Kulak Tıkanması

Kulak Tıkanması

Kulak Tıkanması hakkında bilgiler

Çoğunlukla uçak yolculuklarında veya deniz seviyesinden yükseklere çıkıldığında görülen kulak tıkanması yutkunarak, ciklet çiğneyerek, burunu kapayıp ıkınarak geçiştirilebilir. İşitme giderek azalıyor ve kulağınızda bir dolgunluk hissediyorsanız dış kulak yolunda kulak kiri birikmesi sözkonusu olabilir.Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Kulak salgısı normalde dışarı atılmasına rağmen bazı durumlarda kulakta birikerek tıkanıklığa yol açar. Buna şunlar neden olur:
-Hastanın kulağını temizlemek için yabancı cisim sokması
-Tozlu ve kirli ortamlarda çalışma
-Dış kulak yolunda darlık nedeniyle buşonun dışarı atılamaması
-Denize girme veya banyo sırasında dış kulak yolundaki az miktardaki salgının şişmesi

Kulağım Tıkandığında Ne Yapmalıyım: Öncelikle bir KBB uzmanının muayenesi ve tıkanıklığın gerçekten buşona bağlı olup olmadığı belirlenmelidir. Buşon saptandıktan sonra yapılacak tek şey buşonu çıkarmaktır. Bunun için en çok 3 yöntem kullanılır:

-Küret ile temizleme
-Aspiratör ile vakumlama
-Su ile yıkama

Bu yöntemlerin hangisinin kullanılacağı, dış kulak yolunun ve buşonun durumuna göre KBB uzmanı tarafından seçilir. Su ile yıkamanın tek dezavantajı kulak zarının delik olduğu durumlarda orta kulağa zarar vermesi ve dış kulak iltihaplarında da uygulanmasının sakıncalı olmasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp