Kuduz Tanı

Kuduz Tanı : Isırılma olgusuyla ilgili bilgiler klinik tanıyı kolaylaştırır. Ama hastalığın, kuduz köpeklerin ısırdığı kişilerin ancak yüzde 15-20'sine bulaştığı göz önüne alınmalıdır. Bir başka önemli öğe, kuluçka döneminin uzun olmasıdır, bu süre hiçbir zaman 12 günün altına inmez. Isırık yerinde duyu yitimi ve huy değişikliği kuduz kuşkusu doğuran ilk belirtilerdir. Aşın duyarlılık, hava ve su korkusu ile tükürük salgısının artması tanıyı kolaylaştınr. Kuduz, ayıncı tanıyla öbür beyin iltihaplanndan kolayca ayrılabilir. Aynı biçimde tetanos ile kuduzu birbirinden kolayca ayırmak mümkündür.

Kuduzda ne çene kaslarının kasılması ve ağzın açılmasında, ne de ense, boyun ve sırt kaslarının kasılmasında zorlanma görülür. Kasılma, genel bir sertlik olmaksızın gerçekleşir. Kuduzda çenenin düşmesiyle yüz kasları felci ortaya çıkar. Felçli kuduz ile çocuk felci ya da benzer hastalıklar arasında ayırıcı tanının konması güçtür. Aynı durum köpek ya da başka hayvanların ısırmasının sonucu olan histerik yalancı kuduz için de geçerlidir. Bu tür olguların bazısında kuduza çok benzeyen bir tablo görülebilir, ama özellikle başlangıç evresinde çok şiddetli değişik belirtiler ortaya çıkar. Histerik kuduzun tanınması için hava korkusunun (aerofobi) araştırılması genellikle yararlı sonuçlar verir. Hastanın yüzüne üfleyerek hava korkusu olup olmadığı anlaşılabilir.

Gerçek kuduz söz konusuysa, hastada solunum güçlüğü ortaya çıkar. Kasılmaya bağlı olan bu tür solunum güçlüğü histerik biçimlerde görülmez. Bazı zehirlenmelere (alkolizm, bel- ladon vb), gırtlak ve bademcik iltihabına bağlı yutak-gırtlak kasılmaları ile de ayırıcı tanı yapılması gerekir. Tam laboratuvar incelemeleri sonucunda kesinlik kazanır. Hastanın tükürüğünden virüs almabilir, ama immünolojik tekniklerin uygulanmasıyla (antikor araştırılması) çok daha iyi sonuç alınabilir. Ölümden sonra (insanda ve hayvanda), beyin dokusunda Negri cisimlerinin, araştırılmasına, laboratuvar hayvanlarında beyin maddelerinin inokülasyonuna (beyinden alınan parçanın hayvana aşılanarak kuduz gelişiminin izlenmesi) ve özellikle immünofloresans yöntemiyle beyin maddesinde antijen araştırılmasına dayanarak tanı konabilir. Bu, floresein izotiyosiyanatlı bir antiserumun eklenmesiyle, beyin kesitlerinin (hipokampus, beyincik, soğanilik, orta beyin dördüz cisimleri, beyin sapı) mikroskopta incelenmesiyle yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp