Koroner Arter Hastalığı Belirtileri

Koroner Arter Hastalığı Belirtileri :

Koroner arter hastalığının tedavisinde asıl önemli olan, koroner damarlardaki darlıkların infarktüse yol açmadan tedavi edilmesidir. Ayrıca hastalarda eforla göğüs ağrısı ya da eforla tıkanıp kalma var ise tedavi ile hayat kalitelerinin artırılması gerekir.

Tedavinin seçenekleri 3 türlüdür;

1. Yalnızca ilaç tedavisi + Yaşam tarzı değişikliği

2. Stent + İlaç tedavisi + Yaşam tarzı değişikliği

3. Bypass ameliyatı + İlaç tedavisi + Yaşam tarzı değişikliği

Anjiyo sırasında hafif ve orta derece damar tıkanıklığı olan hastalara ilaç tedavisi + yaşam tarzı değişikliği önerilir. Çünkü hafif-orta derece darlığı olan hastalar da günün birinde kalp krizi geçirebilir ,ya da damar tıkanıklığı ilerleyerek hayat kalitesini etkileyebilir.Verilen ilaçlar ve yaşam tarzı değişikliği ile hem kalp krizi geçirme riski azalır ,hem de damar hastalığının ilerlemesi gerilemiş olur.

Anjiyo sırasında önemli darlık saptandığında, eğer uygunsa, aynı seansta veya daha sonra darlık bölgesine balon+ stent uygulanabilir. Darlıklar Stent için uygun değil ama bypass cerrahisi için uygun ise hastaya ameliyat önerilir . Bazı durumlarda ciddi darlıklar damarın uç kısmında ise ya da hastanın damarları çok ince yapılı ise o zaman ilaç tedavisi uygulanması yeterlidir.

İlaçlar arasında asetil salisilik asit (piyasa adı aspirin,coraspin,ecopirin , dispiril vs ) darlık bölgesinde pıhtı oluşumunu engelleyerek kalp krizi geçirme riskini azaltırlar.Kolesterol düşürücü ilaçlar ise damar sertliğini (ateroskleroz ) azaltarak damarın tıkanmasını yavaşlatırlar . Nitrat grubu ilaçlar koroner damarları genişleterek ciddi darlığı olanlarda ağrı sıklığını azaltırlar. Beta-bloker grubu ilaçlar ( Beloc ,saneloc , vasoxen , tensinor , dilatrend vs… ) kalbin iş yükünü azaltarak ağrı oluşumunu engellemeye çalışırlar. Yine burada saymadığımız diğer kalp ilaçlarının da faydalı etkileri vardır.

Gerek balon+stent, gerekse bypass operasyonu hastayı rahatlatıyor olmasına rağmen uzun vadede damar hastalığını tamamen ortadan kaldırmıyor. Çünkü koroner damarın aynı bölgesinde veya farklı bölgelerinde yeni darlıklar ortaya çıkabilir veya hafif olan darlıklar daha da ilerleyerek ciddi darlık haline gelip, probleme yol açabilir. Bundan dolayı hastalarımıza stent ya da bypass tedavisinin yanında ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği önerilerini sunmuş oluyoruz.

Yaşam tarzı değişikliğinden maksadımız ; hastanın sigarayı tamamen bırakması , düzenli egzersiz yapması , tuz ,şeker ve yağı kısıtlaması ,kilo vermesi , stress faktörlerinden uzak durmasıdır. Ek olarak tansiyonun kontrol altında tutulması ,kolesterol değerlerinin düzeltilmesi , şekerin optimal kontrolü , şişmanlığın engellenmesi , egzersizin artırılması ,stres ve depresyondan uzak durulması ile damar hastalığının ilerleme riski azaltılmış olur.

Problemlerin erken saptanması açısından hastalar, doktorlarının önerdiği zamanlarda kontrole gelmelidir. Daha evvel kalp ağrısını yaşayan hastaların ( kriz geçirmiş ,stent takılmış, bypass olmuş ) bu ağrılar konusunda tecrübe kazanmalarından dolayı, aynı ağrılarının günün birinde tekrarlaması halinde zaman kaybetmeden hastaneye başvurmaları önemlidir. Yine uzun süredir şeker hastalığı var olan hastalar ile ailesinde ( 1. derece akrabası ) erken yaşda damar tıkanıklığı var olan bireylerin, gizli kalp hastalığına yakalanma risklerinin yüksek olmasından dolayı yılda bir düzenli kalp kontrollerine gelmeleri uygundur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp