Köpek Uyuz Tedavisi

Köpek Uyuz Tedavisi : Uyuz bir deri hastalığıdır ve ülkemizde de çok yaygın olarak görülmektedir. Yaygın görülmesinin en büyük sebebi sokak köpekleri diye adlandırılan sahipsiz hayvanların ve pire-kene gibi dış parazitlerin sayısının oldukça fazla olmasıdır. Uyuz hastalığının birçok formu vardır ve oldukça inatçı bir hastalıktır.En yaygın bulaşma şekli pire ve keneler, direk temas ve dokunma, ortak kullanılan tasma, mama kabı, yatak vb. eşyalar, ortak kullanılan alanlardır. Doğada oldukça yaygın ve kolay bulaşan bir hastalıktır.

Uyuz, köpeğin derisinde yaşayan bir canlı türüdür. Gözle görünmez ve genellikle köpeğin derisinin altına yumurtalarını bırakır. Uyuzun belirtileri şunlardır:
Şiddetli kaşıntı
Tüylerde dökülme
Kepek benzeri döküntü
Deride kalınlaşma
Deri renginde koyulaşma
Deride kaşınmaya bağlı kızarıklık ve deformasyon
Kötü koku


İlerleyen evrelerde insanlara bulaşma tehlikesi de vardır. Uyuzun ortaya çıkmaya sebepleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Başka köpekler
Hijyenden uzak ortamlar
Direkt temas
Hasta hayvan ile ortak kullanılan mam kabı, yaşam ortamı, yatak ya da tasma

Yaygın görülen uyuz türleri şunlardır:

Sarcoptes canis
Demodex
Otodectes
Notoedres

Uyuzun tedavisi ve korunma

Öncelikle doğru tanının konması için veterinerinizden destek almanız gereklidir. Farklı uyuz çeşitleri olduğu için tedavi yöntemleri de farklılık gösterebilmektedir. Teşhis için döküntü ve kaşıntı yaşanan bölgeden örnek alınıp incelenmesi gerekir. Örnek olarak demodex canis cinsi uyuz vakasında insanlara bulaşma ve kaşıntı yapma gibi riskler vardır. Demodex, bir çeşit uyuz parazitidir. Bilinen 60'ın üzerinden demodex paraziti bulunmaktadır. Demodex'in folliculorum ve brevis türlerinin insanlar üzerinde yaşayabildikleri belirlenmiştir. Bunun yanında insanlara bulaşmayan uyuz çeşitleri de vardır.

Yorumlar

  • Can** Usl*
    7 yıl önce
    Merhabalar,köpeğim amerikan staff cinsi.görsellere baktığımda köpeğimin uyuz olmasından şüphelendim.aşırı kaşıntı,aşırı tüy dökümü ve cildinde kızarııklıklar oluştu.vücudunun neredeyse yarısı tüysüz kaldı.sebebi ne olabilir ne önerirsiniz acaba
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      sitemizde sadece hastalıkların bitkisel tedavisine yardımcı gıda takviyeleriyle ilgili bilgi verilmektedir , araştırmanızıa daha ilgili sitelerden devam edebilirsiniz. irtibat no: 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp