde, intestinal obstrüksiyo- nu olanlarda kontreııdikedir. Bu tip hastalarda yapılması gerekiyorsa göbek üzerinden ve açık teknikle yapılmalıdır. Gebelerde yapılmamalıdır. Bir litre serum fizyolojik veya rin- ger laktat periton içine verilir ve daha sonra drene edilerek sıvı incelenir.

Pozitif peritoneal lavaj kriterleri; Tablo İ de verilmiştir.Periton lavajının retroperitoneal kanamalarda tanı sağlama şansı düşüktür.Tanıda ayrıca arteriografi, sintigrafi, ve bilgisayarlı tomografi kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi, retroperitoneal yaralanmalar (lavaj negatif ise), geçirilmiş laparotomilerde ve travmadan sonra 8 saatten daha geç olarak hastaneye gelmiş hemodinamik olarak stabil olan hastalarda yapılmalıdır.Karın içi yaralanma saptanan hastaların tedavisi cerrahidir Tabloda verilen indikasyonlar dışındaki tüm hastalar intraperitoneal bulgular yönünden 24-48 saat gözlenmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp