Kronik Perikardit

KRONİK PERİKARDİT (Uzun süreli kalp dış zarı iltihabı)

Akut perikarditin tamamen iyileşmemesi halinde hastalık kronik döneme girer. Perikardın iki yaprağı birbirine yapışır, kalınlaşır, sertleşir, esnekliğini kaybeder ve çevrelediği kalbi sıkıştırır, hareketlerine engel olur. Özellikle diyastol (dinlenme) sırasında kalbin genişlemesine, dolayısıyla kanın kalbe dönmesine engel olur. Boyun damarları şişer, Karaciğer büyür, nefes darlığı gelişir. Sertleşmiş perikard yaprağının kalbi bir zırh gibi sardığı bu duruma KRONİK KONSTRİKTİF PERİKARDİT denir.

TANI:

Akut perikarditin görünümü hastalığa özgü değildir. Perikardial ağrı diğer göğüs ağrılarıyla özellikle Miyokard infartüsü ve akciğer zarı iltihabı ağrıları ile karıştırılabilir. Bununla beraber perikardit ağrısının solunumla ve göğüs hareketleriyle artması ve yayılmasındaki farklılıklar ayırıcı olabilir.

HASTALIĞIN SEYRİ:

Akut devreden sonra en büyük tehlike iki kalp zarının birbirine yapışmasıdır. Bu durumda Kronik perikardit de anlattığım tablo meydana gelir, kalp hareketleri kısıtlanır. Ancak cerrahi tedavi uygulanılarak hasta rahatlatılabilir.

TEDAVİ:

Tedavi sebebe göre değişir. Yatak istirahati, analjezikler (ağrı kesiciler) uygulanır. Viral perikardidlerde ateş ve ağrının fazla olduğu hallerde prednisone verilebilir. Romatizmal ve tüberküloz gibi başka hastalıklar sonucunda geliştiği takdirde tedavi daha ziyade birincil hastalığı yöneliktir.

MİYOKARDİT (KALP KASI İLTİHABI)

Miyokardit, kalp kasının infeksiyon kökenli hastalığı olarak tarif edilirse de, bakteri ve virüslerden başka toksik faktörlerde etkenler arasında yer alır.

BELİRTİLER:

Miyokardit belirtileri kalp kasının çalışmasındaki bozukluk sonunda ortaya çıkar. Kalp kasındaki iltihap gelişmesi, kalbin kasılma gücünü azaltır. Vücuda yeterli kan pompalayabilmek için daha hızlı çalışmak zorunda kalır. Nabız sayısı artar, taşikardi başlar. Kalp iletim sistemi bozulur, kalp atışlarında düzensizlik (aritmi) oluşur. Halsizlik, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ortaya çıkar. Kalp yetersizliği gelişir. Kandaki ve dokulardaki oksijen azalır, parmak uçlarında morarma oluşabilir. Geceleri öksürük nöbetleri ve nefes darlığı nedeniyle rahat uyuyamaz. Vücuda sıvı tutulmasına bağlı olarak ayak ve bacaklarda ödemler (şişlik) meydana gelir.

TANI:

Kalbin dinlenmesi ve Elekrokardiyografik bulgular, Kalp yetersizliğine ait belirtiler, göğüs röntgeninde Kalpte genişleme ve akciğer alanlarında staz (sıvı birikmesi) görülmesi ve ayrıca yapılan laboratuar sonuçları ile tanı ya varılır.

TEDAVİ:

Daha ziyade hastalığın sistemik belirtilerine yöneliktir. Kalp yetersizliğinde Digital, idrar söktürücü ilaçlar, tuzsuz diyet ve yatak istirahatı uygulanır. Ritim düzensizliği için antiaritmik ilaçlar, Emboli (serbest pıhtı) kontrolü için Antikoagulanlar, (kanı sulandıran), infeksiyonlar için uygun antibiyotikler verilir. Bedensel yorgunluktan uzak tutulur ve uzunca süre yatak istirahati önerilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp