Kronik Otoimmun Tiroidit Hastalığı

Kronik Otoimmun Tiroidit Hastalığı : Tiroglobulin T lenfositlerine bağımlı bir antijen olarak etki gösterir. Tiroglobulin az miktarda olmak üzere kanda ve lenfde bulunabilir. Buna karşı antikor oluşmaz. T hücrelerinin bu tiroglobuline karşı toleransı vardır. B hücrelerinin antikor oluşturmasını, T lenfositleri engeller.Hashimoto hastalığında hastaların serumunda, tiroglobuline, tiroid kolle- idi maddesine, folikül epitelinin mik- rozomuna karşı antikorlar bulunur. Tiroidte folikül epitelinde destrüksiyon ve stromada diffüz lenfosit, plazmasit ve makrofajlardan oluşan infiltrasyon görülür. Lenfositler yer yer lenf düğümlerindeki gibi folikülleri oluşturur- Foliküllerin ortalarında sentrum ger- minativumdaki gibi soluk boyanmış hücrelerden oluşan bölgeler bulunur- Tiroid folikülleri bazı yerlerde büyük asidofil hücrelerle döşenmiştir.

Bazen bu hücreler kümeler yapar. Bu hücrelere “oksifil hücreler”, “Hurthle hücreleri” ya da “Askctnazy hücreleri” denir.Tiroid foliküllerinde bazal mem- brandaki defekt sonucu, tiroglobulinin stromaya çıktığı ve oradaki lenfositlerin tiroglobuline karşı antikor oluşturduğu, antijen-antikor birleşmesi sonucunda tiroid folikülü hücrelerinde destrüksiyon olduğu sanılmaktadır34. Gerçekten de tiroid dokusunun homogenize edilmesi ile elde edilen maddeFreund adjuvantı ile hayvanlara injek- te edilirse, deney hayvanlarında, insanlardaki otoimmünite tiroid hastalığına benzer lezyonlar oluşabilir. Bu hastalık seram ile başka hayvana nakledi- lemez. Oysa lenfositlerle nakledilebilir. Bu gözlemler Hashimoto tiroiditinin T lenfositleri ile ilgili bir hastalık olduğunu düşündürmektedir. Yani hücresel immünite ile ilgilidir. Antikorların o- luşturduğu lezyonlar sekonderdir.

Hashimoto tipinde tiroiditi olan kimselerin derisine, insan tiroidi eksteresi injekte edilirse, bu madde antijen olarak etki gösterir ve “Arthus fenomeni” biçiminde bir reaksiyon oluşur. Pato- genezinde otoimmunitenin rolü olduğu kabul edilen Hashimoto tiroiditinde genetik faktörün de etkili olduğu ileri sürülmektedir.Hashimoto hastalığında lenfositlerden zengin infiltrasyonlar bulunması, geç hipersensibilite reaksiyonlarında görülen değişikliklere uymaktadır. Buradaki antikorların belirli bir hedef organı vardır. Tiroiddeki folikül destrük- siyonunun bulunduğu yerlerde plasma hücrelerinin bulunması, sitotoksik etkisi olan hümoral antikorların da pa- togenezde rolü olduğunu düşündürür

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp