Konjenital Myopatiler

Konjenital Myopatiler :

Önemli alt gruplar arasında iyon kanallarında kalıtsal aktarılan mutasyonlar (kanalopatiler), kalıtsal metabolizma bozuklukları (örneğin glikojen ve lipit depo hastalıkları) ve mitokondriyel anormallikler bulunur.

• İyon kanalı myopatileri klinik olarak miyotoni, tekrarlayan hipotonik felç nöbetleri (değişken serum potasyum düzeyi anormallikleriyle birlikte), ya da her ikisinin birlikteliği ile özellik kazanan bir grup ailevi hastalıktır. İsimden anlaşılacağı gibi, bu hastalıklara iyon kanallannı kodlayan genlerdeki mutasyonlar yol açar. Bu bağlamda, hipokalemik periyodik paralizi. kasılma sırasında sodyum girişini düzenleyen, iskelet kas ı sodyum kanalı proteini SCN4A genindeki mutasyonlardan kayrıaklanır. Malign hipertermi, genellikle halojenli inhalasyon ajanlan ve süksinil kolin içeren anesteziyle tetiklenen, dramatik bir hipermetabolik durumla karakterli nadir bir klinik sendromdur; kalsiyum kanallannı kodlayan genlerde mutasyonlar saptanmıştır .

• Kalıtsal metabolizma bozuklukları glikojen sentezi ve yıkılması ile ilgili bozukluklan (Bölüm Tye bakınız) ve lipid işlenmesindeki anormallikleri içerir. Özel olarak, karnicin taşıma sistemi ya da mitokondriyel dehidrogenaz yetersizlikleri miyositlerde belirgin lipit birikimine neden olabilir (lipit miyopatileri).

• Mitokondriyel miyopatiler mitokondriyel DNA'daki ya da mitokondriyel bileşenleri kodlayan nükleer DNA'daki mutasyonları içerir. Mitokondriyel genom (mtDNA), 22 mitokondri spesifik TRNA ve 2 RRNA türü yanı sıra, mitokondriyel oksidatif fosforilasyonda etkin proteinlerin beşte birini kodlar. Embriyonun mitokondrileri sadece oositten geldiği için, mtDNA' yal ilişkili hastalıklar anne üzerinden aktarılırlar.

Mitokondriyel miyopatiler tipik olarak genç erişkin dönemde, proksimal kas güçsüzlüğü, bazen de ağır oküler kas tutulumu ile ortaya çıkarlar (ekstern al oftalmopleji). Nörolojik bulgular, laktik asidoz ve kardiyomiyopati de olabilir. İskelet kasındaki en tutarlı bulgular düzensiz kas lifleri ve anormal mitokondriyon kümeleridir; bu sonuncusu modifiye Gomori trikrom boyasında kas lifinde soluk kırmızı bir görünüm oluşturur ve düzensiz kırmızı lifler terimi de buradan gelir. Elektron rnikroskopik görüntü de sıklıkla ayırt edicidir: mitokondri sayısında artış ve şekil ve büyüklüklerinde bozukluklar vardır, bazılarında para kristalin park yeri inklüzyonları ya da krista yapısında değişiklikler bulunabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp