Konuşma Terapisti

Konuşma Terapisti

Konuşma Terapisti, Dil ve konuşma sorunlu bireylerin değerlendirilmesi, terapisi, danışmanlığı ve gerektiğinde diğer alanlardaki uzmanlara yönlendirilmesi, destekleyici ve alternatif teknik ve yöntemlerin kullanılması, ayrıca bireyin aile çevresinin bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Konuşma Terapisti

Gelişimsel dil bozukları


Artikülasyon ve fonolojik bozukluklar (Harfleri söyleyememe ve ya hatalı söyleme)
Gecikmiş konuşma
Nörolojik kaynaklı dil ve konuşma bozuklukları (afazi, dizartri, apraksi v.b.)
Kekemelik ve diğer akıcılık sorunları
Ses bozuklukları
Genetik ve metabolik kaynaklı dil ve konuşma bozukları (down sendromu, mikrosefali vb.)
Doğuştan ve sonradan olan yapısal anomolilere bağlı dil ve konuşma bozuklukları (damak yarıklığı vb.)
İşitme engeline bağlı dil ve konuşma bozuklukları terapisi yürütülmektedir.

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?

Dil konuşma ve yutma bozuklukları alanlarında hizmet veren 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında 3 yıllık dil ve konuşma patolojisi / terapistliği alanındaki yüksek lisans eğitimini almış ve yüksek lisans eğitimini akredite eden kuruluşun belirlediği sayıda klinik çalışmayı yapmış olan meslek mensubudur.

Meslek ünvanı için değişik ülkelerde farklı isimler kullanılmaktadır. (dil ve konuşma terapisti, dil ve konuşma pataloğu, logoped v.b ). Ülkemizde daha çok kullanılan dil ve konuşma bozukluğu uzmanı ve/veya dil ve konuşma terapisti / pataloğudur.

Ülkemizde dil ve konuşma terapistliği mesleği yeni gelişmekte olan bir meslektir. Türkiye‘de uluslararası görev tanımlarına uygun unvana sahip çok az terapist bulunmaktadır.Ülkemizde bu alanla ilgili olarak Anadolu Üniversitesi‘nde açılan “Dil ve Konuşma Terapistliği Anabilim Dalında” yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim verilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp