Konjenital Larenks Stridoru

Konjenital Larenks Stridoru : Doğumda ve doğumdan sonra başlar, 2-3 yaşlarında kaybolur. Ekseriya teşhis edilmez, direkt larengoskopi yardımiyle patolojisi aydınlatılmıştır.

ETYOLOJİ — Çocuklarda daha sık görülür. Genel sağlık durumu iyidir, raşitizm ve hazım bozuklukları yoktur. Mandibulanın kısa oluşu dikkati çekmiştir, larenksteki anomali ile müşterek bulunduğu kanaati hakimdir. Bir çok nazariyeler ileri sürülmüşse de direkt larengoskopinin tatbikinden sonra kıymetlerini kaybetmişlerdir. Hastalık ve larenks vestibülünün konjenital mal- formasyonudur.

BELİRTİLER — Doğumdan hemen sonra en karakteristik vasıf olan stri- dor dikkati çeker. Enspirasyonda ekspirasyona nazaran daha fazladır. Ses, kedi mırlaması, hıçkırık, kurbağa seslerine benziyebilir. Uykuda iken ve baş aşağı tutulduğu zamanlar, hafifler, uyanık iken soğuk atmosfere çıkarıldığında, hareket ettirildiğinde, ağlarken, öksürürken artar.

Ağlama ve öksürme esnasında ses kısıklığı yoktur. Stridorun şiddetine göre göğüs ve karında çekilme mevcuttur. Teneffüs güçlüğüne rağmen siyanoz sık görülmez, çok defa hiç bulunmaz. Bulunduğu vak’alarda da nadiren devamlı olur. Kalp büyüyebilir, akciğerler bilh assa kaidelerde tam genişliyemezler, bazan yaş railer duyulabilir.Direkt larengoskopide piglottis kendi üzerine kıvrılmıştır, yan bölümleri birbirlerine çok yaklaşmış, bazı vak’alarda temas halindedir. Ary-epiglottik pli- kalarda birbirlerine yaklaşmış olduklarından larenksin ağzı uzun, dar bir yarık halini alır. Larenks açıklığını çeviren kıvrımlar teneffüs esnasında içeriye ve dışarıya doğru hareket ederler.

Enspirasyonda hava sütununun çarpmasiyle bu ince kıvrımlar aşağı doğru itilerek birbirlerine yaklaşırlar, ekspirasyonda tekrar uzaklaşırlar.Endirekt larengoskopide ses şeritlerini görmek çok defa mümkün olmaz. Görüldüklerinde tamamen normaldirler.

DÎYAGNOSTİK — Konjenital glottis stenozundan, larengismus stridulus- tan, İaren jitislerden ve hakiki kıupla larenks tümörlerinden ( papillom) ayrılmalıdır. Teşhis direkt larengoskopi ile yapılır. Erken başlaması, birden bire ve akut olmayışı, stridorun özel karakter göstermesi, muayyen derecede teneffüs güçlüğü belirtilerinin bulunması, sesin kısık olmayışı, bariz genel belirtilere sebep olmayışı, bütün gün hattâ gece kısa fasılalarla kendini göstermesi diyag- nostik yardımcı belirtileridir

PROGNOS — Teneffüs maniası diğer bir çok benzer hallerde olduğu gibi ölüm sebebi olabilirse de konjenital stridorda seyrek vuku bulur. Tehlikeli belirtiler yavaş yavaş şiddetlenir, laıenjit ve bronşit gibi komplikasyonlar husule gelir. Teneffüs güçlüğü fazla değilse çocuğun genel sağlık durumuna itina göstermek şartiyle prognos iyidir, çünkü kaide olarak ikinci yaşın sonunda belirtiler kaybolurlar.

TEDAVİ — Bütün vak’alarda en doğru yol tedaviyi genel sağlığı idame etmek ve hijyenik şartları temin etmek cihetine yöneltmektir. Çocuğun gıdasını ayarlamak ve enfeksiyonlardan korumak lâzımdır. Siyanöz görülür ve boğulma nöbetleri hayatı tehdit ederse trakeotomi düşünülür, lüzum halinde yapılır. Vak’aların pek azında bu çareye baş vurulur. Çocuğu yan yatırarak dilini dışarıya çekmek, oksijen teneffüs ettirmekle siyanoz ekseriya bertaraf edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp