Kulak Çınlamasının Sebepleri Nelerdir?

Kulak Çınlamasının Sebepleri Nelerdir?

1) En önemli ve doğal olan sebep, yaşın ilerlemesiyle beraber ya da yaşlanmayla beraber kişilerin kulaklarındaki işitme sinirlerinin zamanla hassasiyetinin kaybolması ya da azalması sonucu kulak çınlamasının oluşmasıdır. Bu doğal bir süreçtir ve bunun tedavisi genelde yoktur. Bu durumda hastaya önerim, bu kulak çınlamasını bir arkadaş gibi kabul etmesi, onunla yaşamayı öğrenmesidir.
 
2) Gençlerde ise sürekli gürültülü ortamlarda bulunmak, yüksek sesle ve kulaklıkla müzik dinlemek ya da gürültülü iş makinelerine yakın yerlerde çalışmak gibi nedenlerden kaynaklanan işitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir.
 
3) Kulak kiri çok önemli kulak çınlaması sebebidir. Kulak salgısı, kirleri tutarak ve bakteri büyümesini yavaşlatarak kulak kanalını korumaya alır. Ancak doğal bir şekilde atılamayacak kadar çok kir biriktiğinde işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi gibi nedenlerden dolayı kulak çmlaması meydana gelebilir. Pamuklu çubuk, saç tokası gibi araçlarla kulağı temizlemeye çalışmak kulak salgısının, dış kulak yolunun zara yakın kısımlarında birikmesine ve kulağın tıkanmasına sebep olacaktır. Tedavi yöntemi ise kiri temizlemektir. Böylece hem kulak temizlenmiş olur, hem duyma tam sağlanmış olur, hem de kulak zarına zarar verilmemişse kulak çınlaması da kaybolur.
 

4) Gürültüye Bağlı Çınlama

Ani veya uzun süreli yüksek gürültü sonrası iç kulaktaki işitme hücrelerindeki zedelenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Çmlama ani olarak ortaya çıkmışsa, zaman kaybetmeden bir kulak-burun-boğaz uzmanına başvurup tedavi olmak gerekir. Sorunun tedavi ile kısmen de olsa düzelme şansı olabilir. Uzun süreli gürültüye maruz kalmaya bağlı olan çınlamalarda ise tedavi şansı ne yazık ki düşüktür.
 
5) Yüksek tansiyon, diğer adıyla hipertansiyon ve tansiyona etki eden, stres, alkol, sigara ve kafein gibi etmenler, kulak çınlamasına ya da kulak çınlamasının daha fark edilir olmasına sebep olabilir.
 
6) İç kulak iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri rahatsızlıklar kulak çınlamasına sıkça neden olurlar.
 
7) Bir baş dönmesi hastalığı olan Meniere Hastalığında ataklar halinde baş dönmesi, ara sıra çınlama ve işitme kayıpları görülür. Yıllar içinde çınlama kalıcı bir duruma dönüşebilir.
 

8) Bazı kullanılan ilaçlar iç kulağa zarar verip kulak çınlamasına sebep olabilir.

Bu ilaçlardan bazıları, aspirin ve aspirin türevi ilaçlar, bazı idrar söktürücüler (içilen doza bağlı olur), bazı kanser veya romatizma ilaçları, bazı antibiyotikler (gentamisin) olarak sıralanabilir. Bu tür ilaçları sebep olduğu kulak çınlamalarının tedavi ile düzelme şansı düşüktür.
 
9) Anemi-Kansızlık durumlarında, kırmızı kan hücreleri az olur. Kırmızı kan hücreleri azalınca kan incelenir ve damarlarda daha hızlı akmaya başlar. Sonuçta kulakta çınlama sesine neden olur.
 
10) Kafa ya da Boyun Travması’nda çınlamanın beraberinde baş ağrısı, baş dönmesi, hafıza kaybı v.b. görülebilir. İşitme sinirinde hasar varsa çınlama kalıcı kabul edilir.
 
11) Kardiyovasküler Hastalıklar: Tinnitus hastalarının ortalama %3''''''''ü pulsatil tinnitus hastasıdır. Yani bu kişiler genellikle kalp atışlarıyla eş zamanlı giden ritmik, nabız sesi gibi bir ses duyarlar. Bu durum; yüksek tansiyon, damar sertliği, boyundaki ana atardamarm anormal kıvrım yapması, boyundaki toplardamarın kafa tabanına girerken kulağa yakın kısmının orta kulağa çok yakın geçmesi (juguler bulbus) gibi damarsal sorunlardan kaynaklı olabilir.
 
12) Baş ve boyun tümörleri, baş ya da boyundaki damarlara baskı yaparak başka belirtiler yanmda kulak çınlaması da yapar.
 
13) Damar tıkanıklığı esas adıyla ateroskleroz durumunda kalp atışları daha çok duyulur. Bunun sonucunda kulakta çınlama olur. Damar tıkanıklığından kaynaklanan bu çınlamalar genelde her iki kulakta da duyulabilir.
 
14) Cep telefonuyla en az dört yıl, her gün en az on dakika konuşma yapılması bazı bilim adamlarınca kulak çınlaması nedeni sayılmıştır.
 
15) Yine kulağa yabancı cisim kaçması kulak çınlamasına neden olabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp