Konuşma Bozukluğu Neden Olur

Konuşma Bozukluğu Neden Olur : Sıklıkla görülen konuşma bozuklukları, kekemelik, pelteklik, “R, S, Ş” gibi bazı harfleri söyleyememedir. Ülkemizde dört kekemeden üç tanesi erkektir.Yine dört kekemeden biri de kızlardan oluşmaktadır. Kekemelik erkek çocuklarında daha fazla görülür. Uzmanlar bu durumun kromozom yapısıyla ilgili olduğunu tahmin ediyor. Toplumumuzda konuşma bozukluğu oranı, %3, kekemelik oranı ise %1‘dir.

Kekemelik Ve Hipnoz Konuşma zorluğu iki farklı nedenle oluşmaktadır.

A- Organik nedenler:
Beyin yapısındaki sorunlar, ses tellerinin yapısal kusurları, ağız, dil, diş dudak kusurları. Bu tür nedenlerle yapıdan kaynaklanan tıbben organik kusurların çözümü ancak o sorunun çözümüyle konuşma işleminin düzelmesini sağlar. Hipnoz bu tür organik kusurlarda moral desteğinin ve kişisel eforun gelişmesini sağlar.

B- Psikolojik nedenler:
Yapısal olarak kusurlu olmayıp, psikolojik nedenlerle konuşmayan, takılan ve kekeleyen kişiler bu grubu oluşturur.
Bu nedenleri açtığımızda, taklit, dikkati çekme, korku ve travma gibi başlıklar konuşma zorluğunu geliştirir.

Taklit:
Ailede konuşma zorluğu yaşayan birileri varsa aile içinde küçüğün yanında, “babası, amcası veya annesi de küçükken kekelerdi”, gibi konuşmalar doğru değildir. Bu tür empozeler adeta hipnotik etki yapar ve “Demek ki ben de bir süre kekeleyeceğim”, düşüncesini beraberinde getirir.

Dikkati çekme:
Küçük kendini kabul ettirmek, istediğine erişmek üzere kekeleme taklidiyle başladığı yanlışlığı uzun yıllar kabullenerek sürdürür.
Korku: Herhangi bir hayvandan veya olaydan etkilenerek korkan küçük konuşma zorluğuyla kekelemeye başlar. Aile bu olayı ilgi odağı haline getirirse konuşma bozukluğu sürekli kekelemeye dönüşür. Geçici olması gerekirken ayrılmaz bir parçaya dönüşür.

Travma:
Herhangi bir travma, kaza çarpma vb. nedenlerle açığa çıkan bedensel olmayan bir bozukluktur, İstenmeyen ve başarıyı engelleyen bir yaşam tarzı olan kekemelik kişi için olduğu kadar, yakınları, iş arkadaşları ve ailesi içinde önemli bir sorundur. Psikolojik konuşma bozukluğu olan kekemelik derece derecedir.

Öylesine ağır konuşma zorluğu çekenler vardır ki, ismini bile söylemekte zorlanır, kasılır, tikleri artar, dövünür, uğraşır durur, Daha hafifleri vardır; zaman zaman heyecanlı, gergin anlarda, telefon başında vs nedenlerle başlayan, hatta bazı kelime veya harflerle açığa çıkan bozukluklar. Ne türden olursa olsun, yeter ki organik nedenlerle dayanmasın. Kişinin konuşma merkezine hipnotik yaklaşımla
erişildiğinde psikolojik nedenlere dayanan konuşma bozuklukları düzeltilebilmektedir.

Buradaki kıstas ve yapılan görüşmelerde dikkat edilen konu, kişinin zaman zaman şarkı söylerken, şiir okurken ve rahat zamanlarında güzel konuşup konuşmadığıdır. Yapılacak beyin grafileri ve laboratuar araştırmalanyla organik nedenlere dayanıp dayanmadığı öğrenilebilir. Dil, dudak, diş yapısında kusur var mı, ses tellerinde konuşmaya bağlı hastalık var mı, araştırılır. Hepsi olumlu sonuç vermişse, sorunun çözülmesi mümkündür.

Hipnoza hazırlanıp alınan, konuşma zorluğu çeken kişiye aşağıda örneğini göreceğiniz şekilde Bilinçli Hipnoz anında kişi rahatlamakta, kendine güven duygusu kazanmakta, ilgi ve dikkat alanından genişlemekte, toplumla bütünleşmekte, her ortamda daha doğal ve cesaretli olmaktadır, seans uygulanır. Uygulayıcı, birinci bölümde moral desteği ve başarma imajı verir. İkinci bölümde ise hipnozu daha da derinleşerek “Benden sonra tekrarla” komutuyla devam eder. Bu işlem tamamlanınca üçüncü bölüme geçer. Başaracaksın anlayışıyla telkinleri özetleyerek tekrarlar. Uygun metotlar altında hasta hipnoza alınarak sakinleştirilir ardından konuşmayla ilgili özgün telkinler başlar

Bir çocuğun konuşma bozukluğu yaşadığı nasıl anlaşılır?

Çocuk konuşmaya başladığında, bazı kelimelerde takıldığında veya söylemek de zorlandığında anneler-babalar paniklerler. “Eyvah çocuğum konuşma bozukluğu mu yaşayacak?” diye korkuya kapılırlar. Beş yaşa kadar çocuklar isteyerek veya istemeyerek bazı kelimeleri söylemek de zorlanabilir, söylemek istemez ya da dikkat çekmek için farklı şekilde söyleyebilirler. Çocuğun gösterdiği buna benzer olumsuzluklar konuşma bozukluğu değildir. Bazı çocuklar erken, bazıları geç konuşur. Çocuk 5-6 yaşında hala bazı kelimeleri söyleyemiyor diye ebeveynler bize danışırlar.

Bizim psikolog olarak ilk önce sorduğumuz şudur; “Anne, baba, su ve buna benzer günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeleri söylüyor mu?”. Daha önce bir nöroloji, kulak burun boğaz uzmanı tarafından da kontrol edilip herhangi bir organik bozuklukla karşılaşılmamışsa korkmanız gereken bir sorun yoktur. Çenenin, dişlerin deforme olmasından kırılmasından bükülmesinden kaynaklanan konuşma bozuklukları da vardır. Bunlar tıbbi bir tedavi gerektirirken, kekemelik ve pelteklik gibi konuşma bozuklukları psikolojik tedavi gerektirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp