Kulak Ağrısı Tarama Testleri

Kulak Ağrısı Tarama Testleri : Koklear implant kullanıcısının uygun bir düzeyden terapiye başlaması başlangıçta kendisine zor gelen uygulamalarla cesaretsizliğe kapılmaması için çok önemlidir. Bu nedenle tarama testleri koklear implant kulanıcısınm terapiye başlayabileceği aşamanın belirlenmesinde önemli rol oynar. Koklear implant deneyimi heniiz çok yeni olan bir koklear implant kullanıcısı ile terapiye başlarken her zaman A Düzeyinde başlanmalı ve koklear implant kullanıcısının başarısızlıkla karşılaştığı düzeyde test bırakılmalıdır.Tarama testleri hiyerarşik bir sıra ile aşağıdaki becerilerin değerlendirilmesine yönelik hazırlanmıştır;

1- Suprasegmental ipuçlarının ayırt edilmesi:
Kelime ve cümlelerin süre ve yapılarının şu özelliklerine göre incelenmesine içerir;
a) Farklı hecelerden oluşan kelimeler
b) Uzunluğu farklı olan cümleler

2- İkinci formantın ayırtedilmesi:
Koklear implant kullanıcısının (F2) ikinci formandan farklı olan ünlü seslerin tınılarını ayırt etme becerisinin değerlendirilmesini içerir. Bu uygulama için en sık kullanılan fonemler /i/, /u/ ve /a/dır. Eğer koklear implant kullanıcısı bu uygulamada zorlanırsa kanalların tonotopik olarak ayarlamadığı kontrol edilmelidir.

3- Açık uçlu tanıma:Eğer koklear implant kullanıcısı şiire, yapı ve tını ayırt etme aşamalarında başarılı olmuşsa, sadece işitsel yolla açık uçlu tanıma becerisinin değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, kullanıcının aşina olduğu cümleleri kullanmak daha uygun olacaktır.Tarama testinin dört bölümü vardır; Bu bölümler aşağıda tanıtılmış olup, klinisyen tarafından geliştirilmelidir.

Tarama Testi Düzey A:
Koklear implant kullanıcısına üç sütun kelimeden oluşmuş 20 maddelik bir form verilir. İlk sütun tek, ikinci sütun üç, üçüncü sütun ise üç heceli kelimelerden oluşturulur. Klinisyen her maddeden bir kelimeyi söyler ve kullanıcıdan sunulan kelimenin A, B veya C sütunlarından hangisine ait olduğunu sorar.

Tarama Testi Düzey B:
Koklear implant kullanıcısına farklı uzunluklarda dörder cümleden oluşan on grup cümle verilir. Klinisyen her gruptan bir cümle seçerek söyler.

ÖRNEK: Hasta Test Formu

Grup 1:A. Balık akvaryumun içinde yüzüyor.B. Sıcak çay içtimB. Kitap okumuşC. Okul tatil15

Grup 2:A. İşte geldiB. Kahveyi çok şekerli yapmışC. Bugün hava çok yağmurluD. Yarın işe gitmeyecek

Grup 3:A. Buraya gelB. Akşam geç geldimC. Okula yarın gitmeyi düşünmüyorumD. Gidelim mi?

Klinisyenin sunduğu cümleler;
1- Balık akvaryumun içinde yüzüyor
2- Yarın işe gitmeyecek
3- Akşam geç geldim.

Tarama Testi Düzey C:
Koklear implant kullanıcısına on cümleden oluşan bir form verilir. Bu cümlelerde ikinci formantlarına göre değişiklik gösteren iki farklı kelime bulunmaktadır. Klinisyen bu kelimelerden birini kullanarak cümleyi okur.

ÖRNEK: Hasta Test Formu
1- Annem çiçek / çilek topladı
2- Ormanda arı / ayı gördüm
3- Sıcak çay dilimi / dişimi yaktı
4- Bu top / tüp patlamış
5- Bugün dal/dil kestim

Klinisyenin sunduğu cümleler;
1- Annem çiçek topladı
2- Ormanda arı gördüm
3- Sıcak çay dilimi yaktı
4- Bu tüp patlamış
5- Bugün dal kestim

Tarama Testi Düzey D:
Kullanıcıya duyduğu cümleyi tekrarlanması söylenir. Çok bilinen cümleler kullanılır ancak başka hiçbir ipucu verilmez. Cümleyi duyduğu şekilde tekrarlaması istenir. On adet cümle sunulur. Tekrarlanan her kelime puanlanır.

1. Saat kaç?
2. İyi akşamlar.
3. Çay içer misin?
4. Karnın aç mı?

Yöntem:Tarama sessiz bir odada direkt mikrofon kullanılarak ve canlı ses ile uygulanır. Direkt mikrofon 30 derecelik bir ranja sahip olmalıdır. Koklear implant kullanıcısı ile klinisyen arasındaki mesafe 1 metre olmalıdır. Test maddeleri canlı ses kullanılarak dudaktan okuma yardımı olmadan sunulmalıdır. Ses şiddeti karşılıklı konuşma seviyesinde olmalıdır. Test maddeleri gerek olursa iki kere tekrarlanabilir, ancak koklear implant kullanıcısının kararsızlığı hissedilirse cesaretlendirilmesi gerekir. Test’e Düzey A ile başlanır. Eğer koklear implant kullanıcısının başarı düzeyi %90 ise Düzey B ile teste devam edilir. Diğere testlerde de başarı oranı en az %90 olursa bir üst düzeye geçilir. Böylece uygulamaya başlama düzeyi tarama test skorlarından elde edilen sonuçlara göre belirlenir.

Düzey A: Koklear implant kullanıcısı %18’in altında bir başarı göstermişse.

Düzey B:Koklear implant kullanıcısı tarama testi B düzeyinde %90’mn altında bir skor elde etmişse.

Düzey C:Koklear implant kullanıcısı tarama testi A ve B düzeylerinde %90’nın üstünde bir başarı göstermiş, ancak Düzey C’de başarılı olamamışsa.

Düzey D:Koklear implant kullanıcısı tarama testi A,B,C’de %90’mn üstünde bir skor elde etmiş ancak Düzey D’de başarılı olamamışsa.

Koklear implant kullanıcısı tüm tarama test düzeylerinde başarılı olmuşsa, konuşma işlemcisinin nasıl çalıştığını gözden geçirmek için Düzey D uygulanır. Ayrıca, diğer konuşma materyalleri kullanılarak uygulama yapılması da gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp