Kulak İltihabı Nedir

Kulak İltihabı Nedir :

Kulak yolu iltihabının bir diğer ismi ise eksternal otit iltihabıdır. Bu iltihaplanma, dış kulak yolunu kaplayan derinin ve kulak zarımızın dış alanının iltihaplanmasıdır.

Dış kulak yolu, nemli, sıcak ve karanlıktır. Bu ortam bakteri ve mantarların oluşması ve gelişmesi için oldukça müsait bir ortam olduğunda, burada yer edecek bir bakteri, bölgenin iltihaplanmasında da zorluk yaşamayacaktır.

Dış kulak yolunu, dışarıdan gelecek bakterilere ve zararlara karşı koruyan şey ise kulak kiri adı verilen mum kıvamındaki açık sarı renkli bir sıvıdır. Bazı kişiler, kulaklarını sıkça temizleme eğilimi gösterirler.

Özellikle de sert ve ince yabancı bir cisim ile kulaklarını karıştırarak bu kiri almaya çalışırlar. Bu durumda aslında zararlı bir iş yapmaktadırlar. Çünkü hem kulak yolunun tahriş edilmesine neden olmakta, hem de kulağımızı koruyan bu kiri yok ederek kulak içini savunmasız bırakmaktadırlar.

Bu da dış kulak yolunda bakterilerin daha kolay ve rahat yerleşmesine ve böylelikle dış kulak yolu iltihaplanmasına zemin hazırlamaktadır. Oysa kulağımız kendi kendisini temizleyen bir organdır.

Dış kulak yoluna su kaçması da kulak kirinin yok olmasına ve kulak yolunda bakteriyle birlikte iltihaplanmanın meydana gelmesine neden olmaktadır.

Dış kulak yolu iltihaplanmasında ne çok kendisini gösteren belirtiler kaşıntı ve akıntıdır. Bazı durumlarda ise zonklama biçiminde özellikle de boyun kısmında ağrılar da görülebilmektedir. Kulaklarda tıkanma da görülebilir. Bu durumda işitme duyusunda azalmaya rastlanılabilir.

Kulak yolu iltihabının en başlı tedavisi kulak damlasıdır. Damlaların doktorun ön gördüğü şekilde aksatılmadan kullanılması önemlidir. Bazı durumlarda merhem de kullanılabilir. Eğer damla ve krem iltihabı geçirmez ise, ağızdan antibiyotik alımı da başvurulan tedavilerden biridir. İlk muayenede kulaktaki iltihabın doktor tarafından temizlenmesi de tedavinin başlangıcıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp