Kulak Burun Boğaz Randevu

Kulak Burun Boğaz Randevu : Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Sinüsler bir delik aracılığı ile burun içine açılır. Buruna açılan bu delikler sinüslerin havalanmasını da sağlar. Sinüslerin ses oluşumunun sağlanması, solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması ile zararlı partiküllerin tutulması gibi görevleri vardır.

Sinüslerin içini döşeyen mukoza her gün belli bir oranda salgı yapar. Bu salgılar burun içine dökülerek, boğaz ve mideye ulaşır. Burun ve sinüsler; bakteri ve virüslerin sık sık yerleşip iltihap yaptığı bölgelerdir. Bu bölgelerde iltihaba yol açan bakteri ve virüs bulunabilir; ancak sağlıklı işleyen bir sinüste her zaman iltihap olmaz.

Sinüsün normal çalışmasına engel olacak bir durum varsa, sinüs iltihabı (sinüzit) gelişir. Bakteri ve virüs dışında nadiren de olsa mantarlar da iltihap yapar. Sinüzit nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişir. Bu tür enfeksiyonlarda sinüslerin burun içine açılan delikleri ödem nedeniyle kapanır ve sinüs salgıları burun içine boşalamaz.

Ayrıca sinüslerin havalanma işlevi bozulur. Bu durumda sinüs içerisinde iltihap gelişir. Sinüs ağızlarım tıkayan alerji, burunda kemik eğriliği, et büyümesi, yabancı cisim, geniz eti gibi durumlar da sinüzit oluşumunu kolaylaştırır.

Vücut direnci düşmüş olan kişiler daha kolay sinüzit geçirirler. Sinüzitin belirtileri baş ağrısı, yüz ağrısı ve göz çevresinde ağrı şeklinde meydana gelir. Ağrılar başın öne doğru eğilmesiyle artar. Ayrıca burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler görülebilir. Bebeklerdeki sinüsler tam olarak gelişmediğinden, sinüzit daha büyük çocuklarda görülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp